Franse wijnetiketten kunnen ongelooflijk verwarrend zijn. De labels geven de regio aan waar een wijn is geproduceerd, maar niet altijd de gebruikte druiven. Zo worden de woorden “Grand” en “Premier” veel gebruikt, maar hoewel “Premier” eerste in het Frans betekent, verschijnt “Grand” meestal op de betere wijn. En dan is er het woord “Cru” dat in verschillende Franse wijnstreken verschillende betekenissen heeft.

Cru vertaalt zich naar ‘groei’. Om precies te zijn, het verwijst naar een grote of superieure teeltlocatie of wijngaard, een concept dat verband houdt met het Franse begrip terroir. Bodem, klimaat en hoogte aspect en de juiste variëteit creëren een synergie die erkend wordt als cru. Hoewel de term in heel Frankrijk wordt gebruikt, wordt deze niet altijd op dezelfde manier toegepast. Het concept wordt ook gebruikt in landen als Duitsland en Italië, maar met subtiele verschillen en implicaties. Hier leggen we uit hoe het woord cru wordt gebruikt in Frankrijk, Duitsland en Italië.

Cru’s in Frankrijk

Bourgogne

Bourgogne kan een complexe regio zijn om te begrijpen. Toch is het classificatiesysteem relatief eenvoudig. Grand Cru is de top, terwijl het niveau eronder Premier Cru wordt genoemd.

Een cru in Bourgogne duidt een wijngaard van hoge kwaliteit aan. Vaak worden ze opgesplitst in percelen die eigendom zijn van verschillende wijnmakers of landgoederen. Deze classificaties zijn gebaseerd op waarnemingen die begonnen met 12e-eeuwse cisterciënzer- en benedictijnse monniken in de Côte d’Or. Elke wijngaard in Bourgogne wordt in deze hiërarchie ingedeeld. Grand Cru staat bovenaan de piramide, gevolgd door Premier Cru, de “Village” wijnen, met de generieke Bourgogne-categorie onderaan.

02. Cote D Or Photocredit Getty

De 12e-eeuwse monnik begon wijngaarden te classificeren in de Bourgogne’s Côte d’Or

De Cru-hiérarchie van Bourgogne
Grand Cru
Premier Cru
“Village” wijnen
Bourgogne-categorie

Elk van de 33 Grand Cru’s heeft zijn eigen benaming en alleen Pinot Noir en Chardonnay worden binnen hun grenzen gekweekt. Er zijn maar weinig benamingen die beide toestaan. Premier Cru-wijnen zijn goedkoper en vaak van meer waarde, hoewel hun verouderingspotentieel op lange termijn doorgaans minder is.

Uniek is dat Chablis één Grand Cru-appellatie heeft die zeven wijngaarden omvat. De zeven locaties hebben een gunstige zuidwestelijke ligging die helpt bij het rijpen van de druiven en uitkijkt over de stad Chablis, Premier Cru is de categorie daaronder.

Bordeaux

In Bordeaux wordt cru heel anders toegepast. Grand Cru Classé is het bekendste kwaliteitsclassificatiesysteem en is gebonden aan een specifiek chateau of landgoed in plaats van aan een aangrenzende wijngaard. Het werd opgericht in 1855 en bestond alleen uit chateaus van de linkeroever in Médoc, Graves en Sauternes, gerangschikt van één tot de vijf, op basis van hun waarde op dat moment. De eerste wordt Premiers Cru genoemd, terwijl de tweede tot en met de vijfde cru’s Cru Classé worden genoemd.

Op de rechteroever is Pomerol niet geclassificeerd, maar Saint-Emilion biedt voor beide voldoende verwarring. Saint-Emilion heeft twee chateau-gebaseerde kwaliteitsclassificaties, hoewel het een aparte derde categorie toevoegt. Bovenaan de kwaliteitspiramide staan ​​Premier Grand Cru’s Classés, waarvan er 18 zijn, gevolgd door Grand Cru’s Classés met 64 chateaus. De derde categorie van de appellatie is niet gebonden aan een specifiek geclassificeerd chateau of geografische subzone. Wijnen met het label “Saint-Emilion Grand Cru” hebben strengere productieregels.

De cru’s in de rest van Frankrijk

Elzas

De Elzas past de term Grand Cru op dezelfde manier toe als Bourgogne. 51 wijngaarden zijn aangewezen als superieur, of Grand Cru, en deze wijnen kunnen de term op hun etiket gebruiken. Er is een ongelooflijke diversiteit aan Elzasser Grand Cru-wijnen, met vier druiven die zijn goedgekeurd voor gebruik, evenals gevarieerde bodems en aspecten.

Beaujolais

Niet ver van Bourgogne ligt Beaujolais, het Franse hoofdkantoor van Gamay. Daar wordt cru niet toegepast op wijngaarden, maar op dorpen. Er zijn 10 dorpen, zoals het bekende Morgon en Fleurie. Uit deze dorpen geproduceerde wijnen worden Cru Beaujolais genoemd.

01. Beaujolais France Photocredit Getty

Champagne

Net als Beaujolais, classificeerde Champagne hele dorpen als Grand Cru of Premier Cru bronnen voor fruit, genaamd ‘ladder van de groei’. Ze hebben het systeem in het begin van de 20e eeuw opgezet om de druivenprijzen voor zowel boeren als kopers in champagnehuizen vast te stellen.

Elke oogst wordt een prijs bepaald. Een teler met land in een van de grootste cru-dorpen van Champagne ontvangt 100% van de prijs. Fruit uit premier cru-dorpen 90% tot 99%, terwijl de rest 80% tot 89% ontvangt. Tegenwoordig zijn er 17 grand cru-dorpen inclusief Aÿ, Bouzy, Cramant en Oger.

Cru’s in Duitsland en Italië

Het idee van een speciaal gebied die superieur is aan die van de gebieden er om heen, reikt tot de Romeinse tijd. Wijnpersen die zijn gevonden op archeologische vindplaatsen in de Moezelvallei, komen overeen met de veronderstelde percelen die vandaag de dag superieur zijn.

Duitsland

In Duitsland heeft het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), een vereniging van elite Duitse wijndomeinen, een eigen wijngaardclassificatiesysteem vergelijkbaar met Bourgogne. Het hoogste niveau is VDP Grosse Lage (grand cru), dan VDP Erste Lage (premier cru), VDP Ortswein (dorp) en VDP Gutswein (regionaal).

03. Moselle River Germany Photocredit Getty

Italië

In Italië streven enkele regio’s ernaar cru’s te definiëren, maar Piemonte en Sicilië zijn bekendere voorbeelden. In Piemonte hebben Barolo en Barbaresco hun grootse cru’s geografisch in kaart gebracht, en die afbakeningen van de wijngaarden maken deel uit van de statuten van hun Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG’s).

Producenten in de Etna’s DOC van Sicilië brengen cru’s in kaart die oude lavastromen volgen, en de resulterende veranderingen in grond en hoogte, langs de Etna. De regio is pas recentelijk nieuw leven ingeblazen voor het maken van fijne wijnen, dus het kan enige tijd duren voordat een officiële afbakening plaatsvindt.

Door Lauren Mowery