Wellicht heeft u een bijzondere fles wijn cadeau gekregen, heeft u er een gevonden in het huis van uw tante of heeft u nog enkele flessen over van die kist die u vanuit Frankrijk mee naar huis heeft genomen na een wijntrip 10 jaar geleden. Wat is die wijn nu waard? En wat te doen… drinken of verkopen?
Of het nu een zeldzame wijn is of een wijn met emotionele waarde, elke fles heeft een (financiële) waarde. Het is moeilijk te bepalen wanneer nu het juiste moment is om de fles te ontkurken of juist te verkopen, maar we kunnen u wel helpen erachter te komen hoeveel het waard is.

Stap één: lees het etiket

Dit zal geen verrassing zijn. Bestudeer het etiket aandachtig, alle details ervan: het jaartal, de producent, het type of de variëteit, de maat van de fles, waar deze gemaakt is, etc. U zou al deze informatie op het etiket moeten kunnen vinden.

Stap twee: internet

Ga online op zoek naar deze wijn. Als u de exacte wijn niet kunt vinden, probeer hem dan zo goed mogelijk te benaderen. Enkele voorbeelden van sites en apps om te controleren zijn onder meer wine-searcher.com, vivino.com, winemarketjournal.com, wineauctionprices.com en wineowners.com/valuations. En dan hebben we nog het bekende boek Guide Hachette des Vins.

Stap drie: vraag het aan een professional

U heeft de waarde gevonden. Dat is geweldig. Maar ben niet meteen blij of teleurgesteld. Eerdere verkopen, herkomst en fysieke conditie – van etiket tot kurk en alles daartussenin – maken deel uit van de evaluatie van een fles. Als u denkt dat uw wijn minstens € 250 waard is, neem dan contact op met een professional.
“Het belangrijkste is dat degene die de wijn beoordeelt, de wijnmarkt goed begrijpt, evenals de prijzen voor specifieke producenten en jaargangen,” zegt John Kapon, voorzitter van Acker Wines.
Shaun Bishop, CEO van JJ Buckley Fine Wines, herinnert zich een klant die een fles Quinta do Noval Port uit 1963 wilde verkopen, ter waarde van ongeveer € 250. “Na onderzoek bleek dat de botteling eigenlijk het veel zeldzamere label was genaamd Quinta do Noval Nacional Port. De waarde ervan is ongeveer € 3.500. De klant was erg blij,” zegt Bishop.
“Een taxateur kan de waarde van een wijn bepalen op basis van vragen zoals waar deze is gekocht, of de factuur nog beschikbaar is en hoe deze is opgeslagen,” zegt Charles Antin, hoofd veilingverkoop en veilingmeester bij Zachy’s Wine Auctions.
En natuurlijk willen ze de wijnfles inspecteren op bijvoorbeeld verlies van vloeistof, beschadiging van de capsule of het etiket, etc. Onderschat ook de vervalsingen met name uit het hoogwaardige Bordeaux en Bourgogne niet, dus ook de echtheid van het etiket zal onderzocht worden.
In de meeste gevallen is deze taxatie niet kosteloos, dus vraag vooraf naar de tarieven. Het is zeker niet de moeite waard om één wijnfles te laten taxeren, houd daar rekening mee. Veilingschattingen voor potentiële verkoop kunnen echter wel gratis zijn
“Wijnen zijn er in veelvoud”, zegt Antin. “Ervan uitgaande dat ze in dezelfde staat verkeren, heeft een fles Lafite uit 1982 dezelfde prijs als een andere, zei het met veel kanttekeningen. Hoe beter de herkomst bekend is, de opslag geweest is en conditie van de wijnfles is, hoe waardevoller een wijn kan zijn.”

Stap vier: naar de veiling?

Dunbar is een grote fan van veilingen. “Omdat ze een verkoperscommissie en een koperspremie in rekening brengen, zijn de kosten lager dan wanneer u aan een wijnhandelaar verkoopt.” Dunbar stelt voor om foto’s en informatie naar veilinghuizen en dealers te sturen om het beste aanbod te krijgen.
Enkele veilingsite zijn o.a. Catawiki, Vin.auction, Winefields en Sylvie’s wijnveiling. Kijk wel even naar de minimum inbreng.
Elke branchedeskundige die we hebben geraadpleegd, was het erover eens: als u één fles heeft en het is geen Romanée-Conti uit 1990, drink hem dan op, geef hem cadeau of neem contact op met uw plaatselijke wijnwinkel.
Oja, vertel vooral dat u de wijn in een EuroCave wijnkast heeft bewaard. De wijn brengt gegarandeerd een hogere waarde op!
Bron: WineEnthusiast