In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Yusuf Yildirim. Yusuf is trotse eigenaar van Vinevca die hij net voor de pandemie heeft opgericht. Vinevca – Wine & More, ontdek het zelf.

Yusuf Yildirim

Hallo Yusuf, hoe gaat het met je?
Ik voel me prima, zeker na het lange stil zitten thuis. Nu kan ik gelukkig weer volledig aan de slag, wat een fijn gevoel geeft. Ik heb aan het begin van de corona tijd  Vinevca (wijn & more) opgestart, waar ik mijn passie en ervaring kan delen/uiten. In het begin heb ik net zoals vele nieuwe ondernemers last gehad van de corona periode, hierdoor liep de start en bepaalde dingen niet zoals ik wilde of had gepland, maar ik ben toch door gegaan en altijd positief gebleven. Gelukkig zie ik bij Vinevca nu toch verbeteringen en dat maakt mij tevreden.

Wat een moeilijke tijd om een bedrijf te beginnen. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Yusuf Yildirim, 37 jaar oud en ben geboren in het Oosten van Turkije. Ik woon sinds 8,5 jaar in Nederland, in Geldrop. Hiervoor woonde ik een paar jaar samen met mijn vrouw (Kim) in Cyprus, hier hebben wij elkaar ook leren kennen. In die periode hebben wij langzaamaan besloten om naar Nederland te verhuizen en hier samen een toekomst op te bouwen. We hebben 2 kinderen.

Ik had mijzelf zo goed mogelijk voorbereid op een nieuwe cultuur, nieuw werk, nieuwe samenleving, het weer… Alles ging zo snel en soms was het ook niet makkelijk. Als ik nu achterom kijk naar 8,5 jaar in Nederland en wat ik allemaal heb mee gemaakt ben ik stiekem best trots op mijzelf J. Ik wist dat als ik besloot om naar Nederland te verhuizen ik helemaal opnieuw zou moeten beginnen, ik wilde daarom zo snel mogelijk starten met mijn dromen waar te maken en te integreren, leren en ervaren.

Ik heb altijd in de horeca gewerkt en dit wilde ik in Nederland ook blijven doen. Het eerste jaar was net na de crisis en omdat ik de taal niet sprak was er voor mij geen werk in de horeca, hierdoor heb ik een tijdje verschillende banen gehad als schoonmaker en heftruckchauffeur in een magazijn. Tot ik terecht kwam bij Marianne van den Hurk van Hotel La Sonnerie in Son, daar heb ik de kans gekregen om weer in de horeca te kunnen werken (hier ben ik Marianne en haar familie nog altijd dankbaar voor) en heb ik meer passie en enthousiasme voor wijnen gekregen, wat nu dus terugkomt in mijn eigen bedrijf.

Ik heb verschillende wijn spijs cursussen/opleidingen gevolgd. Bij Claudia van Dongen (waar ik veel heb geleerd) heb ik mijn wijnbrevet gehaald en daarna ben ik begonnen aan de vinoloog opleiding bij de Wijnacademie en afgestudeerd. Na het behalen van mijn diploma ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf Vinevca (wijn&more)

Wow, chapeau! En dat in 8,5 jaar. Ken jij Eurocave?
Jazeker, ik kom jullie klimaatkoelkasten vaak tegen, misschien kunnen jullie in de toekomst iets voor mij betekenen.

Dat zou fantastisch zijn. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Ik probeer niet zoveel wijnen thuis te bewaren. Ik heb een zakelijk ruimte waar alle wijnen worden bewaard op een goede temperatuur.

Dat is ook goed. Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik heb geen specifieke voorkeur voor een zomerwijn. Ik drink meestal een elegante, fruitige rosé uit de Provence met wat lekkere antipasti erbij, dat geeft mij een mediterraans gevoel van wat ik ben gewend vanuit Cyprus.

Daar kunnen we inkomen. Wat is je favoriete wijnboek?
Ik heb de laatste keer een boek van Hubrecht Duijker gelezen Welke Wijn Waarbij. Ook Wijn, een boek van Stuart Walton, vond ik interessant, maar The World Atlas of Wine van Hugh Johnson/Jancis Robinson is toch mijn favoriete boek.

Interessant. Welk restaurant zou je graag weer eens bezoeken en waarom?
Ik zoek altijd afwisseling, en heb dus niet een specifieke plek. Het kan een brasserie zijn of een fine dining restaurant, ik laat mij graag verassen. Zolang ik daar met een goed glas wijn en gezelschap kan genieten is het prima, kwaliteit is belangrijk, maar gelegenheid ook.

Mee eens. Kies uit kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Ik vind beide lekker, als ik echt iets zou moeten kiezen, kies ik chocola (vooral pure chocola met ijs, lekker zoet) Hierbij drink ik graag een stroperige, volle, zoete Pedro Ximenez (PX) Tio Pepe Nectar. Deze PX is ook lekker bij harde kazen en blauwe kaassoorten zoals bijvoorbeeld Rochefort.

Mjammie. Kun je zonder social media?
Ik vind social media wel belangrijk en handig, vooral in deze digitale tijd. Ik wil het alleen niet zo belangrijk maken dat ik mijzelf afsluit van mijn omgeving, ik zou hier wel zonder kunnen.

Top. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Wie goed doet goed ontmoet.

Helemaal waar. Wat is je toekomstdroom?
Ik heb veel dromen nog niet waargemaakt en ben er nog hard voor aan het werk, maar het belangrijkste vind ik een goede toekomst maken voor mijn kinderen en dat ik iets nalaat voor ze waar zij trots op kunnen terugkijken en een ander leven/mogelijkheden geven dan die ik heb gehad als kind zijnde.

Je bent een goede vader. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Maurice Houben. Wij hebben samen bij de wijnacademie gezeten voor de vinologen opleiding. Hij is  eigenaar van  een mooie wijnbar ‘Wiên’ in Weert. En… Giedo Panneman, sales accountmanager bij L’ Exception, waar een groot gedeelte van mijn wijn vandaan komt. Hij weet veel over wijnen en heeft hier veel ervaring en enthousiasme in.

Heb jij nog iets toe te voegen aan dit interview?
Bedankt voor het interview, leuk om hieraan mee te werken en bedankt aan Marianne voor het nomineren van dit interview.

Bedankt voor het interview. We gaan Maurice Houben en Giedo Panneman vragen voor ons volgende interview. Succes met Vinevca!

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave