Zin om vrienden of familie uit te nodigen maar geen zin om te koken? Maak je geen zorgen. Ons advies: Laat eten bezorgen, stuur je vrienden een berichtje en gebruik de rest van je tijd om wat prachtige wijnen uit te zoeken. Geen zooitje in je keuken en geen stress, maar wel alle ruimte voor de gezelligheid en wijnen om centraal te staan. Hier zijn wat tips om je wijnen te matchen aan je favoriete afhaalmaaltijden.

Chinees

Op het menu: Foe Yong Hai, Nasi Goreng, Peking-eend en Tjap Tjoy.
 
De wijnen: De smaken die gebruikt worden in de Chinese keuken, zoet-zuur, kruidig en pittig, werken van nature goed met Syrahs. Zowel de ingetogen versies uit de Rhône als de fruitige stijlen uit Californië houden goed stand tegen de stevige zoetzure en pittige smaken.
Pexels Nazmul Alam Badhon 8570300
Pexels Diego Pontes 2323398

Sushi

Op het menu: Uramaki, maki, nigiri en sashimi.
 
De wijnen: Tropisch fruit en licht kruidige smaken van aromatische wijnen als een Pinot Gris, Riesling Albariño en Viognier werken goed samen met vis en zeevruchten, en houden zich sterk tegen de pittige en zure smaken van wasabi, gember, rijstazijn en zoute sojasaus.

Mexicaans

Het menu: Guacamole, salsa, taco’s en nacho’s.
 
De wijnen: Combineer de guacamole en salsa met een lekkere Sauvignon Blanc. De rokerige smaak van de chilipepers in taco’s gaat dan weer goed samen met een Zinfandel of Malbec door de heerlijke fruitige tonen.
Pexels Dayvison De Oliveira Silva 5696562
Pexels Narda Yescas 1566837

Pizza

Laat de fles wijn je pizza kiezen!
Als je een Pinot Noir hebt, bestel dan een Margarita (met pepperoni).
Pinot’s rijke fruit geuren en lichte aciditeit gaan perfect samen met de tomatensaus, romige kaas en het lichte pikantje van de pepperoni.
 
Heb je een Cabernet Franc? Bestel dan een vegetarische pizza.
De smaak van rode bessen, aardse tonen en hints van groene peper maken dit een duidelijke winning-combo voor de gezonde pizza optie.
 
Als je een Vermentino hebt, bestel dan een pizza met ansjovis of kappertjes.
Vermentino’s frisse zuurtje en hints van mineralen matchen perfect met de zoute smaken van de zee.
 
Bron WineEnthusiast