De vraag naar goede wijn loopt meer en meer op, onder andere door de toegenomen vraag van opkomende economieën als China, Rusland en Brazilië. Beleggen in wijn kan daarom erg lucratief zijn, maar dan moet u wel weten wat u doet.
 
Uiteraard houdt u als levensgenieter van een glaasje wijn op zijn tijd en heeft u inmiddels kennis van het gehele wijnassortiment van de Albert Heijn. Dat is echter niet voldoende: beleggen in wijn is meer dan weten dat de wijn van de Euroshopper niet te drinken is. Het is het uitzoeken van de juiste flessen tegen de juiste prijs. Hoe begint u met beleggen in wijn en waar moet u rekening mee houden? Dat wordt in dit artikel uitgelegd.
 

Beleggen in wijn

Beleggen in wijn verschilt in essentie niet van welke andere beleggingsvorm dan ook. U zorgt ervoor dat rendement en risico met elkaar in evenwicht zijn terwijl dat rendement wordt bepaald door vraag en aanbod. U kunt kiezen tussen indirect beleggen (u belegt dan in bijvoorbeeld een wijnchateau of in een beleggingsfonds dat in wijn belegt) of direct beleggen (u gaat beleggen in de wijn zelf). Aangezien het tweede meer tot de verbeelding spreekt dan het eerste (dat lijkt immers op ‘normaal’ beleggen), gaat dit artikel over direct beleggen in wijn.
 
Bij het direct beleggen in wijn koopt u flessen wijn in, in de hoop dat deze na een aantal jaren in prijs zijn gestegen en u een mooi rendement kunt maken. Het belangrijkst bij het beleggen in wijn is welke wijn u aankoopt (slechte wijn kunt u niet bewaren en levert geen rendement op), maar ook belangrijk is het bewaren van uw flessen.
 
Zoals bij elke vorm van beleggen geldt bij beleggen in wijn dat u zich er niet aan moet wagen tenzij u het product door en door snapt. Bij beleggen in wijn komt het voornamelijk neer op een grote wijnkennis en kennis van de prijsontwikkeling van wijnen. Dit artikel kan u helpen om een start te maken met het beleggen in wijn.
 

Welke wijn is geschikt om in te beleggen?

Het is moeilijk om te zeggen welke flessen wijn geschikt zijn om in te beleggen. Een garantie voor een goede keuze kan nooit gegeven worden: wijn ontwikkelt zich nog in de fles: wat nu een topwijn is, is over tien jaar misschien nog beter geworden, maar kan ook slechter zijn geworden. Ondanks dat er geen garanties zijn, zijn er wel een aantal tips om op te letten bij de aankoop van uw wijn.
 
 1. Soort wijn: Meer dan 95% van de wijnen is niet geschikt om lang te bewaren of om in te beleggen. Daar horen vrijwel alle witte wijnen en mousserende wijnen (champagne et cetera) bij. Beleggen gebeurt voornamelijk in rode wijn;
 2. Wijnstreek: U wilt enkel in topwijnen beleggen zoals Bordeaux en Barolo. De portemonnee mag overigens geopend worden, want voor deze wijn zult u nu ook al diep in de buidel moeten tasten;
 3. Wijnhuis: Niet elke Bordeaux of Barolo is overigens geschikt om in te beleggen, ook daarbij kunt u met een wijnbelegging de mist in gaan;
 4. Jaargang: De informatie over de jaargangen van de wijn die u op het oog heeft is erg belangrijk. Het kan prima zo zijn dat een bepaalde Bordeaux uit 2002 excellent is, terwijl dezelfde wijn in 2003 een stuk minder goed is.
 5. Leeftijd: Oudere flessen zijn vaak duurder dan jongere exemplaren. Dit geldt overigens enkel wanneer de flessen op dronk zijn of nog niet op dronk zijn. Wijn die te lang bewaard wordt gaat achteruit in kwaliteit én in prijs;
 6. Vraag en aanbod: Vraag en aanbod zijn natuurlijk erg belangrijk: zijn er weinig flessen gebotteld in een bepaald jaar, dan heeft dat effect op het aanbod en dus op de prijs van de wijn;
 7. Mening van de experts: De mening van de experts is bepalend voor de prijs van een bepaalde wijn. Vooral Robert Parker staat in hoog aanzien. Zegt hij dat een wijn erg goed is, dan vertaalt dat zich in hoge prijzen;
 8. Nepwijnen: Koop uw wijn enkel bij erkende wijnhandelaren. Omdat uw wijn al bij aankoop stevig aan de prijs is, is het interessant voor oplichters om een Lidl of Aldi-wijn op te waarderen naar een gerespecteerde Bordeaux. Wanneer een aanbieding te goed is om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Ben voorzichtig en weet dat er mensen minder eerlijk zijn dan u.
In het kort kan worden gezegd dat u een aanzienlijke wijnkennis moet hebben om succesvol in wijn te kunnen beleggen. Dat gaat dus verder dan af en toe een flesje wegtikken bij uw spaghetti bolognese. Doe uw huiswerk goed of blijf met een kater achter.
 

Altijd goed met beleggen in dure flessen van de beste wijn?

Zoals hierboven te lezen is moet u dus niet de fles Euroshopper hebben, maar zijn enkel erg goede flessen wijn geschikt om in te beleggen. Houdt dat dan in dat u altijd goed zit met het kopen van dure flessen wijn?
 
Het antwoord is ontkennend: hoe goed de wijn ook is, u kunt altijd teveel betalen. Bij beleggen in wijn gaat het om het rendement. Dat rendement is veel gemakkelijker te realiseren wanneer u een goede prijs betaalt voor de fles.
 
Ook hierbij geldt dus: doe zelf goed onderzoek naar welke wijn geschikt is om in te beleggen én wat een realistische prijs is. Topwijnen zullen duur zijn, maar u moet er wel rekening mee houden dat in de prijs ook nog ruimte is voor uw eigen rendement.
 

Bewaren van uw belegging

Wanneer u gaat beleggen in wijn en u de perfecte flessen heeft aangeschaft, zult u uw belegging goed moeten bewaren. Doet u dat niet, dan blijft u achter met hele dure wijn die onverkoopbaar is. Prima als geschenk aan uw schoonmoeder maar niet goed wanneer u gaat beleggen in wijn. De bewaartips:
 
 1. Flessen moeten liggen. Dat ziet het meest indrukwekkend uit wanneer u uw collectie aan uw vrienden laat zien en zorgt ervoor dat de kurk niet indroogt en dat de fles niet gaat lekken;
 2. Geen sterk ruikende producten bij uw belegging. Wijn met knoflooksmaak is nooit aangeslagen bij het grote publiek, net als wijn waarin u de frisse afdronk van uw allesreiniger proeft;
 3. Een donkere, koele plek. Helaas laten weinigen tegenwoordig nog een kelder aanleggen omdat dat erg duur is. Toch is dat de beste plek om uw wijnen te bewaren wanneer u gaat beleggen in wijn;
 4. Een trillingvrije plek. Wijn houdt niet van trillen, dus zet uw wasmachine niet bij uw wijncollectie neer. Woont u naast de snelweg, dan zit er niets anders op dan te verhuizen;
 5. Luchtvochtigheid op peil. Uw kelder moet voldoende luchtvochtigheid hebben om ervoor te zorgen dat de kurken van uw wijnen niet uitdrogen;
 6. Ventilatie is belangrijk bij het beleggen in wijn. Ventilatie is overigens iets anders dan tocht: van tocht wordt u ziek én wordt uw wijn ziek. Het probleem hierbij is dat u er wel weer bovenop komt maar uw wijn onherstelbaar wordt beschadigd;
 7. Een slot op de deur. U wilt niet dat uw partner met vrienden of vriendinnen besluit om de avond nog gezelliger te maken met een paar flesjes uit uw privécollectie. Ook is ons een verhaal ter ore gekomen over een schoonmaakster die alcoholiste was en die ook toegang tot de kelder van een wijnliefhebber had. Aangezien hij maar enkele keren per jaar in zijn kelder kwam, was hij erg verrast toen hij zag wat er was gebeurd. Wanneer u gaat beleggen in wijn is dat zo ongeveer het meest vervelende dat u kan overkomen.
Kortom: heeft u de perfecte wijn gevonden om in te beleggen, dan wilt u die wijn ook perfect bewaren om het maximale rendement te behalen. Neem voor wijnkasten een kijkje op de overzichtspagina van de wijnkasten en voor de wijnrekken op de overzichtspagina van de wijnrekken.
 

Wanneer is de wijn verkoop klaar?

Wijn blijft zich ontwikkelen in de fles, waardoor u uw wijn niet voor eeuwig kunt bewaren. Dit is ook het verschil tussen beleggen in wijn en beleggen in whisky, waar geen kans is dat het beleggingsobject ‘om’ gaat. Whisky ontwikkelt zich niet meer op de fles, waardoor een fles uit 1900 prima drinkbaar is. Een fles wijn uit 1900 heeft wellicht nostalgische waarde, maar is waarschijnlijk niet echt lekker meer (en dus minder waardevol).
 
Bij beleggen in wijn moet u er dus rekening mee houden dat wijn op een gegeven moment ‘op dronk is’. Daarna wordt de wijn enkel slechter, waardoor uw top wijn in het slechtste geval een ‘Chateau Migraine’ wordt. In de tijd dat de wijn optimaal is moet u hem verkopen.
 
U moet uw belegging dus goed in de gaten blijven houden. Dat doet u door af en toe een fles te openen of door af te gaan op de meningen van wijnexperts. Besluit u af en toe een fles te nuttigen (en dat is natuurlijk wel zo lekker), dan zult u dus een aantal flessen van elke wijn aan moeten schaffen. Het openen van een fles heeft natuurlijk wel direct invloed op het rendement, maar u kunt dat eventueel zien als ‘dividenduitkering’.
 

Het rendement bij beleggen in wijn

Wanneer er gesproken wordt over het rendement bij beleggen in wijn, lijkt dit vaak enorm. Op feestjes kunt u beleggers in wijn horen over de wijn die ze hebben gekocht in 1990 voor (omgerekend) 150 euro per fles en die in 2013 wordt verkocht voor 300 euro per fles. Aangezien ze 20 flessen hadden gekocht, is dat een mooi rendement van 3000 euro!
 
Realiseer u dat een rendement van 3000 euro niks zegt zonder het af te zetten tegen de gangbare manieren van beleggen. Immers, wanneer u terugrekent, ziet u dat een rendement van 3000 euro zo’n 3% per jaar aan rendement is.
 
Wanneer u het geld op een spaarrekening had gezet, had u veel minder zorgen gehad, veel minder risico (tenzij u bij een onstabiele bank zit en de bank omvalt), geen transactiekosten én had u hetzelfde rendement gemaakt. Aangezien indexbeleggen sinds de opening van de AEX gemiddeld 6,7% rendement per jaar oplevert, had een belegging in een fonds dat de AEX volgt u geen 3.000, maar 10.000 euro opgeleverd.
 
U ziet: een rendement dat is gemaakt met beleggen in wijn moet niet enkel positief zijn, maar moet ook vergelijkbare beleggingsmethodes (die gemakkelijker zijn, minder risico hebben of meer rendement opleveren) verslaan. Pas dan is beleggen in wijn een goed idee. Helaas kunt u daar vooraf enkel een inschatting van maken en weet u dat pas achteraf met zekerheid.
 

En wat als alles tegenzit?

Wanneer u naar aanleiding van dit artikel besluit om te gaan beleggen in wijn gaat u risico lopen. Risico dat u uw onderzoek niet goed doet en u de verkeerde wijn aankoopt, risico dat u de juiste wijn tegen te hoge prijzen aankoopt en risico dat de wijnmarkt inzakt. Als dat gebeurt zit u met een aantal dure flessen wijn te kijken. Toch is dan niet alle hoop overboord. U heeft dan drie opties.
 
De verstandige, maar saaie optie, is om de flessen vast te houden en te wachten tot een gunstiger moment om te verkopen. Dat is immers het idee van beleggen, u doet dat voor de lange(re) termijn.
 
Optie twee is het verkopen van de flessen met verlies. Een goede fles wijn wordt nooit helemaal waardeloos, waardoor u uw belegging best nog van de hand kunt doen.
 
De laatste optie is de leukste: u opent uw flessen en verdrinkt uw teleurstelling. Wijn is in de eerste plaats gemaakt om op te drinken, niet om in te beleggen. Als u bij de start van het beleggen in wijn uw huiswerk goed heeft gedaan heeft u in elk geval een aantal mooie flessen staan en staan u heerlijke avonden te wachten.
 
Bron: https://www.feec.nl