Op welke temperatuur moeten sigaren bewaard worden?
De beste bewaartemperatuur voor sigaren is 16 tot 18 graden C. Als je sigaren te koud bewaard zullen ze veel van hun organoleptisch kwaliteit verliezen, wat pas te merken is bij het consumeren. Als je sigaren te warm bewaard, bij 30 graden of hoger, dan kan de lasioderma larve (tabak parasiet) zich ontwikkelen.
Op welke temperatuur moet je sigaren roken?
De beste temperatuur voor het consumeren van sigaren, ligt tussen de 19 en 21 graden C.
Bij welke luchtvochtigheid moet je sigaren bewaren?
Sigaren kun je het beste bewaren bij een relatieve vochtigheid van ongeveer 70%.
Kun je een sigaar sneller laten ouderen?
Ja, dat kan. Om sigaren sneller te laten verouderen moeten sigaren op een lagere luchtvochtigheid bewaard worden (ongeveer 65%) om dan voor consumptie eerst op 70% te laten acclimatiseren.
Kun je een sigaar langzamer laten ouderen?
Ja, dat kan. Om sigaren jong te houden, is een hogere luchtvochtigheid beter (ongeveer 75%), maar nooit boven de 80%. Dat is ongeveer de schimmelgrens. Voor consumptie kun je sigaren “dryboxen”. Deze techniek bestaat eruit dat sigaren een weekje in een houten cabinet buiten de humidor moeten rusten. Dit is zelfs een goede methode om sigaren die te hard gerold of “plugged” (er zit een knobbeltje in de tabak) zijn gemakkelijker te kunnen roken.
Moet ik mijn sigaren regelmatig controleren?
Ja, dat is wel verstandig, voornamelijk als je ze niet goed bewaard kan er schimmel ontstaan. Controleer dan ook regelmatig je sigaren. Ben je er op tijd bij dan volstaat het van de schimmel met een borsteltje af te vegen. Verwar bloem niet met schimmel. Bloem is eigenlijk kristallisering van de oliën uit de sigaar en is eigenlijk een teken dat je sigaren mooi rijpen. Ook dit kun je er eenvoudig af borstelen.
Heb ik een sigarenborstel nodig?
Nee hoor, het volstaat een gewoon schilderborsteltje of een scheerkwast te gebruiken. Van belang is dat de haren op het borsteltje hard genoeg zijn om de schimmel af te kunnen vegen, maar niet té hard zijn om het dekblad van de sigaar te beschadigen. Een eenvoudig blush-borsteltje volstaat zelfs.
Wat voor water gebruik ik in mijn humidor?
Gebruik gedemineraliseerd water. Gedistilleerd water is eigenlijk overbodige luxe. Gedemineraliseerd water is voldoende. In gewoon water zitten bacteriën en door het hoge vochtgehalte en de bacteriën krijg je op termijn ongewenste bezoeken. Gedemineraliseerd water vindt je gewoon in de supermarkt (dat is eigenlijk het water om in een strijkijzer te doen). Het beste is evenwel een mengeling van gedemineraliseerd water met propyleenglycol. Propyleenglycol heeft niet alleen een schimmelwerende eigenschap, maar houdt ook de luchtvochtigheid op een constant niveau. Propyleenglycol vind je gewoon bij de apotheker.
Wat moet je doen als het dekblad van de sigaar los komt?
Bij het controleren van je sigaren kan je soms wel tot de ontdekking komen dat het dekblad loskomt. Ook hiervoor is er een zeer eenvoudige oplossing. Het dekblad kan je immers zeer gemakkelijk opnieuw bevestigen met Arabische gom die je met een klein borsteltje onder het dekblad kan aanbrengen. Credo heeft van die handige flesjes met penseeltje in het deksel. Superhandig! De gom is geur- en smaakloos een heeft dus geen effect op de smaak van de sigaar.
Waar moet ik op letten als ik mijn sigaar knip?
Belangrijk is dat je een sigaar nooit té ver knipt. Wanneer je de sigaar te ver afknipt is er niets meer wat je sigaar samenhoudt en is het heel goed mogelijk dat het dekblad gewoon loslaat en afrafelt. Als goede regel volstaat het van de cap (dat is de bovenkant of het hoofd van de sigaar) goed te bekijken. Als je goed kijkt zul je zien dat er drie lijntjes zijn (een Cubaanse sigaar heeft altijd een triple cap). Probeer zeker onder het laatste lijntje te zitten. Er zijn ook goede knippers die aan de andere kant dicht zijn zodat je nooit te ver kan knippen. Gebruik altijd een knipper met een dubbel blad. Single bladed knippers of de zogenaamde guillotine duwen je sigaar tussen een mes en een zijkant met als gevaar dat je je sigaar kan beschadigen. Naast de gewone knippers bestaan er ook zeer mooie scharen. Die zijn niet alleen zeer handig, maar staan ook zeer mooi op een salontafel. Nadeel is dan weer dat je die niet zo gemakkelijk kunt meenemen. Daarom bestaan er sinds enige tijd ook opvouwscharen. Tot slot bestaat er nog zo iets als de V-cut. Deze knipper maakt een wig in de voet. Over het algemeen staat de literatuur tegen deze methode heel afkerig omdat die de cap kan beschadigen, maar het lijkt er op dat deze methode langzaam aan opnieuw in zwang geraakt.
