We krijgen veel vragen met betrekking tot het starten van een wijnverzameling. Welke wijn moet ik verzamelen? Wat als ik niet lekker vind wat anderen lekker vinden? Hoeveel geld moet ik uitgeven?
 
Hier zijn tips en strategieën voor alle soorten aspirant-verzamelaars en connaisseurs, gerangschikt op budget.
 

Budget: € 200

Weet wat u lekker vindt. Zo simpel is het. Iedereen zou moeten leren wat ze lekker vinden en dienovereenkomstig gaan verzamelen. Dat kun je alleen leren door te proeven, veel te proeven. Begin in de buurt, zodat u lokale bedrijven steunt. Neem deel aan (virtuele) wijnproeverijen, zodat u ook het verhaal achter de wijn leert kennen.
 
Dure wijnkasten zijn niet altijd meteen nodig, zeker niet voor beginnende verzamelaars. Maar zorg wel dat uw wijnen liggend en donker bewaard worden bij een temperatuur tussen de 10 en 14° C.
 

Verzamel met een doel

De verzamelaars in het € 10.000 budget zoeken vaak naar dure flessen die in waarde stijgen. In het € 200 budget zoekt men naar iets anders: sentimentaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een vintage die gerelateerd is aan een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld geboortejaar.
 

Budget: € 2.000

Koop wijnaccessoires als een wijnkoeler, karaf en goede glazen. De juiste drinktemperatuur en goede glazen dragen bij aan de juiste beleving. Een jonge wijn heeft vaak veel baat bij een goede beluchting.
 

“U heeft er waarschijnlijk nog nooit van gehoord …”

Natuurlijk kan iedereen een dure fles kopen bij Barolo, maar Gattinara is wellicht net zo goed en kost minder. Als u van Bourgogne houdt, maar geen Bourgogne prijzen kunt betalen, kijk dan eens naar de streken in de buurt: Savigny-lès-Beaune, Fixin of Cru Beaujolais.
 

Budget: € 10.000

Behandel uw verzameling als een investering. Net zoals beleggers de aandelenmarkt volgen, volgen wijnverzamelaars hun wijninvesteringen. Nu is het de kunst om klinkende namen te kopen, met een goede reputatie. Meestal moeten deze wijnen een aantal jaren opgelegd worden om op dronk te komen. Koopt u nu een wijn voor € 90 dan kan deze na drie jaar zo’n € 175 waard zijn, mits goed bewaard natuurlijk!
 

Geniet vooral

Elke wijn heeft een verhaal. Elk element zorgt voor een unieke smaakbeleving. Geniet er dus van.
 
Zorg daarbij dat uw wijnen goed bewaard worden. Is een wijn bewaard in een EuroCave, dan is dit waarde verhogend. Kijk op onze site om te kijken welke bewaaroplossing het beste bij u past.
 
Bron: WineEnthusiast