Smaken van mensen veranderen, meningen veranderen (soms vaak ten onrechte) en de klimaatverandering helpt niet altijd mee als het om wijn gaat. Zoals ik vaak meemaak kan smaak ook gerelateerd zijn aan een streek waar bepaalde wijnen vandaan komen; zoals de Bordeaux, de Bourgogne of de Champagne. Daarmee bedoel ik te zeggen dat een bekende naam van een wijnhuis of een streek al wonderen doet; Chateau Mouton Rothschild, Chateau Angélus, champagne Moët & Chandon, champagne Bollinger etc.

Om een voorbeeld te geven….. Onlangs was ik op een champagneproeverij in Amsterdam. Het was er gewoon te druk. Ik kan rustig zeggen dat dat kwam vanwege de naam ‘Champagne’. In elke bekende wijnstreek heb je goede en zeker ook matige wijnen. De champagnestreek is geen uitzondering, al denken mensen dat vaak wel. De kwaliteit van een wijn hangt mede af van het jaartal waaruit de wijn komt; 2015, 2016, 2019, 2020 en 2022 zijn meer dan uitstekende jaargangen.

Wat ik bedoel met meningen veranderen is dat we nu vaak vinden dat alcohol slecht voor ons is. Ja, er zit alcohol in wijn en gedistilleerde dranken. Maar daarnaast zitten er ook goede stoffen in wijn zoals Polyfenolen, een groep antioxidanten, die dankzij hun ontstekingsremmende werking het lichaam kunnen beschermen tegen ziektes, Resveratrol, een belangrijk antioxidant (voornamelijk in de schil van blauwe druiven) dat bijdraagt aan de gezondheid van hart en bloedvaten en tannine (in de schillen en pitjes van druiven) dat antioxiderende eigenschappen heeft en bijdraagt aan de bescherming van hart en bloedvaten. Wat mensen niet weten is dat er in wijn ook mineralen zitten zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Het blijft een lastig verhaal. Daarnaast eet niet iedereen even gezond en leven we helaas ook niet allemaal in gezonde leefgebieden. Maar alles met mate.

En de smaak van mensen verandert om de zoveel tijd. De trend op dit moment is dat jongeren tussen de 20 en 30 jaar meer Elzas wijnen zijn gaan drinken. Op één van de grootste wijnbeurzen van Europa, Wine Paris, heb ik dit jaar uitstekende Elzas wijnen mogen proeven. Vaak zijn het wijnen die gemaakt worden van één druivenras; Silvaner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir (rode druif), Muscat, Riesling en Gewürztraminer. Er komen veel biologische en biodynamische wijnen vandaan. Wijnen uit de Bourgogne zitten ook in de lift. Ze worden hoofdzakelijk gemaakt van de druivenrassen Chardonnay (wit) en Pinot Noir (rood). De wijnen uit dit gebied worden alleen steeds duurden. Daarentegen heeft de Bordeaux streek het moeilijk. Tja, het is voor mij één van de mooiste wijngebieden van Frankrijk maar misschien niet altijd de meest toegankelijke wijnregio; ook vanwege het feit dat het gebied nogal uitgestrekt is en je op kleine weggetjes moet rijden om bij je bestemming te komen.

De Nederlanders behoren tot de top drie van Europese toeristen die de champagnestreek bezoeken. Reims en Epernay blijven tot de verbeelding spreken. De champagnestreek is tevens een rustige streek met fantastische champagnehuizen; van klein tot groot. Net als in de Bourgogne worden de champagnes ook steeds duurder. Daarom wordt er steeds meer naar alternatieve mousserende wijnen gezocht zoals crémant d’Alsace of of de Italiaanse Prosecco. Dat is begrijpelijk maar de manier waarop een champagne wordt geproduceerd is met geen enkel andere mousserende wijn te vergelijken! Als je eenmaal in de champagnestreek bent geweest dan begrijp je ook waarom ik dat zeg.

En als je goed om je heen kijkt kun je er ook bijzondere patisserie zaken, delicatessenzaken en restaurants vinden. Ik kom nog uit de tijd dat je voor ongeveer € 6,- een goed glas champagne kon krijgen in Reims en in Epernay. De Avenue de Champagne werd in 2015 door de Unesco als cultureel erfgoed erkend. En dat is in mijn opzicht geheel terecht. Het is een ongelofelijk luxe avenue/laan. Eén van de bekendste champagnehuizen ‘Moët & Chandon’ is eraan gevestigd. Ze hebben wat mij betreft één van de mooiste showrooms/winkels die ik in de streek ken.

Als laatste is duidelijk dat bepaalde druiven zoals Gewürztraminer (Elzas), Chardonnay (o.a. de Bourgogne en de Champagne) Sauvignon Blanc (o.a. de Loire en de Bordeaux), Merlot (Bordeaux) en Pinot Noir (o.a. de Bourgogne en de Champagne), Sangiovese (Chianti) en Tempranillo (o.a. Rioja) last hebben van de klimaatverandering. Deze druiven zijn namelijk gebaat bij een koeler klimaat. Doordat het steeds warmer wordt kun je het druivenras Viognier (voor witte wijn) nu ook in Limburg vinden. Het druivenras is vooral bekend in het Rhône gebied en de Languedoc-Roussillon (de warmere gebieden in Frankrijk). Druivenrassen die geen last hebben van de hogere temperaturen zijn Petit Verdot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, en Malbec. Wijn maken blijft een lastig vak als je afhankelijk blijft van het verplicht stellen van het gebruik van bepaalde druivenrassen in wijnregio’s en van de grilligheid van het weer.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)