In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Marc Kroon van Marc Kroon Wijnen. We kennen Marc als een echte duizendpoot en wandelende encyclopedie als het over wijnkennis gaat.

Marc Kroon

Hallo Marc, hoe gaat het met je?
Eigenlijk wel heel goed. Je merkt dat in tijden als deze je anders gaat nadenken over dingen. Je ziet kansen die je anders nooit zag, maar je ziet ook je fouten goed in.

Een periode van zelfreflectie is altijd goed. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Marc, samenwonend met mijn vriendin Aimée in Den Bosch en ons werk en leven is wijn. Na een super mooie tijd in de horeca ben ik me sinds een jaar bezig gaan houden met wijn. Maar bovenal natuurlijk de samenwerking met EuroCave.

Ja, dat hebben we gemerkt! Het is heerlijk om je minstens 3 x per week over de vloer te hebben. Hoe ben jij met EuroCave bekend geraakt?
Toen ik ongeveer 10 jaar geleden met wijn begon was het eerste dat ik las dat onderhoud van je flessen super belangrijk is. Hierdoor ben ik me meteen gaan verdiepen in de opslag. EuroCave kwam toen overal bovendrijven als het beste als het gaat over wijnopslag. Ik weet nog precies dat ik met mijn vader naar de showroom reed om te gaan kijken voor mijn eerste kast. Kleine Pure met zwarte deur. Wat was ik er blij mee!!!

Super fijn om te horen. Dus zo bewaar jij je wijn thuis?
Ja, in mijn EuroCave. Heerlijk! Volledig gevuld met schuifplateaus en ik ga elke dag wel even kijken. Ik heb een 1 zone kast. Dus alles ligt op bewaartemperatuur. Verder hebben we in de keuken nog een kleine kast voor een paar flesjes op drinktemperatuur.

Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Voor mij is Gonon Saint Joseph de wijn! Ongeveer 3 jaar geleden zag ik bij een beroemde wijnmaker, Rajat Parr steeds meer Gonon voorbij komen. En de stijl die Rajat drinkt is heel erg de stijl wijnen waar ik zelf ook van houd. Dus gelijk maar een fles besteld. 2013. Dit was serieus precies zoals ik mijn wijnen wil drinken: verfijnd naast karaktervol, intens aromatisch met rijp maar fris fruit in een licht gespierde smaak, rokerig, getaand, complexe nuances, zwarte bes, bosbes, frisse aalbes, specerijen en pepers.

Wat een enthousiasme! Wat is je favoriete wijnboek?
Sowieso Cork Dork. Dit is niet echt een wijnboek. Het is een boek dat gaat over een vrouw, Bianca Bosker, die haar baan inruilt voor een baan in de sommelierswereld. De dingen die ze meemaakt tijdens de proefgroepen, de gasten die ze aan tafel heeft of alleen al de moeite die ze moet doen om in de wereld te passen. Alles leest heerlijk weg.

Bedankt voor de tip. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Dit zijn en blijven moeilijke keuzes. Maar er zijn er eigenlijk 2. Odette in Singapore bijvoorbeeld. Dit is echt een nooit te vergeten ervaring. 3 Sterren op het hoogste niveau. Of het nu om het eten gaat, de service of gewoon de uitstraling. Alles klopt.

En Protege in Franschoek. De mensen zijn super aardig en het eten helemaal top. En dan nog steeds een gemoedelijke sfeer!

Helaas beide niet naast de deur. Kies uit: kaas of chocola
Kaas. Niks lekkerders dan na een drukke week een mooie fles open te trekken en daarbij wat kaas te eten.

Kun je zonder social media?
Lastig. Ik merk dat ik toch snel even ga kijken wat iemand aan het doen is of wat mensen allemaal over wijn aan het posten zijn. Er zijn redelijk wat toonaangevende wijnschrijvers en proevers die posten wat ze op dat moment een booming wijn vinden.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Niks komt aanwaaien, je moet er gewoon hard voor werken.

Wat is je toekomstdroom?
Mooie dingen blijven drinken en dingen doen die we leuk vinden. Als je dingen doet die je leuk vindt en hard werkt dan gebeuren er mooie dingen.

Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Martijn Verkerk, Smaragd Wijnen

Dank je wel! En we zullen Martijn Verkerk van Smaragd Wijnen vragen voor ons volgende interview. 

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave