Steeds meer wijnliefhebbers bewaren grotere hoeveelheden wijn in huis, maar waarom moet wijn in het donker bewaard worden?
 

Wijn donker bewaren

Het is heel belangrijk dat wijn in het donker bewaard wordt. Zon en (kunst-) licht, met name de uv-straling hierin, hebben een negatieve invloed op de kleur en de smaak van de wijn.
 

Wat gebeurd er met de wijn als je hem in het licht bewaart?

Als wijn in een lichte ruimte wordt opgeslagen zal de wijn verkleuren door de invloed op de polifenolen en anthocyanen. Deze zullen dan ontbinden en de kleur zal veranderen, maar ook de smaak wordt hierdoor negatief beïnvloed. Door licht zal ook de chemische samenstelling van de wijn veranderen en zal door optredende oxidatie de tannine beïnvloed worden.
 

Wat gebeurt er als de wijn oxideert?

Het proces van oxideren is dus eigenlijk wel een wenselijk proces van de wijn, daardoor wordt hij tot op zekere hoogte juist beter, maar het mag zeker niet te snel gebeuren. Met een juiste dosis zuurstof zal de wijn rijpen, evolueren, zachter en soepeler worden, en de gewenste aroma’s van “oude” wijn ontwikkelen. Komt er teveel zuurstof bij (in korte tijd of indien de wijn veel te lang bewaard is) dan krijg je een vervlakking van geur en smaak, tot er niets meer over blijft dan zuur sap… azijn.
 

Kleur van de fles

Hoe donkerder de fles, hoe meer uv-straling deze zal tegenhouden. Dus een bruine fles is beter dan een groen fles en deze zal op zijn beurt weer beter de uv-straling tegenhouden dan een blauwe of witte fles. Om die reden zie je ook wel eens flessen ingepakt in een papiertje.
 

100% uv-vrij

De glazen deuren van de wijnkasten van EuroCave zijn behandeld om 100% van de uv-straling tegen te houden, zo kunt u met een gerust hart uw bewaarwijnen in het zicht leggen en volledig uv-vrij opslaan. De amberkleurige verlichting in de wijnkasten is ook 100% uv-vrij en geeft geen warmte af. Het blauwe licht dat veel andere wijnkasten in hun wijnkasten gebruiken is echter heel slecht voor uw wijnen. Blauw licht zit op het verste, hoogste einde van het zichtbare lichtspectrum. De energie van blauw is zo hoog dat het vlak naast het onzichtbare uv-licht zit op het volledige lichtspectrum en is dus schadelijk voor uw wijnen.
 

EUROCAVE, ’S WERELDS EERSTE EN BESTE PRODUCENT VAN WIJNKASTEN

Als leider in het bewaren en serveren van wijn, zowel voor professionals als voor particulieren, blijft de EuroCave groep wereldwijd uitbreiden. Het geheim van het succes? Franse expertise gecombineerd met de verbintenis met producten die geplande duurzaamheid bieden. Door zowel traditie als moderniteit te vertegenwoordigen, is EuroCave in 40 jaar leider geworden op het gebied van wijnopslag, indeling en esthetiek voor wijnkasten en wijnrekken die ieder interieur verrijken.

Deze blog is onderdeel van een serie over de 6 criteria voor het bewaren van wijn. Lees ook de andere blogs in deze serie.