Er zijn veel wijnen die nog een aantal jaren bewaard moeten worden alvorens ze op dronk zijn. Belangrijk is dat deze wijnen wel onder de juiste omstandigheden bewaard worden. Als eerste dus maar even de criteria voor het goed bewaren van wijn op een rijtje:
  • Een constante temperatuur tussen 10 en 14° C
  • Een hoge luchtvochtigheidsgraad tussen de 60 en 75%
  • Voldoende beluchting
  • Een donkere omgeving
  • Een trillingvrije omgeving
  • Vrij van geuren

Huis met wijnkelder

Als u de gelukkige bezitter bent van een huis met een wijnkelder, dient u zich voornamelijk druk te maken over de temperatuur en de luchtvochtigheid. Als we het hebben over een bewaartemperatuur van 10 tot 14° C, dan bedoelen we daarmee dat de temperatuur in de zomermaanden van 14° C mag teruglopen naar 10° C in de wintermaanden. Dit gaat natuurlijk heel geleidelijk.
 
Voor het meten van de ideale luchtvochtigheid heeft u een hygrometer nodig. Een te hoge luchtvochtigheid kan geen kwaad voor de inhoud van de fles, maar dan is er wel kans dat de etiketten aangetast worden (en dat willen we natuurlijk ook niet), maar te laag is erger: de kurk droogt uit, krimpt en er kan lucht in de fles komen. Ideaal is dan ook een relatieve vochtigheid tussen de 60 en 75%. Voldoet uw wijnkelder niet aan deze voorwaarden, kijk dan eens naar de INOA, de wijnkelderkoeling van EuroCave.
 

Huis zonder wijnkelder

Als uw huis geen wijnkelder heeft en u wilt toch wijn bewaren, dan kunt u ervoor kiezen om een ruimte om te bouwen tot een wijnkelder (wijnkamer) of om een wijnkast aan te schaffen.
De volgende stappen helpen u in het maken van de juiste beslissing.
 

Aantal flessen

Het aantal flessen bepaalt voor een groot deel of u een ruimte gaat ombouwen tot wijnkelder (of wijnkamer) of dat u een wijnkast gaat nemen. De grootste wijnkast biedt plaats aan maximaal 250 flessen. Voor de ruimte en de kosten bent u tot 500 flessen beter uit met wijnkasten. Deze nemen veel minder plaats in en zijn goedkoper dan het maken van een wijnkamer.
 

Beschikbare ruimte

Heeft u veel wijn en weinig ruimte, dan kunt u ook beter voor wijnkasten kiezen. Een rekensommetje: voor een wijnkamer van 1000 flessen, is een ruimte nodig van ongeveer 150 x 270 cm, dus een oppervlakte van ruim 4 m²; voor de opslag van 1000 flessen in wijnkasten zijn 4 kasten nodig. Deze nemen 1,8 m² in beslag.  Als er weinig ruimte beschikbaar is, is de keuze dus snel gemaakt.
 

Het maken van een bovengrondse wijnkelder (wijnkamer)

Als u een geschikte ruimte heeft gevonden, is een goede isolatie van belang. U zult de ruimte moeten gaan klimatiseren en hoe beter deze is geïsoleerd, des te minder de koeling hoeft te werken. Goed voor het milieu en uw portemonnee. Een wijnkelderkoeling is echter onmisbaar; de ruimte zal anders de temperatuur van de naastliggende ruimtes gaan aannemen, hoe goed de isolatie ook is. De INOA wijnkelderkoeling van EuroCave zorgt voor de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie in uw ruimte.
 

De inrichting

Zonder wijnrekken heeft u geen wijnkelder. De wijnrekken kunt u kiezen op uiterlijk, functionaliteit en/of modulariteit. Hou altijd rekening met een veranderende voorraad. Begint u met een doos van 12 flessen in één vak, dan zal in de loop der tijd hiervan gedronken gaan worden en dan is het fijn als het vak met uw wijnvoorraad mee kan veranderen. Kies ook altijd voor een wijnrek waar het mogelijk is om de flessen afzonderlijk op te leggen. Ideaal voor de krijgertjes en de leftovers. Voor meer informatie over de wijnrekmogelijkheden verwijzen wij u graag naar de onze wijnrekken pagina op de website.
 

Bijna aan alles gedacht

U heeft de hoofdzaken voor het goed bewaren van wijn geregeld: de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtcirculatie. De wijnen liggen in een goed wijnrek, dus als het goed is vrij van trillingen. Dan blijven er nog 2 belangrijke aspecten over voor het goed bewaren van de wijn: vrij van geuren en donker bewaren.
 

Vrij van geuren

Zolang u alleen wijn in de wijnkelder bewaard, zullen er geen problemen ontstaan. Als u ook andere zaken in de wijnkelder wilt bewaren, moet u bij alles nadenken of het geen geuren afgeeft die schadelijk zijn voor de wijn. Wat mag niet bij de wijn bewaard worden: aardappels, ui- en preiachtige groente. Maar ook verf, benzine en alle aanverwanten.
 

Donker

Dan moeten uw wijnen nog donker bewaard worden in uw wijnkelder. Het gaat om de uv-straling in het licht wat slecht is voor de wijn. Zorg dat ramen dus verduisterd worden. Zorg voor verlichting zonder uv-stralen en beperk sowieso het “aan” zijn van de verlichting omdat deze over het algemeen ook warmte af geeft.
 

Advies

EuroCave geeft u graag advies over het bewaren (en serveren) van wijn. Stel uw vragen aan één van onze adviseurs en zij helpen u graag met het vinden van de beste oplossing voor het maken van de beste bewaarplaats voor uw wijnen.
Neem contact op