In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Nicolaas Schot van Barolo Wijnimport en Barolo & Co. Nicolaas probeert zoveel mogelijk te genieten in het leven en deelt dat heel graag met anderen.

Nicolaas Schot

Hallo Nicolaas, hoe gaat het met je?
Heel goed, dank je. Mijn vrouw en ik verblijven op dit moment in ons tweede huis in Serralunga d’Allba, dat ligt in de regio Piemonte in Italië en dat voelt natuurlijk alsof je altijd op vakantie bent. Alhoewel, we hebben zo’n 4 jaar geleden een oud landhuisje gekocht met uitzicht over de wijngaarden van Barolo en dat heeft nogal wat werk nodig. Laten we zeggen dat tijdens het klussen en werken het vakantiegevoel constant aanwezig is.

Ja, je zou het slechter kunnen treffen. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik zie mezelf als een sociaal vaardig, positief ingesteld mens die probeert het leven zo leuk mogelijk te leven. Geboren en getogen in Leeuwarden ben ik als modefotograaf via Haarlem naar Italië vertrokken alwaar we een aantal jaren een boutique-hotel hebben gerund in Serralunga d’Alba, een van de elf Barolo dorpen waar we nog steeds een groot deel van het jaar woonachtig zijn. Zodoende was het onvermijdelijk dat we iets in wijn gingen doen en zo is Barolo Wijnimport ontstaan. Daarnaast worden er onder de paraplu van de wijn-webwinkel Barolo & Co (www.barolo.co.nl) wijnreizen en proeverijen in Italië (bij ons thuis) en Nederland georganiseerd.

Wat een leuke combinatie. Ken jij EuroCave?
Jazeker, ik kom jullie regelmatig tegen bij zowel onze particuliere als professionele klanten.

Mooi. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In ons Italiaanse landhuis hebben we een echte wijnkelder waar onze Barolo’s liggen te rijpen en waar tevens de wijnen voor directe consumptie op temperatuur blijven. In Nederland bezitten we een jaren dertig huis waar zich nog van die oude keldertjes onder de trap bevinden. Daar liggen de alledaagse wijnen die wij privé nuttigen.

Fantastisch. Wat is je favoriete zomer wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Dit zijn wat mij betreft de ultieme zomercombinaties: Langhe Arneis van Stefano Oreste met op de BBQ gegaarde zwaardvis met citroensap. En Pelaverga van Diego Morra (een lichte rode wijn die je iets gekoeld dient te drinken) met een salade van jonge veldsla, Robiola, walnoten, balsamico eitjes en peer.

Verrukkelijk. Wat is je favoriete wijnboek?
Barolo MGA van Alessandro Masnaghetti; de Barolo bijbel

Het kon ook bijna niet anders… Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Guido Ristorante op het landgoed van Fontanafredda, Serralunga. Dineren in het zomerhuis van de laatste koning van Italië, daar waar ook zijn maîtresse huisde. Oneindige wijnlijst, tajarin zo geel als de zon en zijdezachte fiordilatte.

Heel bijzonder. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Castelmagno kaas met Barolo en dan als toetje pure chocolade met Barolo Chinato. Of is dat vals spelen?

Nee hoor, je hebt groot gelijk. Kun je zonder social media?
Jazeker, al zou dat niet goed zijn voor de zichtbaarheid van ons bedrijf.

Dat is waar. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Uiteindelijk draait alles om liefde.

Helemaal waar! Wat is je toekomstdroom?
Ik probeer heel erg in het hier en nu te zijn en ben me er ook erg van bewust dat dat de enige constante is die we hebben. Ik ben een geluksvogel, want mijn toekomstdroom is in het hier en nu al werkelijkheid geworden. Mocht ik toch nog iets mogen wensen op materieel gebied dan zou een ik een kleine wijngaard niet afslaan.

Wie weet wat er nog komen gaat. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Jan De Bruyne, een dappere en aardige man die in 2001 een wijngaard in Diano d’Alba heeft overgenomen. Hoe moedig is het niet om als buitenlander Barolo te gaan produceren. Chapeau!

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Bedankt voor de uitnodiging tot het geven van dit interview. Het is een mooi instrument om jezelf weer eens goed onder de loep te nemen.

Zo hadden we het nog nooit bekeken, maar bedankt voor het compliment én het interview. We gaan Jan De Bruyne vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave