Het overzichtelijk bewaren van uw wijnen is met een kleine wijnvoorraad nog wel te doen, maar hoe doet u dat als uw wijncollectie uit enkele honderden flessen bestaat? We geven u enkele tips.

Wijn bewaren in een wijnkast

In de meeste wijnkasten liggen de wijnflessen in een dubbele rij: voor een rij en achter een rij; de halzen in het midden. We splitsen even de twee meest gebruikelijk manieren van opslaan in een wijnkast: per laag op een (schuif)plateau of stapelen op een opslagplateau.

1. (Schuif)plateau

Legt u uw wijn op een plateau waar een enkele rij flessen op kan, dan is het handig als dit plateau naar buiten kan schuiven. Zo ziet u in één oogopslag wat er voor en achter in de kast ligt. Kan het plateau niet schuiven, zorg dan dat de fles voor in de kast zoveel mogelijk correspondeert met de fles achter in de kast. Zo kunt u toch overzichtelijk 6 soorten op een plateau kwijt.

2. Opslagplateau

Op een opslagplateau kunt u grote hoeveelheden wijn op elkaar stapelen, soms wel tot 60 flessen. De enige manier om het overzichtelijk te houden is als u of allemaal wijnen van dezelfde soort op een plateau stapelt of zorgt dat u het als volgt doet: stel u heeft 3 dozen van 12 flessen. Zorg dan dat u:
  • soort 1 links opstapelt, voor en achter,
  • soort 2 in het midden en
  • soort 3 rechts.
Zo kunt u ook van de verschillende wijnen een fles afpakken, zonder dat alles verlegd hoeft te worden.

Identificatie labels

Op alle plateaus van de wijnkasten van EuroCave kunt u (bijgeleverde) kaartjes plaatsen waarop u kunt schrijven welke wijn er ligt. Bij de luxere schuif-en opslagplateaus zijn het zelfs zwart stalen labels waar u met een white pen op kunt schrijven.

Wijn bewaren in een wijnrek

Hier wordt het geven van advies moeilijker, want er zijn vele wijnrekken op de markt, die allemaal hun eigen manier van opleggen hanteren. We beperken ons dan ook tot globale richtlijnen en adviezen.

Wijnleitjes, hals labels, etc.

Er zijn vele hulpmiddelen op de markt om uw wijnen te identificeren. Denk hierbij aan:
  • wijnleitjes (van karton bewerkt met schoolbordenverf of echte leisteen)
  • labels die om de hals van de fles gehangen kunnen worden
  • een deel van de doos waar de wijn in zat waar u de naam kunt aflezen (of het frontje van een houten kist) die u gewoon tussen de flessen in legt

Met de ziel naar u toe

Als u de mogelijkheid heeft om de flessen met de ziel naar u toe te leggen, heeft dat als voordeel dat u het etiket kunt lezen zonder dat de wijnfles uit het rek gepakt hoeft te worden (misschien is dit het moment om het fabeltje uit de wereld te helpen dat flessen om de x tijd gedraaid zouden moeten worden…niet doen! Wijn moet in alle rust rijpen, dus niet aankomen (alleen om te gaan drinken). Wat moet er dan wel gedraaid worden? Dat zijn de champagne flessen die in de pupitre staan en gedraaid moeten worden om de gistprop die bij de tweede gisting ontstaat uiteindelijk te kunnen verwijderen.)

Vakken per soort

Het mag logisch zijn dat u wijnen per soort in een vak legt, maar zijn de vakken groter dan het aantal flessen van een soort, zorg dan dat u een scheiding aanbrengt door soort x links te leggen en soort y rechts. Ook nog soort z? Die komt in het midden. Zolang de voorste flessen gelijk zijn aan de achterste, wordt het zoeken tot een minimum beperkt (in het geval van het dubbel opleggen van de wijnen). Het mooiste is als de vak grootte met het aantal flessen mee kan veranderen, zoals het lavastenen wijnrek Gardevin. Maar in de meeste gevallen zult u toch af en toe uw wijnen moeten verleggen als de voorraad van een soort minder is geworden.

In grote lijnen

Het maakt eigenlijk niet uit hoe u uw wijnkelder inricht, als het voor u maar overzichtelijk is en dat is meestal door een systeem te volgen. We noemen er een paar
  • Witte wijnen onderin de vakken, daarna de rosé en lichte rode wijnen en bovenin de bourgogne en de bordeaux wijnen
  • Bewaarwijnen onderin en helemaal bovenin de rekken en de drinkwijnen op oog- en pakhoogte
  • Landen groeperen bij elkaar
  • In prijscategorieën sorteren
Als u zelf nog handige tips heeft, horen we het natuurlijk ook graag.
Vergeet niet een kijkje te nemen op onze overzichtspagina van de wijnrekken.