In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Nils Snitselaar, sommelier bij Culinair Landgoed Parc Broekhuizen. Nils vindt wijn een belangrijk onderdeel van een maaltijd… terecht!

Nils Snitselaar
Hallo Nils, hoe gaat het met je?
Met mij gaat het goed. De terugkomst bij mijn oude werkgever geeft me veel energie, want ik krijg hier veel ruimte om mijn eigen visie te ontwikkelen.
Dat is heel belangrijk. Kun je iets over jezelf vertellen?
Gedurende mijn hele leven is wijn een belangrijk onderdeel van een maaltijd, dus toen ik als bijbaan in de horeca werkte, viel mijn liefde voor wijn vrij snel. Ik was 16 toen ik voor het eerst bij een sterrenzaak werkte (Koetshuis*, Bennekom).  Door mijn vroege ambitie was snel duidelijk dat ik als sommelier wilde werken. Ik ben geboren en opgegroeid in Ede, maar woon al weer een paar jaar in Brabant.
Dan ben je vast bekend met de Brabantse gezelligheid. Wat zegt EuroCave jou?
Voor mij is EuroCave toonaangevend voor alles wat met het bewaren van wijn te maken heeft. Ik kijk met enige regelmaat op de site en blijf verbaasd over het maatwerk wat jullie verrichten.
Leuk! Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Ik heb een klimaatkast(je) in de berging staan die echt toe is aan vernieuwing. Hier ligt een kleine oplage, klaar om gedronken te worden! Eenmaal open? Dan bewaar ik alles in de koelkast.
Helemaal goed. Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Het Loiredal is een regio waar ik mijn passie helemaal in kwijt kan. Er is echt voor ieder wat wils. Op dit moment drink ik graag Saumur-Champigny, bijvoorbeeld van Sylvain Ditièrre, echt een grote wijn. Cabernet Franc kan bij veel gerechten gedronken worden, maar duif (natuurlijk uit Anjou) blijft mijn favoriet.
Klinkt fantastisch. Wat is je favoriete wijnboek?
Rajat Parr is al heel lang een grote inspiratiebron. Zijn boek ‘The Sommeliers Atlas of Taste’ is fantastisch. Ook doet Jasper Morris zijn nieuwe ‘Inside Burgundy’ mijn hart sneller kloppen.
Dank je wel. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Er staan nog veel restaurants op mijn lijstje, maar Fitzgerald in Rotterdam wil ik graag een keer bezoeken. Het niveau van de wijnkaart is echt op gigantisch niveau.
Wie weet, binnenkort… Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Kaas! Met gerijpte Moulin Touchais. Ik ben geen ‘port-bij-kaas’ persoon. Ik schenk er liever iets met een mooie zuurgraad bij, dat zorgt voor harmonie en zo kun je elke kaas op zijn eigen waarde beoordelen.
Goede tip. Kun je zonder social media?
Nee. Ik merk dat ik te veel tijd besteed aan doelloos scrollen op bijvoorbeeld Instagram. Ik probeer steeds wat te minderen. Daarnaast draagt het ook bij aan mijn leerproces. Ik vind nieuwe ontdekkingen en verdiep me er later in.
Voor- en nadelen, zoals met bijna alles. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Eerst naar je hart luisteren, daarna komen de praktische zaken.
Heel verstandig. Wat is je toekomstdroom?
Verder groeien in de wijnwereld, specialiseren. Maar er ook zijn voor mijn privé leven.
Ja, balans is belangrijk, succes! Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Jasper de Jong! Oud collega sommelier van de Treeswijkhoeve en een goede vriend.
Bedankt, Nils voor je interview. We gaan Jasper de Jong vragen voor het volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave