De juiste temperatuur voor wijn… Het is zo persoonlijk, de één heeft de wijn liefst iets koeler en de andere juist wat warmer dan de aanbevolen serveertemperatuur. Maar een richtlijn helpt u wel om de wijn het best tot zijn recht te laten komen, dit geldt zowel voor witte als rode wijn.
De beste bewaartemperatuur voor wijn
Eerst even over het bewaren van de wijn; de bewaartemperatuur van alle wijnen ligt tussen de 10 en 14 °C (voor een natuurlijke wijnkelder 10 °C gedurende de winterperiode en 14 °C in de zomer). Een wijnkast is op de graad nauwkeurig in te stellen en daarom kiezen we daar meestal een constante temperatuur van 12 °C.
De beste drinktemperatuur
Als we ervan uitgaan dat de wijn uit een wijnkelder of wijnkast komt, zal een witte wijn nog iets verder gekoeld moeten worden en een rode wijn verwarmd (gechambreerd). Let echter wel op dat u een rode wijn niet op kamertemperatuur schenkt. Het wordt nog steeds gezegd, maar de kamertemperatuur die hier bedoeld wordt, dateert uit de tijd dat de huizen nog niet zo goed geïsoleerd waren en er altijd wel een plekje te vinden was rond de 18 °C. Tegenwoordig heeft iedereen het in huis zo’n 21 à 22 °C. Absoluut te warm om rode wijn op te serveren.
De beste temperatuur voor rode wijn, de beste temperatuur voor witte wijn
Onderstaand een overzicht van soorten wijn, de kenmerken en de temperaturen waarop deze over het algemeen het beste geschonken kunnen worden. Aanvullende tip: u bepaalt eigenlijk zelf op welke temperatuur u de wijn het lekkerste vindt smaken, onderstaande zijn meer richtlijnen.
De beste serveertemperatuur in grote lijnen
Wijn soort | Kenmerken | Temperatuur in °C |
Rood | Licht en fruitig | 13-16 |
Rood | Soepel en rond | 15-17 |
Rood | Verfijnd en complex | 16-18 |
Rood | Vol en robuust | 17-18 |
Rosé | Fris en fruitig | 8-10 |
Rosé | Vol en rond | 9-11 |
Rosé | Krachtig en complex | 10-12 |
Rosé | Lichtzoet | 7-10 |
Mousserend | Lichtzoet en zoet | 6-8 |
Mousserend | Droog | 7-10 |
Wit | Fris en Fruitig | 8-11 |
Wit | Verfijnd en complex | 11-13 |
Wit | Vol en rond | 10-13 |
Wit | Lichtzoet en zoet | 7-9 |
We kunnen in grote lijnen dus zeggen:
- Temperatuur voor mousserende wijn tussen 6 en 10 °C
- Temperatuur voor witte wijn tussen 7 en 13 °C
- Temperatuur voor rosé wijn tussen 7 en 12 °C
- Temperatuur voor rode wijn tussen 13 en 18 °C
De beste temperatuur voor port
Port is een wijnsoort apart. Toch heeft ook port verschillende serveertemperaturen waarop een port soort het beste tot zijn recht komt.
Port soort | Kenmerken | Temperatuur in °C |
Rosé | Fris van smaak | 4 |
Wit | Hoe droger, hoe koeler | 6-10 |
Ruby stijl | Fruitig en jong | 12-16 |
Tawny stijl | Bekende taankleur | 10-14 |
Oude Tawny’s | Hogere kwaliteit | 12-16 |
Vintage | Vol en rond | 12 |
De beste serveertemperatuur voor champagne
Merk | Temperatuur in °C |
Algemeen | 8-10 |
Laurant-Perrier | 6-8 |
Taittinger | 8 |
Moet Imperial | 8-9 |
Dom Perignon | 8-10 |
Charles Heidsieck | 8-10 |
Bollinger | 10-12 |
Hoe creëert u de beste temperatuur voor wijn?
EuroCave heeft wijnkasten waarin verschillende temperatuurzones zorgen voor de perfecte serveertemperatuur van al uw wijnen, van Champagne tot aan de Bordeaux. Ook heeft EuroCave een wijnkoeler voor 2 flessen, de Wine Bar, die naast het op serveertemperatuur brengen van de flessen wijn, een geopende wijnfles ook nog tot 10 dagen bewaart.
Geen wijnkast? Wat dan?
Mocht u niet in het bezit zijn van een serveerkast, dan hierbij nog wat richtlijnen voor het koelen van een fles wijn (uitgaande van een koelkast op 6 °C)
Van 21 °C naar …
- 15 °C in 1 uur
- 11 °C in 2 uur
- 8 °C in 3 uur
- 6 °C in 4 uur
Op die manier heeft u de temperatuur voor witte wijn zelf in de hand. Ook voor de temperatuur voor rode wijn kunt u dit trucje natuurlijk toepassen.