‘Bonum vinum laetificat cor homines’ – ‘Goede wijn verheugt een mensenhart’
Deze Latijnse spreuk staat al jarenlang op de toegangsdeur van de eeuwenoude wijnkelder in de mergelgrotten van Château Neercanne.
Limburgse wijnhandel
Door haar ligging aan de Maas werd Maastricht een belangrijke doorvoerhaven voor wijnen uit de Bourgogne. In 1717 werd aan de Grote Gracht de oudste wijnhandel van Nederland gesticht. Wijnhuis Thiessen bewaart en bottelt al bijna 300 jaar in de middeleeuwse keldergewelven, een groot netwerk dat zich uitstrekt onder de oude vestingstad. Het motto van de Franse wijnhandelaren was: ‘’ Nous avons les vins et vous avez les caves’’. Zo ontstond er een levendige wijnhandel met bekende handelshuizen en leerden de Maastrichtenaren Bourgogne drinken, wat zeker bijdroeg aan hun ‘’Bourgondische’’ levenswijze.
Limburgse wijnbouw
Tot de Franse Revolutie was er nog wijnbouw in Zuid-Limburg, maar deze verdween nadien volledig. Wijn maken zit als vanouds in het DNA van de Limburgers. In 1967 plantte de Maastrichtse Wijnhandelaar Frits Bosch de eerste stokken Müller Thurgau op de mergelterrassen van het oude Klooster van Slavante. Hij was de eerste wijngaardenier van Nederland. De Apostelhoeve op de Louwberg volgde en telt nu vele hectaren druivenstokken. De derde generatie van de wijnboerenfamilie Hulst werkt inmiddels mee in de wijngaard. Zij maken witte en rode wijnen die regelmatig internationale onderscheidingen ontvangen net zoals Wijngaard St. Martinus, Wijngoed Fromberg, Domein Le Coq Frisé, Wijngoed Hoeve Nekum, Domein De Wijngaardsberg, Château Gilbert, Ceres Wijndomein en Wijngoed Thorn. Over de grens in de Belgische Haspengouw zien wij eenzelfde traditie. Ook Neercanne, St. Gerlach en de WinselerHof maken eigen wijnen.
Beide Limburgen worden heuse wijnstreken; tijd voor een eigen ‘’Appellation d’Origine Protégée’’? Overigens weet de Nederlandse fiscus wel raad met de wijnboeren. De heffingen en accijnzen zijn veel hoger dan in Frankrijk en Duitsland, in ons buurland kent men slechts een zgn. ‘’sektsteuer’’, ooit ingesteld door Kaiser Wilhelm, om de oorlogsvloot te financieren…
Bron: Camille Oostwegel