Door Tammie Teclemariam / @WineEnthusiast / Foto’s door Getty

Het ziet er sowieso al interessant uit, wijn schenken uit een karaf, maar een karaf is vooral een belangrijk en lonend hulpmiddel. Als het correct wordt gedaan, kan het decanteren van een wijn zelfs de meest gemiddelde wijnervaring verbeteren.

Het is echter niet altijd duidelijk of u wel of niet moet decanteren. U dient rekening te houden met de veranderingen die door het decanteren worden veroorzaakt, en daarbij enkele richtlijnen in acht nemen.

Er zijn twee belangrijke redenen om wijn te decanteren. De eerste is het scheiden van vaste stoffen die zijn gevormd tijdens het rijpen van de rest van de wijn. De tweede is het effect van zuurstof, waardoor bepaalde verbindingen vrijkomen die in de fles zijn gebonden. Beiden hebben een effect op onze perceptie van smaak, textuur en aroma.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht,
is het decanteren van oudere wijnen verre van een ijzersterke regel.

Decanteren voor sediment

Dr. Gavin Sacks, een universitair hoofddocent aan de Cornell University’s School of Department of Food Science, merkt op dat het scheiden van wijn van de vaste stoffen die in de fles zijn ontstaan de oorspronkelijke motivatie was achter het decanteren van wijn.

“Decanteren gaat terug naar de alchemie, waar het werd gebruikt om het proces te beschrijven waarbij het vloeibare deel van een mengsel uit de vaste stoffen werd verwijderd”, zegt Sacks.

Wijn is tegenwoordig betrouwbaarder dan ooit. We hebben de mogelijkheid om met precisie te filteren en te voorkomen dat bepaalde vaste stoffen überhaupt worden gevormd, maar het verwijderen van sediment zal altijd een punt van aandacht zijn.

Als u een wijn uit een horizontale kelderopslag haalt, wilt u de fles idealiter een paar dagen rechtop zetten, zodat het bezinksel de tijd heeft om naar de bodem te zakken.

“Het belangrijkste bij rode wijn is om ervoor te zorgen dat het bezinksel op de bodem van de fles blijft, zodat u kunt stoppen met decanteren als er bezinksel in de hals komt”, zegt Mannie Berk, oprichter van The Rare Wine Co., een importeur en handelaar gevestigd in Californië die gespecialiseerd is in oude jaargangen.

Als u een wijn uit een horizontale kelderopslag haalt, wilt u de fles idealiter een paar dagen rechtop zetten, zodat het sediment de tijd heeft om naar de bodem te zakken zonder in de wijn te worden opgenomen. Zelfs een paar uur is al beter dan niets.

Dit maakt het ook onverstandig om een ​​gerijpte wijn te schenken die onlangs is vervoerd. Beweging verstoort de vaste stoffen op een manier die niet kan worden gecorrigeerd zonder een adequate rustperiode.

Als de fles wijn rechtstreeks van de kelder naar de tafel gaat, moet u zich bewust zijn van hoe het sediment tijdens het proces verschuift. Berk zegt: “Kantel de fles wijn langzaam verticaal, zodat al het sediment dat op die kant rust in feite naar de bodem glijdt, en draag dan de fles rechtop.”

Houd een lamp onder de hals van de fles waar deze de schouder raakt, zodat u op de helderheid van de wijn kunt letten. Stop met schenken zodra u merkt dat sediment de wijn vertroebelt. De hoeveelheid wijn die u in de fles laat, is afhankelijk van de hoeveelheid sediment.

Decanteren voor zuurstof

Wanneer u wijn van de fles in de karaf schenkt, komt er lucht in de wijn. Maar als het uw doel is om de wijn aan te moedigen zich te openen, kan het laten rusten na het schenken bepaalde aanvullende veranderingen veroorzaken.

Zoals uitgelegd door Dr. Sacks, vinden er een paar processen tegelijkertijd plaats wanneer wijn meer dan een uur blootgesteld wordt aan de aanwezigheid van lucht.

Als u bij het openen een geur van rotte eieren of een afgestoken lucifer ruikt, is dit over het algemeen een teken van waterstofsulfide. Dertig minuten tot een uur in een karaf kan helpen om die verbindingen vrij te maken, zodat u de wijn opnieuw kunt beoordelen op zijn andere eigenschappen.

B824Fc8Fe3Eb834Aa5Fd9E0Db581Cd4C

Wijn beluchten om zuurstof zijn werk te laten doen

Als de eerste smaak van een wijn veelbelovend is, is decanteren misschien niet nodig. Giet voorzichtig de wijn rechtstreeks uit de fles in het glas. Als u ervoor kiest om te decanteren, gebruik dan een karaf met een smalle bodem die minder gelegenheid biedt voor lucht om te integreren en de wijn verder te veranderen.

Een veelgehoorde overtuiging is dat hoe ouder een wijn is, hoe langer het kan duren voordat hij opengaat. Maar Mannie Berk stelt iets specifieker: “Wijnen die aan veel zuurstof worden blootgesteld voordat ze worden gebotteld, reageren meestal goed op zuurstof als de fles eenmaal is geopend”, zegt Berk.

Voor Madeira: decanteer minimaal één dag per decennium van fles leeftijd.

­Die Barolos, Barbarescos en Riojas die goed reageren op decanteren worden voor het grootste deel gevinifieerd op een manier die zwaarder wordt blootgesteld aan zuurstof.

Het meest extreme voorbeeld dat Berk biedt, is Madeira, een wijn die zowel zuurstof als warmte ziet tijdens de productie en waarvan wordt gezegd dat deze voor onbepaalde tijd meegaat nadat de fles is geopend. “Als Madeira lange tijd op fles heeft gezeten, wilt u het misschien een paar dagen tot een paar weken decanteren voordat u het drinkt, omdat het van een zuurstofarme omgeving moet veranderen in een omgeving waar het weer van zuurstof kan genieten ”zegt hij.

De regel van Berk voor Madeira? Schenk minimaal één dag per decennium flesleeftijd.

Hoe weet je wanneer een wijn genoeg is met gedecanteerd?

De wijnmakerij Château Musar in Libanon staat bekend om het vrijgeven van wijnen op het hoogste niveau, met een uitgebreid assortiment flessen die decennia teruggaan, met aanbiedingen uit de jaren 40 en 50 nog steeds te koop.

Marc Hochar, wiens familie Musar in 1930 oprichtte, zegt dat decanteren cruciaal is om hun wijnen volledig tot hun recht te laten komen. Hij raadt aan om minimaal 30 minuten te decanteren, maar waarschuwt dat het proces om het beste moment van een wijn te vinden niet zo eenvoudig is.

“Om te genieten van de piek van de wijn nadat u een fles hebt geopend, moet u de evolutie ervan proeven vanaf het moment dat u hem opent. U moet begrijpen waar het begon en waar het eindigde. Het is alsof u naar een atleet kijkt die aan de top van zijn carrière staat, ”zegt Hochar. “Als u zou begrijpen waar en wanneer hij als kind aan zijn opleiding begon, hoe moeilijk de weg was om de top te bereiken, zou u zijn prestatie nog meer respecteren en het in een ander licht zien.”

Decanteren is niet alleen het schenken van een wijn in een chique karaf. Het is een krachtig hulpmiddel om in uw arsenaal te hebben, een hulpmiddel dat enorm kan uitbreiden wat u uit deze levende drank haalt. Hoewel er effecten en reacties zijn die we kunnen identificeren, is er niet altijd één antwoord op de vraag of een bepaalde fles moet worden gedecanteerd.

Het enige dat u kunt doen, is proeven en uzelf afvragen of er nog iets te winnen valt met het proces.

Moeten alle oude wijnen worden gedecanteerd? Hebben oudere wijnen meer tijd nodig om te decanteren?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het decanteren van oudere wijnen verre van een ijzersterke regel. Bourgogne staat bijvoorbeeld bekend om zijn delicatesse en de vraag om al dan niet te decanteren wordt vaak fel bediscussieerd tussen experts. Oudere jaargangen van Nebbiolob-wijnen, zoals Barolo en Barbaresco, samen met Rioja en andere volle wijnen, zijn echter over het algemeen goede kandidaten om te decanteren.

Ee432Eba339E74E5Fdf342447190A4Fa

To decant or not to decant

Droge Furmints uit Hongarije en de Oostenrijkse Grüner Veltliner en Riesling kunnen de moeite waard zijn om te decanteren. Er worden veel witte Bourgognes gevinifieerd in reducerende omgevingen, en steeds vaker maken producenten van over de hele wereld ook reducerende stijlen van Chardonnay.

“Afhankelijk van de producent, vind ik dat een snelle decantering kan helpen om het fruit en de mineraliteit naar voren te brengen”, zegt Morris. Witte wijnen uit de Noord-Rhône en enkele Trebbiano’s uit Abruzzo kunnen ook eigenschappen hebben die baat kunnen hebben bij decanteren.

Oudere wijnen uit bepaalde regio’s zijn ook waarschijnlijke kandidaten. Scott Turnbull van The Restaurant at Meadowood in Napa Valley, heeft witte Rioja gedecanteerd en ontdekte dat het de wijn verbeterde. Morris zegt dat een decant de oude Duitse Riesling kan helpen, wat een beetje funky kan zijn.

Stokes schrijft dit toe aan de vinificatiepraktijken voor deze wijnen. “Duitse wijnmakers gebruiken vaak zware doses zwavel om te voorkomen dat hun zoete wijnen hergisten in de fles”, zegt hij.

Nea Berglund, wijnmaker voor Château Carsin en Charivari Wines in Bordeaux, zegt dat mensen ook een decant voor witte Bordeaux moeten overwegen. “Ik decanteer vaak oudere jaargangen witte Bordeaux, maar niet de laatste jaren”, zegt ze. Berglund zegt dat oudere witte Bordeaux-wijnen expressiever zijn bij warmere temperaturen. Ze raadt aan om de wijn te decanteren en een half uur op kamertemperatuur te laten opwarmen voordat je ervan geniet.