Decanteren voor zuurstof
Wanneer u wijn van de fles in de karaf schenkt, komt er lucht in de wijn. Maar als het uw doel is om de wijn aan te moedigen zich te openen, kan het laten rusten na het schenken bepaalde aanvullende veranderingen veroorzaken.
Zoals uitgelegd door Dr. Sacks, vinden er een paar processen tegelijkertijd plaats wanneer wijn meer dan een uur blootgesteld wordt aan de aanwezigheid van lucht.
Als u bij het openen een geur van rotte eieren of een afgestoken lucifer ruikt, is dit over het algemeen een teken van waterstofsulfide. Dertig minuten tot een uur in een karaf kan helpen om die verbindingen vrij te maken, zodat u de wijn opnieuw kunt beoordelen op zijn andere eigenschappen.
Wijn beluchten om zuurstof zijn werk te laten doen
Als de eerste smaak van een wijn veelbelovend is, is decanteren misschien niet nodig. Giet voorzichtig de wijn rechtstreeks uit de fles in het glas. Als u ervoor kiest om te decanteren, gebruik dan een karaf met een smalle bodem die minder gelegenheid biedt voor lucht om te integreren en de wijn verder te veranderen.
Een veelgehoorde overtuiging is dat hoe ouder een wijn is, hoe langer het kan duren voordat hij opengaat. Maar Mannie Berk stelt iets specifieker: “Wijnen die aan veel zuurstof worden blootgesteld voordat ze worden gebotteld, reageren meestal goed op zuurstof als de fles eenmaal is geopend”, zegt Berk.
Voor Madeira: decanteer minimaal één dag per decennium van fles leeftijd.
Die Barolos, Barbarescos en Riojas die goed reageren op decanteren worden voor het grootste deel gevinifieerd op een manier die zwaarder wordt blootgesteld aan zuurstof.
Het meest extreme voorbeeld dat Berk biedt, is Madeira, een wijn die zowel zuurstof als warmte ziet tijdens de productie en waarvan wordt gezegd dat deze voor onbepaalde tijd meegaat nadat de fles is geopend. “Als Madeira lange tijd op fles heeft gezeten, wilt u het misschien een paar dagen tot een paar weken decanteren voordat u het drinkt, omdat het van een zuurstofarme omgeving moet veranderen in een omgeving waar het weer van zuurstof kan genieten ”zegt hij.
De regel van Berk voor Madeira? Schenk minimaal één dag per decennium flesleeftijd.
Hoe weet je wanneer een wijn genoeg is met gedecanteerd?
De wijnmakerij Château Musar in Libanon staat bekend om het vrijgeven van wijnen op het hoogste niveau, met een uitgebreid assortiment flessen die decennia teruggaan, met aanbiedingen uit de jaren 40 en 50 nog steeds te koop.
Marc Hochar, wiens familie Musar in 1930 oprichtte, zegt dat decanteren cruciaal is om hun wijnen volledig tot hun recht te laten komen. Hij raadt aan om minimaal 30 minuten te decanteren, maar waarschuwt dat het proces om het beste moment van een wijn te vinden niet zo eenvoudig is.
“Om te genieten van de piek van de wijn nadat u een fles hebt geopend, moet u de evolutie ervan proeven vanaf het moment dat u hem opent. U moet begrijpen waar het begon en waar het eindigde. Het is alsof u naar een atleet kijkt die aan de top van zijn carrière staat, ”zegt Hochar. “Als u zou begrijpen waar en wanneer hij als kind aan zijn opleiding begon, hoe moeilijk de weg was om de top te bereiken, zou u zijn prestatie nog meer respecteren en het in een ander licht zien.”
Decanteren is niet alleen het schenken van een wijn in een chique karaf. Het is een krachtig hulpmiddel om in uw arsenaal te hebben, een hulpmiddel dat enorm kan uitbreiden wat u uit deze levende drank haalt. Hoewel er effecten en reacties zijn die we kunnen identificeren, is er niet altijd één antwoord op de vraag of een bepaalde fles moet worden gedecanteerd.
Het enige dat u kunt doen, is proeven en uzelf afvragen of er nog iets te winnen valt met het proces.
Moeten alle oude wijnen worden gedecanteerd? Hebben oudere wijnen meer tijd nodig om te decanteren?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het decanteren van oudere wijnen verre van een ijzersterke regel. Bourgogne staat bijvoorbeeld bekend om zijn delicatesse en de vraag om al dan niet te decanteren wordt vaak fel bediscussieerd tussen experts. Oudere jaargangen van Nebbiolob-wijnen, zoals Barolo en Barbaresco, samen met Rioja en andere volle wijnen, zijn echter over het algemeen goede kandidaten om te decanteren.
To decant or not to decant
Droge Furmints uit Hongarije en de Oostenrijkse Grüner Veltliner en Riesling kunnen de moeite waard zijn om te decanteren. Er worden veel witte Bourgognes gevinifieerd in reducerende omgevingen, en steeds vaker maken producenten van over de hele wereld ook reducerende stijlen van Chardonnay.
“Afhankelijk van de producent, vind ik dat een snelle decantering kan helpen om het fruit en de mineraliteit naar voren te brengen”, zegt Morris. Witte wijnen uit de Noord-Rhône en enkele Trebbiano’s uit Abruzzo kunnen ook eigenschappen hebben die baat kunnen hebben bij decanteren.
Oudere wijnen uit bepaalde regio’s zijn ook waarschijnlijke kandidaten. Scott Turnbull van The Restaurant at Meadowood in Napa Valley, heeft witte Rioja gedecanteerd en ontdekte dat het de wijn verbeterde. Morris zegt dat een decant de oude Duitse Riesling kan helpen, wat een beetje funky kan zijn.
Stokes schrijft dit toe aan de vinificatiepraktijken voor deze wijnen. “Duitse wijnmakers gebruiken vaak zware doses zwavel om te voorkomen dat hun zoete wijnen hergisten in de fles”, zegt hij.
Nea Berglund, wijnmaker voor Château Carsin en Charivari Wines in Bordeaux, zegt dat mensen ook een decant voor witte Bordeaux moeten overwegen. “Ik decanteer vaak oudere jaargangen witte Bordeaux, maar niet de laatste jaren”, zegt ze. Berglund zegt dat oudere witte Bordeaux-wijnen expressiever zijn bij warmere temperaturen. Ze raadt aan om de wijn te decanteren en een half uur op kamertemperatuur te laten opwarmen voordat je ervan geniet.