Wie had er ooit gedacht dat er op hellingen rondom en in Parijs meer dan 100ha aan wijngaard is geweest. Dat was in de tijd van de Romeinen. De Romeinen hebben veel gedaan voor het ontwikkelen en verspreiden van de Franse wijnbouw. Nu is de bekendste en de enige wijngaard die er nog te bezoeken is (voor het publiek, op maandag) die van Suresnes. Suresnes is een dorpje iets buiten Parijs. Vanuit de wijngaard kun je de Eifeltoren en de Dôme des Invalides (waar Napoleon ligt) zien. Het is één van de meest bijzondere uitzichten die ik heb gezien.

De wijngaard is 1 hectare groot en er staan 5000 wijnstokken op. Hij ligt op 160 meter hoogte. Er wordt het druivenras Chardonnay verbouwd. Omdat die volgens specialisten het beste geschikt is voor deze bodem en het klimaat ter plaatse. Vergelijkbaar met de beroemde wijngebieden Bourgogne en Champagne.

Met name in de Angelsaksische landen en tegenwoordig ook in andere, bestellen ze vaak een druivenras als wijn en kijken niet naar waar de wijn vandaan komt. Een druivenras zegt niks over de kwaliteit, maar meer over je eigen smaak.

Eén pied (wijnstok) levert over het algemeen genoeg druiven op voor één fles wijn. In 2022 kwamen er zelfs 6000 flessen wijn van deze wijngaard. De wijn wordt er ook ter plaatse geproduceerd.

Parijs
Parijs
Parijs
Parijs
Parijs

De directeur heet Charles Jourda (Links op de foto) en de ‘Chambelan’ (kamerheer, eretitel), van het wijngilde van Suresnes, heet Axel Brucker (rechts op de foto). Axel Brucker is ook een beroemdheid in de wereld van de film. Van heinde en verre komen er belangrijke mensen om de wijngaard te bezichtigen. Dit keer kwamen er Amerikanen van het tennistoernooi US Open (New York) op bezoek.

In 1984 is de ‘Confrérie du Vin de Suresnes’ opgericht. Confrérie is wijngilde. De l’Association du Clos du Pas Saint-Maurice ontfermt zich over de wijngaard. Een ‘assocation’ is een vereniging. Een ‘clos’ is in dit geval een ommuurde wijngaard. Vaak ontstaat er in een ‘clos’ een microklimaat.

Charles Jourda et Axel Brucker

Begin oktober worden mensen ingehuldigd (voor bewezen diensten) in het wijngilde. Ze pretenderen hier niet dat ze een fantastische wijn maken maar gewoon een ‘Vin de Plaisir’, ‘Een goede drinkwijn’. Het is geweldig dat het ze nu nog lukt om op deze plek wijn te maken. Ik vond het bijzonder om een kleine privérondleiding te krijgen en ik was wellicht net zo zenuwachtig om deze wijngaard (buiten Parijs) te mogen zien als toen ik Château Mouton Rothschild bezocht.

In Parijs zijn er veel mooie, kleine en grotere wijnzaken. Wijn was daar altijd al belangrijk. Het werd via de rivier de Seine aangevoerd. ‘Les Caves du Louvre’ (de wijnkelders van het Louvre) in het 1e arrondissement liepen vroeger in de tijd van Lodewijk de XV tot aan het Louvre. Deze wijnkelder stamt uit de 18e eeuw.

Een bevoorrechte wijnhandelaar, André Eynaud, gaf opdracht een herenhuis te bouwen met eronder enorme wijnkelders. Hij was één van de 25 wijnhandelaren van de Koning. De wijnkelders liepen tot aan het Louvre. Zo kon de Koning discreet worden voorzien van wijn. Laten we zeggen dat André Eynaud de sommelier (wijnkelner) van de Koning was. Vanwege het aanleggen van een metrolijn lopen deze kelders nu niet meer tot aan het Louvre.

Ondernemer Nicolas Paradis kreeg toestemming om een deel van de wijnkelders te kopen. De verbouwing duurde achttien maanden en de wijnzaak, kaaszaak en de wijnkelders gingen in 2015 open voor het publiek.

Het bedrijf is verdeeld over drie verdiepingen. Helemaal beneden zijn de proefruimtes. Je kunt er rondleidingen krijgen en allerlei verschillende proeverijen boeken. Wij waren uitgenodigd voor de premium proeverij. Naast de rondleiding krijg je dan drie hoger geclassificeerde of zoals je wilt duurdere wijnen te proeven. Wij kregen een Savennières (alléén witte wijn) uit de Loire, een rode Châteauneuf du Pape uit het Rhônedal en een Saint-Emilion Grand Cru (alléén rode wijn) uit de Bordeaux. Alle drie de wijnsoorten staan in hoog aanzien.

Onze rondleiding/wijnproeverij werd door sommelier Nicholas Burnier van commentaar voorzien. Daarnaast zijn er wijnproeverijen in combinatie met kaas, kaas in combinatie met Japanse saké en whisky en er is een mogelijkheid je eigen wijn samen te stellen. Al naar gelang de proeverij die je kiest, kan het van een uur tot maximaal twee uur duren. Het is ongelofelijk knap dat Nicolas Paradis dit allemaal tot stand heeft weten te brengen. Over Parijs en wijn valt nog veel meer te vertellen maar dat is voor een volgend verhaal.

Les Caves du Louvre
Les Caves du Louvre
Les Caves du Louvre
Les Caves du Louvre
Les Caves du Louvre

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)