Het is vrijdag, het einde van een lange week. U heeft besloten om een ​​fles te openen om het te vieren. Misschien is het een oudere bordeaux, of een jonge, levendige Oostenrijkse grüner veltliner. U schenkt een bodempje in het glas en ruikt eraan. Een golf van teleurstelling overvalt u omdat de wijn ruikt naar aangebrande lucifers en rotte eieren.

Geen stress. Een goede beluchting is misschien alles wat de wijn nodig heeft.

Laten we meteen duidelijk zijn: niet alle wijn hoeft te worden gekaraffeerd. Karafferen is vooral nodig voor jongere, rode wijnen die maximale beluchting nodig hebben, of voor oudere wijnen om sediment te verwijderen.

Vrijwel elke wijn zal echter verbeteren met wat beluchting, of het nu in een karaf is of door een snelle werveling in het glas. Dus hoeveel tijd heeft een wijn nodig om te ademen? En hoe lang moet u walsen? Het antwoord is… het hangt ervan af.

Als u een jonge, weelderige en zeer tanninerijke rode rhône heeft, moet u deze waarschijnlijk minstens een uur karafferen om de tannines zachter te maken. Dit geldt voor de meeste wijnen met een vergelijkbare structuur en concentratie. Maar voor een gemakkelijk te drinken Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc, iets dat fris, pittig en vol aromatische citrusvruchten is, kan een uur ademen de kwaliteiten die de wijn zijn karakter geven, dof maken.

Een paar wervelingen en een beetje tijd om in het glas te ademen, zullen echter meestal helpen om reductieve of zwavel gerelateerde aroma’s uit de wijn te halen.

Hier zijn een paar tips om te bepalen hoe lang een wijn moet ademen.

Schenk ook thuis een bodempje in

Schenk, net als een sommelier in een restaurant, een klein bodempje in om te ruiken en te proeven, voordat u een vol glas in schenkt. Sommige wijnen kunnen wat reducerende of zwavelachtige tonen hebben, die vooral naar voren komen als aroma’s van rubber, verbrande lucifers of rotte eieren. Vaak verdwijnen deze aroma’s na 10-15 minuten. U kunt kiezen voor een karaf, maar het kan eenvoudiger zijn om een ​​klein glaasje in te schenken en te walsen om te zien of die geuren vervagen.

Jonge, tanninerijke rode wijnen hebben zuurstof nodig om de tannines te verzachten

Of het nu een jonge napa cab, een Argentijnse malbec of Aussie shiraz is, deze wijnen hebben doorgaans een dosis zuurstof nodig om eventuele ruwheid weg te halen en tannines te verzachten. Als u geniet van de kik die deze wijnen direct uit de fles kunnen geven, hoeft u natuurlijk niet te wachten. Door ze te lang te laten ademen, kan hun weelderige karakter overdreven worden verzacht.

Toch kunnen de meeste jonge, tanninerijke rode wijnen profiteren van flink walsen (van 10-20 minuten). Dit zal helpen om grote, broeierige wijnen te openen en overweldigende eikentonen naar boven te halen en deze volledig te laten integreren met het fruit en vaak een hoog alcoholgehalte.

Oudere vintage wijnen kunnen direct uit de fles gedronken worden

Er is een algemene misvatting dat oudere wijnen allemaal enkele uren moeten worden gekaraffeerd. De waarheid is dat zelfs enkele minuten in een karaf een oudere, delicate wijn overdreven kan laten oxideren. Het kan het drinkvenster in slechts een paar seconden wegvagen.

Toch zijn er wijnen die langer gerijpt zijn, meestal wijnen die begonnen met een hoog gehalte aan tannines, alcoholgehalte en fruitconcentratie, die baat hebben bij enkele minuten in het glas om volledig te openen. Deze kunnen mogelijk ook profiteren van karafferen.

De vuistregel voor oudere wijnen is dat hoe lichter en ouder een wijn is, hoe minder beluchting nodig is. Giet bij twijfel een kleine hoeveelheid in een glas en ruik en proef het. Rode wijnen hebben de neiging om kleur te verliezen met de leeftijd, wat betekent dat hoe lichter van kleur de wijn lijkt, hoe minder beluchting hij waarschijnlijk nodig heeft. Een inktzwarte, heldere robijnrode, ondoorzichtige oudere wijn heeft meer zuurstof nodig. Het tegenovergestelde geldt voor witte wijnen, die kleur krijgen naarmate ze ouder worden.

Witte en mousserende wijnen hebben doorgaans geen beluchting nodig

Dat wil niet zeggen dat alle witte en mousserende wijnen niet kunnen profiteren van een beetje zuurstof. Als er reducerende tonen worden gedetecteerd in een witte wijn, geef hem dan in ieder geval wat lucht en mogelijk 10-15 minuten in een karaf. Hetzelfde geldt voor die rijke, diep gouden witte wijnen die misschien een beetje “ruimte nodig hebben om hun benen te strekken”. Maar de overgrote meerderheid van deze wijnen kan direct vanuit de fles gedronken worden.

Als u een bodempje inschenkt en de wijn is een beetje mat of niet zo aromatisch als verwacht, voeg dan wat meer toe aan je glas en wals goed. Het probleem lost zich meestal vanzelf op.

Geniet van het proces

Een van de beste aspecten van het proeven van wijn is om te zien hoe het zich ontwikkelt vanaf het moment dat het wordt geopend tot de laatste slok. Het stelt u in staat om de reis die het kostte om er te komen volledig te waarderen. Dus hoewel het beluchten en karafferen van sommige wijnen zeker zal helpen om ze naar hun ideale drinkvenster te brengen, is het een groot genoegen om de natuurlijke evolutie van de wijn te proeven nadat deze is geopend.

Bron: WineEnthusiast