Wanneer boor je een sigaar?
Boren is een andere methode dan knippen van een sigaar. De laatste jaren is de methode van het punchen meer en meer in opmars. Het systeem bestaat er uit dat je een cilindervormig boortje op de voet plaatst en zo een gaatje maakt. Deze boortjes variëren in diameter (6, 8 en 10 mm). Het leuke aan dit systeem is dat je een veel aangenamer mondgevoel hebt (je mond komt niet meer in aanraking met de tabak) en dat de smaakbeleving veel intenser wordt. De meeste liefhebbers gebruiken de twee methodes (knippen en boren) door elkaar en dit laat toe om te experimenteren. Een milde sigaar zal veel intenser smaken wanneer die geboord is.
Waar moet ik op letten als ik mijn sigaar aansteek?
De meeste vormen van scheefbrand en tunnelbrand vallen te herleiden naar het feit dat de sigaar niet correct is aangestoken. Belangrijk om te weten is dat tabak eigenlijk op zich niet brandbaar is. Het heeft geen zin de vlam in de voet te houden. De tabak zal alleen maar verkolen en een navenante smaak afgeven. Het volstaat om de vlam vóór de voet te houden en de sigaar te laten roteren. De sigaar zal vanzelf ontbranden. Eerst zal er rondom de voet een rood ringetje ontstaan. Dan kan je de sigaar verder laten ontbranden of in de mond nemen, de sigaar voor de vlam houden en zachtjes een trekje nemen. Er zal meteen een grotere vlam ontstaan (het vuur krijgt plots meer zuurstof). Wanneer je dan zachtjes op de voet blaast zul je zien dat de voet volledig en gelijkmatig is ontbrand.
Ontstaat er toch nog een scheefbrand (een deel van de sigaar brandt trager) dan kan je die gerust bij branden. Gaat de sigaar uit. Geen probleem. Je hoeft niet meteen de sigaar opnieuw aan te steken, laat staan weg te gooien. Het volstaat om de zijrand van de sigaar eventjes boven een vlammetje te laten ronddraaien. Opnieuw een trekje nemen en je zal zien dat je gewoon je sigaar verder kan roken. Let op, deze regel werkt alleen wanneer je sigaar nog warm is. Wanneer de sigaar koud geworden is, is deze in principe “dood”. Je kan die nog proberen aan te steken, bij voorkeur na het verwijderen van de as, maar meestal komt het niet meer goed. De afvalstoffen hebben zich in de sigaar gesetteld en zullen minstens gedurende een zeker tijd de overhand nemen.
Wordt de sigaar bitter. Geen nood. Ook hier bestaat een eenvoudig trucje voor: purgen. De techniek van het purgen of ontgassen bestaat er in dat je een vlam vóór de sigaar houdt en in je sigaar blaast. Op zeker ogenblik zal de sigaar vuur vatten. Zaak is dan om te blijven blazen totdat de vlam in de sigaar uitgaat. Op die manier blaas je onzuiverheden uit je sigaar die dan verbrand worden. De sigaar zal een stuk minder bitter smaken.
Moet een sigaar in het donker bewaard worden?
Ja, bij voorkeur wel, anders verkleurd de sigaar. De UV stralen in licht zijn de schuldige aan deze verkleuring, dus als je kiest voor een humidor met glazen deur, wees er dan zeker van dat de deur 100% UV straling tegen houdt. De glazen deuren van de EuroCave humidor houden 100% van de UV stralen tegen.
Hoeveel sigaren kan ik in een EuroCave humidor bewaren?
Met de ideale indeling kunnen er 700 tot 1000 sigaren in een EuroCave humidor bewaard worden. Op dit moment zijn er nog geen andere modellen beschikbaar.
Hoe kan ik de luchtvochtigheid in mijn EuroCave humidor beïnvloeden?
Als de relatieve luchtvochtigheid zakt tot onder de 65%voor meer dan 72 uur (het pictogram % knippert), voeg dan 10 cl water toe in iedere pozzolana cassette. Hou het aantal dagen in de gaten dat er water is toegevoegd en het pictogram knipperde. Na een paar uur zal het pictogram verdwijnen.
Als de humidor de luchtvochtigheid niet lager krijgt dan het gewenste niveau, maak dan de humidor leeg (dit gaat eenvoudig doordat de plateaus er makkelijk uit te halen zijn) en haal de pozzolana cassettes eruit. Maak de tank schoon. Verwijder ook de tube die gepositioneerd is op de bodem van de tank. Het vocht wordt hiermee meteen uit de humidor gehaald. Hiermee wordt de relatieve luchtvochtigheid hersteld. Plaats de pozzolana cassettes niet terug.