Eerder schreven we al over direct beleggen in wijn, dat wilt zeggen; zelf een wijnkelder aanleggen en exclusieve wijnen aanschaffen om deze later voor een hogere prijs te verkopen. U ontdekte welke wijnen geschikt zijn om in te investeren, hoe u uw belegging het beste kunt bewaren en wanneer de wijn verkoop klaar is. In dit artikel gaan we behandelen wat de goede wijnjaren zijn voor een belegging in wijn en hoe u de waarde van ‘oude’ wijn kunt bepalen.

Waarde van wijn bepalen

Bij investeren in wijn is het met name van belang om de juiste wijn te selecteren. U wilt een fles wijn kopen die veel waard is en nog meer waard gaat worden. Dit is afhankelijk van vele factoren. Niet elke ‘oude’ wijn is vanzelfsprekend veel waard. Wel is het oogstjaar vaak een indicatie van dure wijn; is de wijn afkomstig uit een goed jaar, dan is de wijn direct al meer waard. Factoren die een rol spelen bij het bepalen van de waarde zijn de druif, de zon, de grond en het proces om de wijn te maken.  Laten we de topjaren van diverse wijnsoorten nader onder de loep leggen.

“Wine is sunlight, held together by water.”
Galileo Galilei

Goede wijnjaren voor bordeauxwijnen

Voor wie in bordeauxwijnen wilt investeren is het handig om te weten dat enkele topjaren voor deze wijn als volgt zijn: 1989, 1990, 2000, 2005, 2010 en 2015. Overigens kunnen bordeauxwijnen uit andere jaren ook veel waard zijn, maar de wijnen uit deze goede wijnjaren zijn standaard iets meer waard.

Goede wijnjaren voor Spaanse wijnen

Spaanse wijnen hebben andere topjaren gehad, namelijk 1994, 2001 en 2004. Het is dan ook niet makkelijk om aan Spaanse wijn uit deze jaren te komen. Mocht het u lukken om een Spaanse wijn uit één van deze topjaren te bemachtigen, dan loont het zeer de moeite om te beleggen middels deze Spaanse wijnen.

Goede wijnjaren voor bourgognewijnen

Bent u van plan om in bourgognewijn te investeren? De beste oogstjaren voor bourgognewijn zijn 1990, 2005 en 2015. Wijnkenners weten dat bourgognewijn uit 1990 en 2005 de beste jaren waren. Voor flessen uit deze oogstjaren wordt dan ook over het algemeen meer betaald dan bourgognewijn afkomstig uit andere jaren.

Hoe stijgt de prijs voor ‘oude’ wijn?

Beleggingen in wijn lijken op die van olie, koffie of goud; dit zijn enkele van de grondstoffen waarin vaak wordt belegd. Wijn is minder gevoelig voor sociale en economische krachten. Dat maakt het lastiger voor beleggers om veranderingen in waarde te voorspellen.

Toch is investeren in wijn niet wezenlijk anders dan investeren in aandelen: u koopt laag en verkoopt hoog. Beleggen in wijn wordt ook wel een “slow-burn” investering genoemd. Indien u de juiste opslagmethoden hanteert is het zelfs een veilige belegging te noemen.

“Age appears best in four things: old wood to burn, old wine to drink, old friends to trust and old authors to read.”
Francis Bacon

Er zijn diverse factoren die de waarde van wijn beïnvloeden. Vanzelfsprekend is vraag en aanbod van kracht. Wijn is een echt luxeproduct. Schaarse wijnen met een goede reputatie zullen vanzelfsprekend een hogere prijs hebben dan goedkopere wijnen. Wijnhandelaren kunnen hier slim op inspelen door beperkte oplagen te produceren, zoals de Screaming Eagle Sauvignon Blanc uit 2012. Hiervan werden slechts 600 flessen van $250 per stuk geproduceerd. In korte tijd werden deze wijnen verhandelt voor meer dan $2000 per fles.

De prijs van wijn is ook in grote mate afhankelijk van het oogstjaar. Onder andere probleemloze oogsten en wijn die zich goed ontwikkelt na de oogst, scoren goed.

Vaak wordt gedacht dat oude wijn per definitie dure wijn is. Rijping van de wijn en leeftijd zijn immers ook cruciale factoren voor de waarde van de wijn. Een wijnfles met een goed verouderingspotentieel zal op termijn meer waard zijn dan een fles zonder potentieel.

Tot slot speelt natuurlijk ook het economisch klimaat een belangrijke rol bij de waardebepaling van wijn. De economie in een bepaald land kan de wijnprijs beïnvloeden, evenals de regionale en globale economie dat kan. De wijnprijs is altijd een reflectie van economische trends.

Beleggen in wijn, iets voor u?

Hopelijk heeft u een goed beeld van goede oogstjaren en weet u hoe de waarde van wijn wordt bepaald. Mocht u wensen te beleggen in wijn dan is deze kennis onmisbaar. Heeft u als wijnliefhebber een ruime wijnkelder, dan is het vanzelfsprekend dat direct beleggen in wijn voor u het meest interessant is. Heeft u geen ruime wijnkelder, maar wel passie voor wijn en interesse in alternatieve beleggingen, dan is indirect beleggen in wijn voor u interessant.

Dit is een gastartikel van debeleggersgids.be. Hier leest u helder en begrijpelijk over de kansen die beleggen kan bieden: in financiële producten, in vastgoed, alternatieve beleggingen en overige geldzaken. De Beleggersgids verschaft informatie over verschillende vormen van beleggen en investeren met nieuws, opinies, kennis en inspiratie met uitgebreide artikels.