De kerstdagen staan voor de deur en dus is het tijd voor die twee belangrijke vragen die elk jaar weer terugkomen: 1: Wat zetten we op tafel? en 2: Welke wijn schenken we daarbij?
Als jij nou alvast bedenkt wat je dit jaar wilt gaan maken, dan geven wij in de tussentijd wat wijntips bij deze klassieke kerstgerechten. Doe er je voordeel mee!
Voorgerechten
Garnalencocktail – Is er iets klassiekers dan een garnalencocktail? We opteren dan ook voor een klassieke Franse wijn voor erbij: Sancerre, een wijn gemaakt van sauvignon blanc uit de Loire. Ook een Chablis doet het goed en als je van een uitgesproken fruitige smaak houdt, kan een verdejo uit Rueda ook goed werken.
Oesters – Daar kunnen we duidelijk over zijn. Bij oesters drink je Chablis, Champagne en eventueel Sancerre. Easy as that.
Gravad lax met dille en rode biet – Dit gerecht vraagt om een frisse witte wijn met mooie zuren. Sauvignon blanc ligt voor de hand, maar ook het kruidige in een grüner veltliner uit Oostenrijk sluit goed aan. Voor wie out of the box wil gaan, probeer eens een rosé champagne (of cava).
Carpaccio met truffelmayonaise – Een lichte, fruitige pinot noir is een match made in heaven bij dit rauwe rundvleesgerecht. Het aardse in de wijn sluit goed aan bij de truffel, maar ook wanneer je die weglaat, gaat dit prima samen.
Vitello tonnato – Bij dit Italiaanse gerecht schenken we natuurlijk ook een witte Italiaanse wijn. Een perfecte match vormen wijnen als Roero Arneis, Verdicchio di Castelli di Jesi, Vermentino of Gavi di Gavi.
Zalmtartaar met avocado – Dit gerecht schreeuwt: ‘Geef me chardonnay!’ En dan het liefst een mooie houtgerijpte met een botertje en toch ook frisse zuren. We komen dan automatisch uit in de Bourgogne, maar ook de wat hogere kwaliteit chardonnays uit Californië, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland zijn goede opties.
Kipragout/pasteitje – Heel erg jaren ’90, maar daarom juist weer helemaal retro! Ook voor de versies met kalfsvlees en/of paddenstoelen geldt: dit is een romig gerecht (boter in het deeg en boter in de ragout) en dus kiezen we ook voor een lekker volle wijn. Een klassieke chardonnay zou wederom een logische keuze zijn, maar een andere stevige witte wijn zoals een Zuid-Afrikaanse chenin blanc of een witte Rioja is ook heerlijk.
Hoofdgerechten
Gevulde kerstkalkoen – Met kalkoen kun je heel veel kanten op. Vol en houtgerijpt wit zoals – daar is ‘ie weer – de Bourgogne chardonnay werkt altijd, maar onze geheime tip is een rode Beaujolais. Zorg dat je een exemplaar uit één van de cru-dorpen zoals Morgon, Saint-Amour, Juliénas of Brouilly te pakken krijgt.
Wild (hertenbiefstuk/wild zwijn) – Stevig vlees vraagt om stevig rood. Daar mogen dus ook wat tannines inzitten. Denk aan een klassieke Bordeaux, syrah uit de Noord-Rhône, Argentijnse malbec of een Italiaanse Super Tuscan.
Beef Wellington – De combinatie van ossenhaas en paddenstoelen vraagt om een lichtvoetige rode wijn die toch stevig genoeg is om wat tegenwicht te bieden. Waarom dus geen Barolo of Barbaresco? Of een Saint-Emillion uit Bordeaux? Ook een wat krachtigere Bourgogne zou het goed doen. Keuze te over!
Beet Wellington (vega) – Het aardse van de biet sluit perfect aan bij een lichte, fruitige rode wijn: ga daarom voor een Bourgogne pinot noir, een Duitse spätburgunder of een Loire wijn zoals Chinon of Saumur Champigny.
Paddenstoelenrisotto – Ook paddenstoelen houden van lichte, aardse wijnen. De wijnen die hierboven worden genoemd, zullen dan ook perfect matchen bij dit gerecht.
Gourmetten – Wat drink je bij zoiets veelzijdigs als een gourmetmaaltijd? Zoveel mensen, zoveel wensen, dus kiezen we voor een allemansvriend. Dat kan bijvoorbeeld zijn een soepele Côtes du Rhône of fruitig Siciliaans rood. Tip: wat je ook drinkt, zorg dat je de fles niet direct naast het gourmetstel zet of de fles in dat geval goed koelt van tevoren. Want warme wijn, daar wordt niemand gelukkig van!
Desserts
Tarte tatin – Dit toetje met gekarameliseerde appel heeft behoefte aan een fris zuurtje als tegenhanger. Witte dessertwijnen als Sauternes, Barsac, Monbazillac of Côteaux du Layon bieden precies die mooie balans tussen zoet en frisheid die we hier zoeken.
Pavlova met rood fruit – Door de rijke combinatie van merengueschuim en room, willen we hier iets lichts en fris. We komen uit bij een Moscato d’Asti, de lichtzoete, sprankelende wijn uit Piemonte met een laag alcoholpercentage. Wel zo fijn om het diner mee af te sluiten.
Tiramisu – Een typisch Italiaanse match zou de nootachtige Vin Santo uit Toscane kunnen zijn, maar ook een glas Tawny Port of Madeira zouden wij bij dit gerecht zeker niet afslaan.
Vloeibare chocoladecakejes – Chocola heeft een vrij heftige smaak waar qua wijn wel wat tegenover mag staan. Ga voor een karaktervolle wijn, zoals een Banyuls, een Ruby of Vintage Port of een PX Sherry.
Kaasplankje – Bij een kaasplank kun je qua wijn alle kanten op. Er zijn immers zo ontzettend veel verschillende kazen en allemaal hebben ze hun eigen karakter. Waar sommige kazen (bijvoorbeeld een zachte geitenkaas uit de Loire) het best matchen met een frisse witte wijn (sauvignon blanc), gaat hardere kazen juist weer heel mooi bij een rijpe Bordeaux of een versterkte wijn zoals een Tawny Port. Wil je een wijn die 100% zeker bij alle kazen lekker smaakt, schenk dan je gasten een glas Cava of Champagne in. Succes verzekerd!
Deze gastblog is geschreven door Femke Pruis
Femke is registervinoloog en werkzaam als marketing manager voor Best of Wines, een internationale webshop die gespecialiseerd is in topwijnen, oudere vintages en bijzondere whisky’s.