In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Roy Pelgrim die we allemaal kennen als top sommelier, maar nu bij Anfors-Imperial zijn draai helemaal heeft gevonden.

Roy Pelgrim

Hallo Roy, hoe gaat het met je?
Goed, heel erg goed. Een hele switch geweest natuurlijk, nu de horeca eruit is geweest sinds anderhalf jaar. Je moet een heel ander ritme vinden, maar het gaat hartstikke goed.

Fijn te horen. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik heb vanaf mijn 15de in de horeca gewerkt. Het begon heel groot bij Van Der Valk, heel lux en heb daar allerlei functies gedaan. Daarna heb ik 20 jaar bij Cordial gewerkt als Maître-Sommelier. De laatste 2 jaar heb ik bij restaurant Tribeca in Heeze gezeten als Maître-Sommelier. Sinds anderhalf jaar zit ik dus in de wijnhandel, bij Anfors-Imperial.

Dat is wel een grote verandering. Hoe ken jij EuroCave?
Ik ben er bekend mee van vroeger uit.

Ok…Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Ik heb een klimaatkast thuis staan. Vanuit het werk heb ik een kast ter beschikking gekregen. Die gebruik ik ook voor proeverijen. Voor de rest ligt alles geklimatiseerd in een heel groot opslagmagazijn.

Top! Wat is je favoriete herfst wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Dan neig ik toch naar de wat zwaardere/stevige types, hout-ondersteunende witte wijnen. Of ik neig naar wat zwaardere rode wijnen, maar dan moeten ze wel lekker drinkbaar zijn en niet té veel hout hebben. Ik kan niet specifiek ingaan op wijn, want ik ken een legio aan wijnen en dat is te moeilijk kiezen.

Voor het eten kies ik het liefst ook iets steviger. Als ik dan visgerechten eet zou ik het ze het liefste goed gebakken hebben. Buiten is het 2 graden boven nul en dan zit je niet te denken aan een frisse salade met zure dressing. Mijn hoofd neigt dan meer naar een lekker stuk gebakken tarbot met een roomsaus of een heerlijk stuk gebraden gevogelte of vlees.

Lekker, laat de kou maar komen. Wat is je favoriete drankenboek?
Ik heb in mijn jonge jaren bedrijfskunde gestudeerd en ik heb altijd geleerd dat de bronvermelding eigenlijk de betrouwbaarste bron is. Zo heb ik voor elk gebied mijn referenties. Dit kunnen bijvoorbeeld websites of boeken zijn. Ik heb bijvoorbeeld voor mijn bordeauxs Inside Bordeaux van Jane Anson. Dan heb je nog Jasper Morris voor Bourgogne. En ik gebruik heel veel GuildSomm, dat is een database. Het probleem met boeken, ik heb bijvoorbeeld een nieuw boek over Bordeaux wat net gepubliceerd is, daar is over een jaar al weer veel van veranderd. Ook heb ik een nieuw boek van Gerd Brabant dat heet Wijnland Duitsland, waar hij meer dan 400 bladzijdes toewijd aan alleen Duitsland.

Genoeg naslagwerken in ieder geval. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Gisteren heb ik nog geluncht bij Brut172 De dag ervoor zat ik bij Harry’s Maastricht. Volgende week zit ik weer twee dagen én te lunchen én te dineren. De week erop zit ik weer in Duitsland. Ik ben regelmatig te vinden in goede restaurants.
De Librije vind ik echt een instituut, dat is altijd goed.  Elke keer als ik daar weer kom word ik verrast, daar wil ik dus zeker nog vaker heen. Wat me ook trekt is België, daar zou ik The Jane ook wel eens willen bezoeken. Ik zit natuurlijk veel in Nederland. En wat me ook trekt is Mirazur in Zuid-Frankrijk. Die staat ook op mijn lijstje.

Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Jee, wat een vraag. Beide, mits de kwaliteit goed is. Er zit natuurlijk heel veel verschil in zowel chocolade als kaas. Een mooie chocolade met een goede zuurgraad die onder de 80% cacao gehalte blijft, kan me zeker blij maken. Of goede bonbons. Maar doe mij een hele goede gerijpte Comté, dan word ik helemaal gek. Vooral als ik verschillende Comtés kan proeven. We hadden bijvoorbeeld bij Tribeca 3 soorten Comté op de kaaswagen staan met 3 verschillende rijpingen van 2 verschillende affineurs. Eentje kwam uit Frankrijk, en een andere kwam uit Nederland. Drink daar een oudere witte bourgogne bij, heerlijk!

Lekker enthousiast! Kun je zonder social media?
Privé wel, maar voor werk niet. Ik doe veel om te laten zien waar ik ben en wat ik doe, maar ik zou niet als ik op vakantie ben de hele dag op mijn scherm zitten te kijken.

Heel goed. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Als je hard werkt en er in geloofd, kan je alles bereiken. En blijf altijd met twee benen op de grond staan en nooit naast je schoenen lopen. Dat vind ik belangrijk.
Als toevoeging zou ik kunnen zeggen… als je een serieuze particulier bent en je wilt goede wijn bewaren, dan heb je gewoon een goed klimaatsysteem nodig. Ook al heb je niet veel wijnen, je kan beter investeren in een goede klimaatkast dan je mooie wijnen op zolder leggen.

Geweldig! Wat is je toekomstdroom?
Ik doe nu de Duitse en Oostenrijkse import. Er zijn in een korte tijd toch al zes domeinen bij gekomen en er komt nog een zevende aan waaronder echt jonge wijnboeren. Mijn doel is toch echt om dat in de toekomst steeds meer uit te breiden. Juist in die markten komt een hele jonge generatie aan met nieuwe ideeën en ik vind het leuk om die juist in het voortraject te ontdekken. Daar kan ik heel veel tijd insteken.

Mooi om te horen. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Sowieso één van de jongens waar ik mee gewerkt heb, en dat zijn er natuurlijk heel veel. Adriaan Visser van Harry’s. Dat is een oud collega geweest. Ik denk dat hij op het gebied van wijn op dit moment echt de grote meneer is. Ik kan niemand opnoemen in Nederland die vak technisch en inhoudelijk beter is dan Adriaan.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Eigenlijk niet.

Roy, dank je wel voor je tijd en dit hele leuke interview. We gaan Adriaan Visser van Harry’s in Maastricht vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave