Waar moet u allemaal aan denken bij het serveren van de wijn? EuroCave geeft u een aantal handige tips voor wijn serveren.

De juiste serveertemperatuur

Het op de juiste manier serveren van de wijn begint bij de juiste serveertemperatuur. Elke wijn heeft een temperatuur waarop deze het beste tot zijn recht komt. Kijk hier voor de richtlijn van de serveertemperaturen van de meeste wijnen. Met een wijnkast met multi temperatuurzones zorgt u ervoor dat elke wijn op de juiste drinktemperatuur klaar ligt.

Het beste wijnglas

Er zijn zoveel verschillende wijnglazen te kiezen… over het algemeen is een champagneglas hoog en smal en een rode wijnglas groter dan een witte wijnglas. Maar er zijn veel meer verschillende wijnglazen te onderscheiden voor de verschillende wijnen. Kijk even mee naar de blog over het beste wijnglas om uw wijn te serveren.

Het glas ruikt muf

Het eerste advies is om glazen altijd met de kelk naar boven te bewaren, want door een combinatie van verf, stilstaande lucht en stof kan een glas muf gaan ruiken. Maar mocht uw wijnglas toch naar natte vaatdoek ruiken, doe dan een bodempje wijn in het glas, wals het goed rond, gooi de wijn weg en was het glas opnieuw. Succes verzekerd.

Het openen van de wijnfles

Er zijn kurkentrekkers in vele soorten en maten. Let vooral op de spiraal. Is deze hol? Past er een lucifer in? Dan is het goed. Een champagne fles opent u als volgt: na het verwijderen van folie en muselet (ijzerdraadje) (let op dat de kurk niet spontaan uit de fles dreigt te schieten), omklemt u de kruk stevig met de linkerhand.  Met de rechterhand draait u voorzichtig met de fles, tot u een tegendruk ondervindt in de linkerhand. U houdt de kurk op de fles gedrukt en laat zachtjes een beetje lucht uit de fles, zodat de druk zal afnemen. De kunst is de fles geruisloos te ontkurken. Het is noodzakelijk de fles schuin te houden om de vloeistofspiegel te vergroten en zo het spontane bruisen te verminderen.

Hoe verwijdert u een gebroken kurk?

Schroef zeer voorzichtig de kurkentrekker in wat er nog over is van de kurk. Zorg ervoor dat hij er helemaal in zit. Trek de kurk er daarna wederom uiterst voorzichtig uit de fles. Als de kurk daarna alsnog afbrokkelt, schenkt u de wijn door een zeefje in een karaf.

Andere manier: druk het overgebleven deel van de kurk (voorzichtig!) verder in de fles, schenk daarna uit door een zeefje in een karaf.

Karaferen of decanteren

Een hele jonge wijn zal meer smaak krijgen als deze gekarafeerd wordt. Er bestaan speciale karaffen waarbij tijdens het schenken van de wijn een grote hoeveelheid lucht bij de wijn komt, zodat de smaak en geur per direct optimaal zijn.

Verwar dit niet met het decanteren van oude wijnen met veel bezinksel. Dat doet u puur om te voorkomen dat tijdens het uitschenken het bezinksel in het wijnglas komt. Een oude wijn karaferen kan funest zijn, dus verwar deze twee niet.

Wat te doen aan “deeltjes” in de wijn?

Allereerst even de te benoemen “deeltje” beter omschrijven. We bedoelen wijnsteenkristallen of sediment/depot. Beide onschadelijk voor de wijn en voor u, maar wilt u ze niet in het glas? Laat dan de fles wijn een nacht rechtop staan en schenk voorzichtig uit tot de deeltje eruit dreigen te komen. Door een decanteertrechter met zeef schenken kan natuurlijk ook.

Zonder te knoeien

Zorg dat bij het inschenken van de wijn geen druppel op de pantalon van uw gast valt… dit kunt u voorkomen door te schenken met een draaiende beweging, een doek bij de hand te houden om de fles af te doen of om een drop stop (gratis op te vragen bij EuroCave, zolang de voorraad strekt) of druppelring te gebruiken.

Wijnetiquette

Heeft u zelf voorgeproefd? Anders vraagt u één van de gasten dit te doen (een flinke slok is dan voldoende). U schenkt de wijn in aan de rechterzijde van uw gast. U houdt de wijnfles aan de onderkant van de fles vast, met het etiket gericht naar uw gast toe. Natuurlijk zonder knoeien (zie vorige punt). Schenk het wijnglas niet te vol. Een flinke bodem voldoet, u kunt altijd het glas vullen als deze leeg begint te raken.