Wijn bewaren op een constante temperatuur

Het is heel belangrijk dat wijn op een constante temperatuur bewaard wordt. Het meest schadelijke voor het bewaren van wijn zijn namelijk temperatuurschommelingen. Daarmee bedoelen we de snelle en extreme schommelingen. Als voorbeeld de woonkamer: overdag een graad of 21 en ’s nachts een graad of 16. De wijn zal dus dagelijks van 16 naar 21 graden gaan. De temperatuurschommelingen en de te hoge bewaartemperatuur zijn funest voor de wijn.
 

Wijn bewaren op keldertemperatuur

De beste temperatuur om de wijn te bewaren is 12 graden. Nu is het zonder koeling best wel moeilijk om een constante temperatuur van 12 graden te creëren. We kunnen het wel iets ruimer stellen. De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden. Het verloop van de temperatuur gaat heel geleidelijk en is dus niet schadelijk voor de wijn. Zowel 10 als 14 graden zijn nog goede bewaartemperaturen.
 

Wat gebeurt er met de wijn als je hem niet op de juiste temperatuur bewaart?

De algemene vuistregel is: als je de wijn te koud bewaard, zal de ontwikkeling van de wijn langzamer gaan. Als je de wijn te warm bewaard, zal de ontwikkeling sneller gaan. Beide is echter niet wenselijk voor de goede ontwikkeling van de wijn.
 

Wat gebeurt er met de wijn als hij wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen?

Bij snelle temperatuurveranderingen krimpt het volume van de wijn in de fles en zet deze weer uit. Als dit vaak gebeurt, kan de kurkafsluiting kapot gaan en kan er zuurstof in de fles komen. Als er meer zuurstof bij de wijn komt dan wenselijk is, zal de wijn sneller oxideren.
 

Schoolvoorbeeld van oxidatie

Neem een appel en snijdt hem doormidden: het vruchtvlees blinkt, geurt fris, is knapperig van textuur en levendig van smaak. Maar laat je de helften enkele uren liggen dan wordt de appel bruin en melig en verliest alle geur en smaak. De appel is geoxideerd.
 

Wat gebeurt er als de wijn te snel oxideert?

Het proces van oxideren is dus eigenlijk wel een wenselijk proces van de wijn, daardoor wordt hij tot op zekere hoogte juist beter, maar het mag zeker niet te snel gebeuren. Met een juiste dosis zuurstof zal de wijn rijpen, evolueren, zachter en soepeler worden, en de gewenste aroma’s van “oude” wijn ontwikkelen. Komt er teveel zuurstof bij (in korte tijd of indien de wijn veel te lang bewaard is) dan krijg je een vervlakking van geur en smaak, tot er niets meer over blijft dan zuur sap… azijn.
 

De ideale bewaartemperatuur

Met een wijnkast van EuroCave kunt tot op de graad nauwkeurig de gewenste bewaartemperatuur instellen. De wijnkast zorgt er dan voor dat bij een omgevingstemperatuur tussen de 0 en de 35 graden de temperatuur in de wijnkast altijd constant blijft.
 

EUROCAVE, ’S WERELDS EERSTE EN BESTE PRODUCENT VAN WIJNKASTEN

Als leider in het bewaren en serveren van wijn, zowel voor professionals als voor particulieren, blijft de EuroCave groep wereldwijd uitbreiden. Het geheim van het succes? Franse expertise gecombineerd met de verbintenis met producten die geplande duurzaamheid bieden. Door zowel traditie als moderniteit te vertegenwoordigen, is EuroCave in 40 jaar leider geworden op het gebied van wijnopslag, indeling en esthetiek voor wijnkasten en wijnrekken die ieder interieur verrijken.

Deze blog is onderdeel van een serie over de 6 criteria voor het bewaren van wijn. Lees ook de andere blogs in deze serie.