In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Sabas Joosten van De Librije. Hij is door velen voorgedragen. Sabas is enthousiast Ajax fan en een topper in de wijn/spijswereld.

Sabas Joosten

Hallo Sabas, hoe gaat het met je?
Met mij gaat het goed. Het is voor iedereen in Nederland (en ook daarbuiten) een bizarre tijd geweest. Inmiddels zijn we bij De Librije weer volop aan het werk en dat voelt goed!

Ja, gelukkig begint het weer voorzichtig allemaal op gang te komen. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik kom van origine uit Zeeland, maar woon voor het grootste deel van mijn leven in (de regio) Zwolle. Heb Communicatie gestudeerd en een bachelorsdiploma gehaald, maar werk sinds mijn middelbare schooltijd al in de horeca. En sinds zevenenhalf jaar als sommelier voor De Librije. Mijn meest recent afgeronde opleiding is WSET Diploma Course in 2016. Naast werken in de gastronomie kom ik er ook graag als gast, verder is Ajax mijn grote hobby. Ik ben seizoenkaarthouder sinds 2004.

Oei, dus het voetballen heb jij echt moeten missen. Ken jij EuroCave?
Jazeker, als referentie voor kwaliteit bewaarkasten voor wijn.

Fijn te horen. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Koel, donker en niet te droog. In de praktijk betekent dat een koelkast in de schuur.

Hopelijk wordt dat ooit een EuroCave! Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Het lekkerst bij warm weer is een mooie friszilte Fino of Manzanilla. Favorieten zijn Emilio Hidalgo, Valdespino, Delgado-Zuleta en Antonio Barbadillo. Met olijven, ham of sardines of bijvoorbeeld papas aliñadas, lauwwarme aardappelsalade met ui, peterselie, tonijn en sherryazijn.

Dat klinkt verrukkelijk! Wat is je favoriete wijnboek?
Champagne van Peter Liem is een geweldig boek, net als Sherry van Talia Baiocchi.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Elkano in Getaria (red. Spanje) voor de mooiste tarbot ooit, wát een kennis over en liefde voor het ‘product’ heeft men daar.

Kies uit: kaas of chocola
Mijn vriendin (ze is patissier) zal dit niet leuk vinden maar: kaas. Toch meer divers denk ik en meer divers inzetbaar. Zou beide liever niet hoeven te missen overigens.

Haha, oeps, succes met het uitleggen aan je vriendin. Kun je zonder social media?
Dat denk ik wel. Gebruik Facebook zeer beperkt, Twitter wat meer, maar geloof niet dat ik er van afhankelijk ben.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Empathie met mensen die het minder getroffen hebben in het leven dan bijvoorbeeld wij hier in Nederland.

Heel goed! Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Stefan Wierda van Merlet in Schoorl.

Dank je wel! We zullen Stefan Wierda vragen voor ons volgende interview. 

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave