Bij wijn drinken komt veel meer kijken dan de wijn alleen. Dit product staat niet meer op zichzelf. Je kunt er een heel ritueel van maken. Om er optimaal van te kunnen genieten zijn er veel meer factoren van belang. De glazen (zijn ze ook goed schoon), het verhaal eromheen (over de wijn en het wijnhuis) en met wie en wanneer je de wijn proeft hebben een grote invloed op je smaakbeleving. Een niet schoon glas kan een mousserende wijn zelfs kapot maken. Dat heb ik meegemaakt. Zelfs de omgeving waar de wijn wordt gedronken/geproefd speelt zeker een rol in je beleving van dat moment. Doe je dat op een chique wijnhuis of in een sterrenrestaurant dan doet dat veel met je beleving en kan de wijn anders smaken dan als je hem later nog een keer thuis proeft. Dan vergeet ik nog de wijnkast die tegenwoordig, voor een echte wijnliefhebber, onmisbaar is (maar niet iedereen zich kan veroorloven). De naam van het wijnhuis en het wijngebied waar de wijn vandaan komt maakt een wijn al gelijk veel spannender voor velen.

De jaargang van een wijn speelt ook een belangrijke rol voor de kwaliteit van de wijn. Als een wijnkenner, wijnmaker of sommelier (wijnober) iets over wijn vertelt dat hout snijdt (flauwe woordspeling, in het geval van wijn) kan dat je beleving totaal beïnvloeden. Zo heb ik dat bij voorbeeld bij de sommelier van het sterrenrestaurant ‘Ciel Bleu’, Noël Vanwittenbergh (op de foto recht), Hotel Okura te Amsterdam of met wijnkenner Gert Crum (op de foto links) Ook een gerecht kan een wijn maken of breken. Daar komt de sommelier dan weer om de hoek kijken. Het is wel verstandig om iets te eten als je alcohol drinkt. De alcohol wordt dan minder snel in je lichaam opgenomen.

Gert Crum En Noël Vanwittenbergh

Wat een goede wijn is weet ik nu wel. Het champagnehuis Moët & Chandon (LVMH, Louis Vuiton Moet Hennessy) en het wijnhuis Pichon Baron (AXA, verzekeringen) in de Bordeaux zijn van een ongekende schoonheid. Wijnhuizen in de Bordeaux/Champagne kun je vaak niet zomaar bezoeken. Daarvoor moet je in het vak zitten of bekend zijn. Volgens de gegevens op internet bestond het wijnglas zoals dat nu nog geblazen wordt al sinds de 4e en 5e eeuw na Chr. maar dan alléén in het Middellandse Zeegebied. De eerste sporen van glasfabricatie in onze geschiedenis zijn te vinden in Egypte in 1500 voor Chr. Het bekendste verhaal van een wijnglas is dat van de champagnecoupe (20 tot 24cl). De borsten van Maria Antonia Josepha Johanna (in Frankrijk beter bekend als Marie Antoinette) zouden daarvoor model hebben gestaan. Ze was geboren in 1755 te Wenen en werd later de echtgenote van Lodewijk de XVI in Frankrijk. Kleren maken de man en glazen maken de wijn!

Moët &Amp; Chandon
Moët &Amp; Chandon
Château Pichon Baron
Château Pichon Baron

Mocht je op zoek zijn naar goede en speciale wijnglazen dan kan ik de merken Chef en Sommelier (C & S), Lehman, Riedel, Schott Zwiesel, Spiegelau of de handgeblazen glazen van Zalto uit Oostenrijk aanbevelen. Een uitzondering is een bepaald wijnglas van Baccarat, dat ik op één van mijn wijnreizen kreeg van de Franse filmproducent Yves Rousset-Rouard. Wat voegt een handgeblazen glas toe? Ik vroeg deze lastige vraag aan de executive manager (Petr Stych) van het bedrijf ‘20:22 handmade glasses’ uit Tsjechië. ‘Elk glas is uniek, de kwaliteit ervan is zeer hoogwaardig, het design is uniek, wij letten op de ‘dikte van het glas en de rand, en de textuur van het glas. Sommige wijnfanaten beweren dat ze het verschil kunnen proeven’ antwoordde hij. Voor de prijs zou ik het ook bijna geloven. Ik ken zijn glazen echter niet. Het nadeel is wel dat bij sommige van deze merken voor elke wijndruif of wijnstreek een andere glas is gemaakt.

Zalto
Baccarat

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)