Steeds meer wijnliefhebbers bewaren grotere hoeveelheden wijn in huis, maar waarom moet wijn trillingvrij bewaard worden?
 

Oenologisch inzicht

Om wijn te bewaren in de best mogelijke condities moet een wijnkast of wijnkelder voldoen aan een aantal criteria. Onder andere moet de wijn beschermd worden van alle mogelijke trillingen om zijn kwaliteit te waarborgen.
 

Wat gebeurt er met de wijn als je hem niet trillingvrij bewaart?

We kunnen trillingen op 2 niveaus bekijken, fijne en grove trillingen. We beginnen met de grove trillingen, daar kan iedereen zich wel een beeld bij vormen. We willen namelijk het eventuele sediment (het bezinksel) niet verstoren in de wijnfles. Bij grove trillingen denk je aan van extreem slecht naar slecht: wijn vervoeren in een (vracht)auto; wijn bewaren onder een trap, in de nabijheid van een spoor of drukke weg. Bij extreme trillingen is het goed om de wijn een tijdje te laten rusten alvorens deze te openen en te gaan drinken.
 
Fijne trillingen hebben niet direct betrekking op het sediment, maar kunnen de chemische reacties in de wijnfles versnellen: trillingen veroorzaken energie in de wijnfles en deze ongewenste activiteit kan het verouderingsproces beïnvloeden. Iets wat we zeker niet willen.
 

Hoe kun je trillingen vermijden?

Als je in het bezit bent van een natuurlijke wijnkelder, heb je weinig invloed op de ligging van deze kelder en de trillingen die invloed op de wijn hebben. Wel kun je kijken naar de wijnrekken, want de één geeft meer trillingen door dan de ander. Voor trillingvrije wijnrekken, neem een kijkje op de overzichtspagina van de EuroCave wijnrekken.
 
Wijn bewaren in een wijnkast kan een groter probleem zijn indien er geen rekening wordt gehouden dat de trillingen veroorzaakt door de compressor bij de wijnfles kunnen komen. Ook het gebruik van uitschuifbare plateaus kunnen trillingen veroorzaken indien deze niet soepel naar buiten rollen.
 

6 x minder trillingen

De EuroCave wijnkasten zijn het beste in hun soort als het aankomt op het vermijden van trillingen. Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een EuroCave wijnkast 6 x minder trillingen doorgeeft aan de wijn dan andere wijnkasten. Dus u kunt met een gerust hart uw bewaarwijnen trillingvrij opslaan in een EuroCave wijnkast. Meer weten over de wijnkasten?
 

EUROCAVE, ’S WERELDS EERSTE EN BESTE PRODUCENT VAN WIJNKASTEN

Als leider in het bewaren en serveren van wijn, zowel voor professionals als voor particulieren, blijft de EuroCave groep wereldwijd uitbreiden. Het geheim van het succes? Franse expertise gecombineerd met de verbintenis met producten die geplande duurzaamheid bieden. Door zowel traditie als moderniteit te vertegenwoordigen, is EuroCave in 40 jaar leider geworden op het gebied van wijnopslag, indeling en esthetiek voor wijnkasten en wijnrekken die ieder interieur verrijken.

Deze blog is onderdeel van een serie over de 6 criteria voor het bewaren van wijn. Lees ook de andere blogs in deze serie.