Steeds meer wijnliefhebbers bewaren grotere hoeveelheden wijn in huis, maar let op dat dit goed gebeurt! Deze keer: waarom moet wijn liggend bewaard worden?
 

Wijn liggend bewaren

Het is heel belangrijk dat wijn liggend bewaard wordt. De kurk moet namelijk vochtig gehouden worden door de wijn aan de binnenzijde van de fles en door een relatief hoge luchtvochtigheid aan de buitenzijde van de fles.
 

Wat gebeurt er met de wijn als de kurk uitdroogt?

Als je de wijn niet liggend bewaard, zal de kurk uitdrogen. De kurk wordt dan poreus en laat teveel lucht door, waardoor de wijn gaat oxideren.
 

Wat gebeurt er als de wijn oxideert?

Het proces van oxideren is wel een wenselijk proces van de wijn, daardoor wordt hij tot op zekere hoogte juist beter, maar het mag zeker niet te snel gebeuren. Met een juiste dosis zuurstof zal de wijn rijpen, evolueren, zachter en soepeler worden, en de gewenste aroma’s van “oude” wijn ontwikkelen. Komt er teveel zuurstof bij (in korte tijd of indien de wijn veel te lang bewaard is) dan krijg je een vervlakking van geur en smaak, tot er niets meer over blijft dan zuur sap… azijn.
 

Moeten alle wijnen liggend bewaard worden?

Nee, dat hoeft niet. De volgende wijnen mogen rechtop bewaard worden:
  • Wijnen met een schroefdop
  • Wijnen waarvan de kurk behandeld is tegen uitdroging (let op: dan moet je wel goed weten of dat zo is)
  • Wijnen die binnen enkele weken gedronken gaan worden
  • Champagne en andere mousserende wijnen, door de druk blijft de kurk toch wel vochtig
  • Port, behalve de Vintage port, want deze wordt op de fles gerijpt. De andere soorten port worden op vat gerijpt en vervolgens gebotteld. Deze ports zullen zich op fles vrijwel niet verder ontwikkelen. Deze ports kunnen het beste rechtop bewaard worden en blijven ongeveer twee jaar goed.

Bewaren of presenteren?

Aangezien het oog ook wat wil, hebben de wijnkasten van EuroCave verschillende plateaus om de wijnen te bewaren en/of te presenteren: de opslag en de schuifplateaus zijn voor het liggend bewaren van de wijnflessen en de presentatie en de serveerplateaus zijn voor een schuine presentatie of verticaal bewaren van de wijn.
 

EUROCAVE, ’S WERELDS EERSTE EN BESTE PRODUCENT VAN WIJNKASTEN

Als leider in het bewaren en serveren van wijn, zowel voor professionals als voor particulieren, blijft de EuroCave groep wereldwijd uitbreiden. Het geheim van het succes? Franse expertise gecombineerd met de verbintenis met producten die geplande duurzaamheid bieden. Door zowel traditie als moderniteit te vertegenwoordigen, is EuroCave in 40 jaar leider geworden op het gebied van wijnopslag, indeling en esthetiek voor wijnkasten en wijnrekken die ieder interieur verrijken.

Deze blog is onderdeel van een serie over de 6 criteria voor het bewaren van wijn. Lees ook de andere blogs in deze serie.