In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over de mensen die ons een warm hart toedragen. Vandaag praten we met Peter Bruins, al 41 jaar gastheer bij de Bokkendoorns. Peter houdt van het goede leven en natuurlijk van zijn vrouw Loes, kinderen en kleinkinderen.

Peter Bruins

Hallo Peter, hoe gaat het met je?
Met mij gaat het prima. Ik heb vanaf 15 maart tot 1 juni niets op de zaak kunnen en mogen doen vanwege mijn leeftijd. Ik viel namelijk in de risicogroep, dus ik werd vriendelijk verzocht thuis te blijven, wat ik natuurlijk heb gedaan. Mede door het mooie weer is mij dat, samen met mijn vrouw, heel goed bevallen. Wij hebben ons geen dag verveeld, maar het is ook wel weer heel fijn om te doen wat ik al mijn hele leven doe, gastheer zijn.

Ja, gastheer zijn is op jouw lijf geschreven. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben 65 jaar en kom uit een gezin van 7 kinderen en ben er een van een tweeling. Wij hebben van huis uit geleerd om onze handen uit de mouwen te steken. Ik ben getrouwd met Loes en wij hebben 3 kinderen en 5 kleinkinderen, waarvan de oudste ook een tweeling is. Onze eerste kleindochter Mia is net geboren. Van jongs af aan wilde ik graag kok worden, maar ik heb op mijn 21e de ommezwaai gemaakt naar de bediening op advies en lichte druk van mijn werkgever toentertijd en daar heb ik nooit spijt van gehad. Op mijn 24e  kwam ik bij de Bokkedoorns terecht als tweede man in de bediening, echter nooit met de intentie om langer dan 5 jaar te blijven. Maar de puzzelstukjes vielen steeds beter in elkaar. Ook de klik met John Beeren was heel fijn en zo gebeurde het dat ik nog steeds onderdeel uitmaak van dit prachtige bedrijf en mij als een vis het water voel. Ik ben mij gaan toeleggen op de wijnen, omdat dat noodzakelijk was om mijn werk goed te kunnen doen. Ik heb de vinologenopleiding in 1982/1983 gedaan en ben betrokken geweest bij de oprichting van het Nederlands Gilde van Sommeliers, waar ik 33 jaar penningmeester van bent geweest en wat mij ook heel veel heeft gebracht in de zin van reizen en kennis vergaren.

Je hele leven bezig met eten, wijn en reizen, dat klinkt niet gek. Ken jij EuroCave?
Ja natuurlijk, EuroCave heeft veel bekendheid als leverancier van wijnklimaatkasten. Een paar jaar geleden is EuroCave sponsor geworden van het Nederlands Gilde van Sommeliers en was ik onder de indruk van de mogelijkheden van de klimaatkasten, zowel qua functionaliteit als qua ontwerp.

Dat vinden we fijn om te horen, maar hoe bewaar jij je wijn thuis?
Wij wonen in een rijtjes huis in Heemskerk, wat gebouwd is op zandgrond en daardoor geen last heeft van grondwater. Ik heb de kruipruimte onder de keuken wat verder uit gegraven en heb daar een prima ruimte gemaakt om een fijne, kleine wijnvoorraad aan te leggen, donker en constant van temperatuur.

Goed geregeld! Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Een zomerwijn moet aangenaam zijn en niet te zwaar, frisse zuren hebben en toegankelijk zijn. Riesling vind ik bij uitstek een voorbeeld van een zomerse wijn, maar ook een wijn die goed culinair inzetbaar is. Ook indrukwekkend hoe de kwaliteit van deze wijnen zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Een mooie rosé uit de Provence, daar kan ik ook echt blij van worden, heerlijk, bij uitstek een wijn voor de zomer. Wat ik daar graag bij eet zijn schaal- en schelpdieren, een frisse salade, een stukje licht gegrilde vis of een fijne paella.

Het weer is ons goed gezind, dus dat komt wel goed. Wat is je favoriete wijnboek?
Ik lees graag tijdschriften zoals Perswijn en Culinaire Saisonnier met interviews en heb niet echt een favoriet wijnboek. Wel lees ik graag Bouillon! van Wil Jansen met zijn kritische onderwerpen.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Lastig, wij hebben zoveel mooie restaurants mogen bezoeken en elke keer maken wij er een feestje van, zoals wij dat een paar keer bij Lucas Rive hebben gedaan, de Librije, de Groene Lantaarn en de Leest. Maar waar wij weer eens echt aan toe zijn is Da Vinci te Maasbracht. Petro heeft in het verleden bij de Bokkedoorns gewerkt en dat contact is altijd gebleven, het voelt nog steeds als een warme deken.

Hopelijk kun je Petro binnenkort met een bezoek verblijden. Kies uit kaas of chocola.
Daar kan ik niet uit kiezen… ik kan niet zonder pure chocolade, zo lekker! Maar dat geldt ook voor kaas. Als ik moet kiezen voor een zoet dessert of kaas na de maaltijd wordt het zeker kaas.

Dat was een moeilijke vraag, he! Kun je zonder social media?
Denk het wel, ik gebruik nu nog Facebook en Linkedin, maar ik stuur geen berichtjes en lees ze ook nauwelijks. Ik begrijp wel dat het voor bedrijven best belangrijk is en dat dat ook van deze tijd is om een deel van je doelgroep te bereiken.

Dat klopt, inderdaad. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Waarde en normen en loyaliteit. Ik kijk met veel plezier terug op mijn jeugd en opvoeding. Dat heeft mij voor een groot deel gevormd. Daar ben ik mijn ouders dankbaar voor en probeer ik samen met mijn vrouw Loes ook over te brengen op onze kinderen.

Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Roy Pelgrim van Tribeca, een geweldige sommelier die al zoveel toppers heeft opgeleid, of Nadine Mögling van Bij Jef, een fijne hartelijke en deskundige gastvrouw.

Peter, dank je wel voor je interview! We gaan Roy en Nadine vragen onze volgende gasten te zijn.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave