…in één fles wijn rond de 1 kilo aan druiven zit? Dat is tussen de 600 en 800 druiven per fles.
…er mensen zijn die bang zijn of een intense haat voelen voor wijn? Voor deze angststoornis is zelfs een naam: oenophobia.
…Madeira de langst houdbare wijn is? U kunt hem wel meer dan 100 jaar bewaren.
…rode wijn alleen maar kan worden gemaakt van blauwe druiven, terwijl witte wijn van zowel blauwe als witte druiven kan worden gemaakt. Het verschil zit onder andere in hoe lang de schillen van de druiven in het sap blijven.
…het nog steeds niet 100% duidelijk is hoe een wijnglas aan zijn vorm komt? Er wordt gezegd dat ze geïnspireerd zijn door de vorm van de borsten van de Franse koningin Marie-Antoinette. De Grieken zeggen juist dat de wijnglazen zijn gebaseerd op de borsten van Helena van Troje.
… u onder de € 5,95 geen goede wijn kunt vinden? € 2,75 gaat namelijk al op aan de fles, het etiket, de kurk (of schroefdop), de verpakking, de btw, de marge van de verkoper en het transport. Dan blijft er € 3,20 over voor de inhoud van de fles, de wijn zelf. Dat is nog echt het absolute minimum om een goede wijn te mogen verwachten.
…hoe groter de fles is, des te langzamer de wijn erin rijpt.
…er 75 cl in een gewone wijnfles zit; 1,5 liter in een Magnum; 3 liter in een Jeroboam; 6 liter in een Methusalem en 30 liter in een Midas.
…u met een magnumfles 10 tot 18 (champagne-) glazen kunt vullen.
…er 700.000 magnumflessen champagne in de wijnkelder van Bollinger liggen.
…wijn voor 98% uit alcohol en water bestaat. Hoe meer alcohol, des te zwaarder de wijn overkomt. Daarom passen wijnen met minder alcohol beter bij de zomer. De meeste zomerwijnen zijn droog en hebben niet of heel kort in houten vaten gelegen.
…het geen zin heeft om aan de kurk te ruiken als een wijn geopend wordt, daaraan ruikt u namelijk niet of de wijn goed is. Dus gewoon aan de wijn zelf ruiken én proeven.
…een koelkast op 4 graden C staat en dat dit altijd te koud is om witte wijn te drinken? Eenvoudige witte wijnen mogen vanaf 8 graden C geserveerd worden, maar de betere witte wijnen serveert u vanaf 11 graden C.
… u het beste altijd een taps toelopend wijnglas gebruikt? Dan blijven de aroma’s in het glas. En gebruik ook niet een te groot glas, daardoor kan de smaak vervormen en alcoholisch worden.
… u een glas maar tot maximaal net onder de helft mag vullen? Omdat een vol glas te snel warm wordt, u de wijn niet goed kunt walsen en omdat het er gewoon niet chic uit ziet.