In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Martijn Verkerk van Smaragd Wijnen, winnaar van NK Sommelier 2010. Martijn geniet volop van het importeur schap in Nederland. Lees maar!

Martijn Verkerk

Hallo Martijn, hoe gaat het met je?
Prima! Het zijn natuurlijke licht onzekere tijden als leverancier van de gastronomie. De afgelopen vier maanden (juni-sept) hebben we gelukkig fantastisch kunnen werken.

Fijn te horen dat de laatste maanden goed zijn geweest. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben geboren en opgegroeid op de boerderij met mijn ouders en 2 broers. Ik ben getrouwd met Saskia en heb twee zonen (Mart en Jack). Ik ben via de hotelschool in het wijn vak gerold. Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt (Vermeer, Karel V, Heemstede, Cordial en de Nederlanden). In 2010 heb ik het NK sommelier gewonnen op 26 jarige leeftijd. Dat is best jong, maar ik ben er vanaf mijn 20e volle bak tegen aan gegaan en zelfs naar Frankrijk geweest voor het EK. Ik kwam er toen wel achter dat ik niet de sommelier ben die de hele dag in de boeken zit, maar meer geïnteresseerd ben in het verhaal achter de producent. Ik ben in 2011 gestart met Smaragd Wijnen. We richten ons op de betere gastronomie en importeren inmiddels wijn van zo’n 80 producenten. In het najaar van 2021 komt er een nieuw kanaal bij, Smaragd Wijnen at Home, met de focus op de particulieren markt via een ‘gescheiden’ kanaal waar we ook de particulieren goed kunnen begeleiden.

Dat is een super vooruitzicht! Ken jij EuroCave?
Yep, jullie klimaatkast staat in de proefruimte van Smaragd Wijnen.

Mooi! Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In de klimaatkast of in onze wijnkelder onder het huis, een oude pekelkelder, ideale omstandigheden, soms een tikje te vochtig.

Voor de inhoud van de fles is dat geen probleem, gelukkig. Wat is je favoriete najaar wijn?
Dat is nu wel qua rood met Nebbiolo als druif in de hoofdrol. Ik houd van artisanale wijnen, dus het liefst een pure stijl zonder te veel eikenhout! Qua wit neig ik nu wel naar chenin blanc uit Swartland in Zuid-Afrika. Waanzinnig wat daar gebeurd is in de laatste 10 tot 15 jaar.

Ja, inderdaad een mooie ontwikkeling. Wat is je favoriete wijnboek?
Ik lees toch wel graag in het Grapes boek van Jancis Robinson, misschien een beetje saai en droog, maar qua informatie mega. Veel info haal ik tegenwoordig online. Journalisten als Antonio Galloni (Vinous) en Luis Gutierrez (Parker) zijn voor mij van enorme waarde!

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Daar vraag je me wat, ik moet zeggen dat ik wel echt voorstander ben van pure lichte evenwichtige keukens. De Scandinavische revolutie vind ik geweldig, zeer spannend en interessant. Beste eetervaring is bij de Librije geweest in Zwolle, wat een enorme diepgang en spanning in de keuken, alle producten worden in zijn waarde gelaten en ondersteund door waanzinnige sauzen. Op een ander niveau zaken als: Bak (Amsterdam), Portfolio (Den Haag), The Green Rose (Arnhem) in het buitenland staat Culler de Pau heel hoog in de buurt van Vigo. Als ik later wat meer tijd heb zou ik wel nog eens paar zaken in Tokio willen bezoeken, interesse en de verhalen spreken me enorm aan.

Opties genoeg voor een heerlijk diner. Kies uit: kaas of chocola
Chocolade puur, minimaal 80%

Check! Kun je zonder social media?
Technisch gezien wel, maar Instagram is toch wel fijn om te communiceren met je achterban! Snel en  heel doeltreffend.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Nooit opgeven, altijd doorgaan ook al lukt het niet. En altijd iets afmaken waar je aan begonnen bent. Op de boerderij was het altijd hard werken, ook toen we jong waren. Het was niet altijd leuk, maar je krijgt er onbewust toch een goede basis voor mee.

Helemaal waar. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Ik vind dat Danny Gonzales van Fitzgerald in Rotterdam of Adrian Zarzo van Zarzo in Eindhoven altijd fantastisch veel te vertellen hebben over wijn en eten!

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Dank voor de aanvraag! Ik heb het met plezier gedaan. Ik hoop dat we in Nederland op wijngebied de ontwikkeling door blijven zetten! Het is echt genieten om in Nederland op dit moment importeur te mogen zijn er is zoveel meer aandacht en interesse voor goede wijn gekomen!

Super om te horen.

Dank je wel! En we zullen Danny Gonzales van Fitzgerald in Rotterdam of Adrian Zarzo van Zarzo in Eindhoven vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave