Er werd net in Nederland bekend gemaakt dat er minder champagne wordt gedronken omdat mensen minder vrolijk zijn. Dat begrijp ik wel maar het is een feit dat champagne vaak ook veel duurder is dan andere mousserende wijnen uit Frankrijk. Een crémant uit de Elzas, de Loire of uit de voormalige wijnstreek Languedoc-Roussillon is veel lieflijker geprijsd. Maar of er veel minder mousserende wijn uit Frankrijk wordt gedronken kwam niet uit dit onderzoek naar voren omdat er juist meer ‘crémant’ verkocht wordt uit de andere wijngebieden in Frankrijk.

Maar een champagne ondergaat een veel langer rijpingsproces dan welke andere mousserende wijn dan ook. Sommige verblijven wel 10 jaar in een wijnkelder/cave. De regio ‘Grand Est’ in Franrijk staat bekend om zijn mousserende wijnen. De departementen Elzas, Elzas Lotharingen en Champagne-Ardenne vallen eronder. De jaarlijks terugkerende, internationale wijnbeurs ‘Wine Paris’ is een uitgelezen gelegenheid om veel wijnen te proeven waaronder champagne.

Joop Braakhekke (radio- en tv-kok, programmamaker, restauranthouder en entertainer) zei ooit: “Wat is er mooier dan een glas champagne in de morgen”. Tijdens een bezoek aan een wijnbeurs begin ik meestal om 10.00uur met mijn werk. Sinds 2021 bestaat er een reeks champagnes onder de naam van Gustave Eiffel (Frans ingenieur); ontwerper o.a. van bruggen en de beroemde Eiffeltoren. Champagne was de favoriete drank van Gustave Eiffel. Hij doopte de Eiffeltoren dan ook met een fles champagne. De huidige eigenaar is een ver familielid van Gustav Eiffel. De druiven die voor dit merk champagne worden gebruikt komen uit de minder bekende vallei de l’Ardre (ten westen van Reims).

Er worden slecht 10.000 flessen geproduceerd. De champagnes zijn nu al een groot succes in Frankrijk. Ze gaan qua smaak van cassis, drop, rode vruchten, perzik, witte bloesem, vanille, acacia naar hazelnoot. Het zijn zeker goede champagnes. Ze werden ook geserveerd bij de maaltijd op 14 februari bij ‘Le Bistrot du Sommelier’ (Parijs) van de overbekende wereldkampioen sommelier Philippe Faure-Brac. Philippe is één van de ambassadeurs voor het merk. Bijzonder dat je deze champagnes dan als niet Fransman hebt kunnen proeven.

Bij mijn grootvader thuis hadden we vaak champagne. Zijn huismerk was Piper Heidsieck. Zoals bij elk wijnhuis staat er een persoon aan de basis: Florens Louis Heidsieck (1785-1828). Na zijn dood neemt zijn neef Christian Heidsieck samen met Henri Guillaume Piper het bedrijf over. Zo ontstaat in 1835 de naam Piper Heidsieck. In 1933 komt de eerste fles Piper Heidsieck in beeld bij de film van Laurel and Hardy ‘Sons of the desert’. In 1985 wordt aan de luxe juwelenontwerper ‘Van Cleef & Arpels‘ gevraagd om voor het 200-jarig bestaan van Piper-Heidsieck ‘Cuvée Rare’ aan te kleden. Dat gebeurt met goud, diamanten en lapis lazuli op de fles.

In 1993 werd dit wijnhuis de officiële sponsor van het Filmfestival van Cannes en in 2019 van de ’Australian Open’ (tennis) en de Ballon d’Or (verkiezing beste voetballer van Europa). Sinds 2011 is het bedrijf van EPI (Entreprise Patrimoniale d’Investissements) en het wordt gecontroleerd door de familie Descours. Ik mocht een champagne Piper Heidsieck Essentiel Blanc de Noirs 2020 en een aantal van champagne Rare 75cl, 2012 en 2013 en rosé 2014 proeven. En van het formaat magnum (150cl) kreeg ik 2008 te proeven. Een Blanc de Noirs is een champagne die van de druivenrassen Pinot Noir en Pinot Meunier geproduceerd kan worden. De schil van de druif geeft de wijn zijn rode kleur. Het sap van een wijndruif is kleurloos. Het zijn zeker bijzondere champagnes van een groots champagnehuis.

Een andere aanrader is de Cuvée ‘Belle Epoque’ (2015) van het huis Perrier Jouet in Epernay. De tekeningen op de fles zijn in 1902 ontworpen door de art nouveau kunstenaar Emile Gallé. Het champagnemerk is sinds 2005 eigendom van het Pernod Ricard concern. Het champagnehuis Mumm behoort ook tot dit concern. Jaargang 2015 (die ik te proeven kreeg) wordt gekenmerkt door aroma’s van witte bloemen, witte perzik en grapefruit. Tijdens het proeven kun je vlierbes, gepocheerde peer, komijn en groene peper proeven.

Eén van mijn favoriete champagnemerken blijf Nicolas Feuillatte. Minder bekend als champagnehuis maar zeker niet qua kwaliteit. De champagnes gaan van eenvoudig tot aan ‘Grand Cru’’; beste kwaliteit champagne en altijd op Wine Paris aanwezig. Naast proeven moet je af en toe ook eten om minder last van de alcohol te krijgen. Het restaurant van het wijngebied Elzas bood een goede combi van uitstekende wijnen met Japans eten. Rauwe of bewerkte vis, kip en Japanse groenten passen daar goed bij. De wijnobers (mannen en vrouwen) kwamen ook allemaal uit de Elzas. De Elzasstreek staat bekend om zijn sublieme witte wijnen meestal van één druivenras (Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat, Gewürztraminer en het rode druivenras Pinot Noir) geproduceerd. Maar ze maken er eveneens rode en mousserende wijnen. Ook hier kennen ze net als in andere Franse wijngebieden het begrip ‘Grand Cru AOC’ (hoogste kwaliteitsaanduiding) voor hun wijnen. De druiven komen van de beste wijngaarden uit de streek. Ze zijn dan ook verbonden aan het wijndorp waar de wijngaard(en) liggen.

Er is steeds meer op Wine Paris te proeven en natuurlijk moet je de opening aan het begin van de beurs, met drie Franse ministers, ook bijwonen. Op naar de volgende stand…..

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)