Uiterst belangrijk bij foodpairing zijn altijd de begeleidende groenten, kruiden, specerijen én de bereidingswijze van het gerecht (pocheren, koken, grillen, bakken, etc.). Alles hangt af van hoe het vlees, de vis of de groenten klaargemaakt zijn en waarmee ze geserveerd worden.
Bereidingswijze
Pocheren of koken laten de gerechten hun natuurlijke smaak behouden, dus beter met lichte champagnes. Bakken of grillen geeft een andere, krachtigere smaak aan de gerechten, dus meer aangewezen voor vintage of Rare. Zo zijn gekookte of gestoomde groenten ook neutraler (beter met brut non vintage) dan in boter gebakken groenten (vintage). Er zijn krachtige kruiden of specerijen (koriander, komijn, saffraan…) en zachtere (peterselie, zout, witte peper,…).
In grote lijnen
De finesse en complexiteit van champagne past eerder bij verfijnde dan bij zware gerechten. In grote lijnen kun je dit aanhouden:
- Lichte, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi, maki.
- Rijpere, vollere champagnes kunnen al bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsaus (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet).
- Rijpere en complexere champagnes kunnen een veelzijdigheid aan gerechten aan (kaviaar, sint-jakobsschelpen met truffelolie of met sesamzaad, fijn rood vlees, kazen).
- Rosé champagnes passen bij rood fruit, zwarte chocolade, canard à l’orange (dankzij de citrustoetsen in deze wijn), lamskoteletten, eend.
- Demi-sec champagnes gaan samen met zoete gerechten (desserts), maar zijn ook zeer interessant bij foie gras.
Meer in detail
Champagne Brut Nature – Extra Brut
Bij deze strakdroge, ziltige stijl passen zeevruchten perfect. Denk maar eens aan een heerlijke oester. Als je er echter een vinaigrette met rode uitjes en balsamico aan toevoegt kun je beter voor een iets minder droge stijl zoals een Brut kiezen. Het geheel wordt dan immers zoeter. Geniet van deze champagne ook bij sushi, ceviche of… kaviaar!
Champagne Brut
De meeste Brut champagnes zijn fris, droog en vriendelijk en hebben voldoende zuren. Geniet hiervan tijdens een borrel met vrienden. En snoep daarbij een oester, een blini met gerookte zalm, of zoute stengels van bladerdeeg. Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut. Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omelet, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas. En verder… kroket, antipasti, scampi, kerststol Italiaanse bitterballen.
Champagne Blanc de Blancs
Een champagne met een frisse en elegante stijl. Eet daarbij dimsum, kreeft, kip, patrijs of je kerstkalkoen.
Champagne Blanc de Noirs
Het is een stevige champagne met body en structuur. Geniet hiervan bij gegrilde vis, kalkoen kalfsvlees en…. Truffel! Kaas: een half gerijpte bergkaas zoals Comté, Etivaz, Beaufort.
Champagne Rosé
Zie de mogelijkheden vermeld bij Brut, maar denk ook aan rivierkreeftjes, lamsvlees, paté, langoustines of een dessert van cake met frisse tonen of taart. Kies als kaas een roombrie of een andere witschimmel.
Champagne Vintage
Bij een gerijpte champagne kies je complexere gerechten. De sauzen mogen rijker zijn, de ingrediënten meer aanwezig. Krab, kreeft, kalfsvlees, makreel, kalkoen, wild, truffelrisotto en andere gerechten met truffel. Een goede kwaliteit Serranoham en gerijpte bergkazen zoals Comté, Beaufort en Etivaz smaken hier ook prima bij.
Champagne Demi-Sec
Drink hem bij geconfijte eend, foie gras of spicy gerechten. Natuurlijk schenk je hem ook bij een dessert. Denk dan aan (taart met) rood fruit, crèpes Suzette, profiteroles, Charlotte Russe en meringues. Kies voor blauwe kazen en… oliebollen!
Bronnen: Anne-wies.nl en knack.be