Steeds meer mensen bewaren hun wijn thuis, maar waar moet je nu op letten qua luchtvochtigheid?
 

Een relatief hoge luchtvochtigheid

Het is heel belangrijk dat wijn bij een relatief hoge luchtvochtigheid bewaard wordt. Als de luchtvochtigheid namelijk te laag is, zal de kurk krimpen en zal er zuurstof bij de wijn komen.
 

De ideale luchtvochtigheid om wijn te bewaren

De beste luchtvochtigheid voor het bewaren van wijn ligt tussen de 60 en 75%.
 

Wat gebeurt er met de wijn als je hem te “droog” bewaart?

De kurk wordt aan de binnenkant van de fles nat gehouden door de wijn. Als de luchtvochtigheid aan de buitenkant van de fles te laag is, wordt de kurk droog en poreus en zal er lucht door de kurk bij de wijn komen. Door het teveel aan zuurstof, zal de wijn oxideren.
 

Wat gebeurt er als de wijn te snel oxideert?

Het proces van oxideren is dus eigenlijk wel een wenselijk proces van de wijn, daardoor wordt hij tot op zekere hoogte juist beter, maar het mag zeker niet te snel gebeuren. Met een juiste dosis zuurstof zal de wijn rijpen, evolueren, zachter en soepeler worden, en de gewenste aroma’s van “oude” wijn ontwikkelen. Komt er teveel zuurstof bij (in korte tijd of indien de wijn veel te lang bewaard is) dan krijg je een vervlakking van geur en smaak, tot er niets meer over blijft dan zuur sap… azijn.
 

Wat gebeurt er met de wijn als je hem te vochtig bewaart?

Het probleem bij het te vochtig bewaren van de wijn, ontstaat eigenlijk niet in de fles, maar aan de buitenkant van de fles. De kans op schimmelvorming, vooral bij onvoldoende luchtcirculatie, is aanwezig en niet wenselijk. Bij een extreem hoge luchtvochtigheid kan het etiket zelfs losweken van de fles en dan is deze niet meer te identificeren.
 

De ideale luchtvochtigheid

In de wijnkasten van EuroCave wordt de luchtvochtigheid geregeld door een samenspel van temperatuur, een natuurlijke luchtcirculatie en condensatie. In de meeste modellen is de luchtvochtigheid af te lezen op het display.
 

EUROCAVE, ’S WERELDS EERSTE EN BESTE PRODUCENT VAN WIJNKASTEN

Als leider in het bewaren en serveren van wijn, zowel voor professionals als voor particulieren, blijft de EuroCave groep wereldwijd uitbreiden. Het geheim van het succes? Franse expertise gecombineerd met de verbintenis met producten die geplande duurzaamheid bieden. Door zowel traditie als moderniteit te vertegenwoordigen, is EuroCave in 40 jaar leider geworden op het gebied van wijnopslag, indeling en esthetiek voor wijnkasten en wijnrekken die ieder interieur verrijken.

Deze blog is onderdeel van een serie over de 6 criteria voor het bewaren van wijn. Lees ook de andere blogs in deze serie.