In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Sara Channell. Opgegroeid in Zuid-Afrika en inmiddels alweer 20 jaar woonachtig in Nederland. Sara promoot de Zuid-Afrikaanse wijnen voor Wine of South Africa.

Sara Channell

Hallo Sara, hoe gaat het met je?
Het gaat goed, dank je! Ik zou graag weer naar Zuid-Afrika willen, maar dat zit er nu niet in. Hopelijk snel weer.

Ja, laten we het met z’n allen hopen. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben van origine Zuid-Afrikaanse, maar ik woon inmiddels al 20 jaar in Nederland, met veel plezier, al mis ik wel de bergen en de mensen thuis. Ik groeide op in Stellenbosch, dus wijn en lekker eten zijn met de paplepel ingegoten. Ik wandel en lees graag – in Stellenbosch gingen we altijd de bergen in. Ik promoot nu al bijna 10 jaar Zuid-Afrikaanse wijnen in Nederland voor Wines of South Africa. Het is bemoedigend om de interesse voor Zuid-Afrika onder Nederlanders te zien. Er is dan ook een goede groei geweest in de verkoop van de betere wijnen uit Zuid-Afrika, vooral in de horeca voor mijn gevoel. Ik mis de reizen met groepen naar Zuid-Afrika enorm – het is ontzettend leuk om de schoonheid van “mijn land” te laten zien aan Nederlandse bezoekers. Gelukkig hebben we volgend jaar weer de CapeWine beurs en dat wordt zeker een gezellige reis naar Kaapstad!

Ik heb na meer dan een jaar Covid ook zeker de voordelen van digitale evenementen ingezien en hoe belangrijk het is om aanpasbaar te zijn. Ik mis natuurlijk dat de wijnmakers hier op bezoek kunnen komen voor tastings, maar online kom je ook een heel eind – laatst hadden we zes wijnmakers uit Chili en Zuid-Afrika online voor een gezamenlijke masterclass en dat vond ik heel bijzonder – zo kun je mensen natuurlijk ook prima met elkaar verbinden.

De mogelijkheden blijken talrijker te zijn, dan dat we ooit voor mogelijk hebben gehouden. Ken jij EuroCave?
Jazeker!

Mooi. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In een klimaatkast en stiekem zou ik er wel nog eentje bij willen hebben.

Nou, dat kan geregeld worden! Wat is je favoriete voorjaar wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Chenin Blanc natuurlijk! Chenin of Steen zoals we die ook weleens noemen in Zuid-Afrika is een hele diverse druif – van Botrivier tot Swartland levert dat heel wat verschillen op. Ik ben gek op Die Agteros Chenin Blanc van Joostenberg uit Paarl (via Smaragd Wijnen). Het liefst bij een sappige hele kip van de braai (barbecue)  – heerlijk!

Haha, fantastisch woord – braai. Wat is je favoriete wijnboek?
Africa Uncorked – Travels in Extreme Wine Territory door John en Erica Platter.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Kasteel Engelenburg – een soort mini Zuid-Afrika in Nederland, het voelt als thuiskomen.

Ja, een fantastische locatie. Kies uit: kaas of chocola
Kaas!!

Dat is duidelijk… Kun je zonder social media?
Nee, dat kan tegenwoordig niet meer, al zou ik het niet erg vinden als het iets minder was.

Ja, soms kan het allemaal wel erg overweldigend zijn. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
In Zuid-Afrika zeggen we: ’n Boer maak ’n plan – je moet creatief omgaan met uitdagingen en niet bij de pakken neerzitten.

Zo waar en mooi gezegd! Wat is je toekomstdroom?
Wat vaker naar Zuid-Afrika reizen – een soort van best of both worlds leven leiden.

En gelijk heb je! Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Niek Beute van Vinoniek en sinds kort Winelife
Heleen Boom
Hilary Akers

Top! Bedankt voor het interview. We hopen dat al je wensen snel uitkomen. We zullen Niek, Heleen en Hilary vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave