In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Marianne van den Hurk van Kloosterhotel la Sonnerie in Son. Een prachtig familiehotel waar persoonlijke aandacht voorop staat.

Marianne Van Den Hurk

Hallo Marianne, hoe gaat het met je?
Het gaat goed, zeker nu we weer open mogen en weer kunnen doen waar we goed in zijn. Bij la Sonnerie zijn we fanatiek bezig geweest om te kunnen bezorgen of dat onze gasten konden afhalen.
Ook hebben we diverse online evenementen met proeverijen en muziek gedaan. Door de lock down ben ik mezelf meer gaan verdiepen in de Nederlandse wijnbouw. Daar zou ik anders misschien geen tijd voor hebben kunnen vinden. Ik heb deze informatie gedeeld in mijn eigen bubbel met mijn vrienden of online.

Mooi dat je deze verdieping in de Nederlandse wijnbouw hebt kunnen doen. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Marianne van den Hurk, 54 jaar, getrouwd, moeder van 3 volwassen kinderen en oma. Mijn kinderen werken ook alle 3 in de horeca. Het is ze met de paplepel ingegeven.
Ik ben op mijn 12de met mijn ouders verhuisd naar Son en Breugel waar zij een café restaurant opstartte. Vanaf dat moment is de horeca gekomen en nooit meer weggegaan. Samen met mijn broer en zus groeiden wij op in een goed lopend café/ restaurant met zaal. Mijn ouders hebben in 1991 het oude klooster in Son gekocht en dit omgetoverd tot een hotel restaurant. Kloosterhotel restaurant la Sonnerie. Na 10 jaar zijn ze gestopt en hebben mijn broer en ik samen met onze partners la Sonnerie overgenomen.
Mijn vader vertelde mij dat het belangrijk was dat er iemand verstand zou hebben van wijn. Er was een mooie wijnkelder en deze lag vol met wijn die mijn vader zelf door de jaren heen had verzameld.
Dat was het moment dat mijn passie voor wijn begon. Wijnbrevet en vinologenopleiding gehaald, gastronoom sommelier gehaald bij Peter Klosse, wine2move bij Claudia van Dongen en ben nu WSET3 aan het volgen bij Edwines school. Ik wil bezig blijven met wijn. Ik volg heel veel masterclasses en proeverijen. Mijn passie ligt vooral bij wijn -spijscombinaties maken en uiteraard proeven.

Fantastisch dat je je ook blijft verdiepen. Ken jij EuroCave?
Jazeker, prachtige klimaatkasten die ik graag nog in mijn huis zou willen op mijn wijn/studie kamer.

Dat kan geregeld worden. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Nu gewoon in een klein klimaatkoelkastje. En bij la Sonnerie in de wijnkelder.

Prima. Wat is je favoriete zomer wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Mijn favoriete zomerwijn is champagne, licht gekoelde pinot noir, maar ook riesling is favoriet.  Champagne wordt in Nederland echt te weinig gedronken, dus wil ik graag mijn steentje bijdragen om dit wat vaker te drinken en niet alleen op feestdagen. Je moet er van genieten! Beter kwaliteit en wat minder is mijn motto. Pinot noir vooral uit Europa en dan vooral uit de Ahr bijvoorbeeld uit Duitsland vind ik heel mooi. Droge riesling uit de Rheingau bijvoorbeeld uit Duitsland zijn loepzuiver en vaak heel elegant. Daar houd ik van.

Met z’n allen aan de champagne dus. Wat is je favoriete wijnboek?
Alle boeken over wijn vind ik geweldig, maar het boek van Gert Crum over Champagne vind ik een topper. En ook het onlangs verschenen boek over Nederlandse wijn “12x wijn weekendje weg in NL” van Peetra van der Knaap. Het boek waar ik het meest van geleerd heb is van Jancis Robinson, De Wijnatlas.

Leuke boeken, dank je wel. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Onze favoriet is restaurant Wollerich in Sint Oedenrode, daar vieren we iedere trouwdag van ons. Altijd heerlijke wijn spijs & combinaties. Verder is het echt een hobby van mij om sterrenrestaurants te bezoeken. Ik zoek dan ook zorgvuldig uit, waar we ook zijn, waar ik zou willen dineren. Ik houd van kwaliteit. Of het nu in de kaaswinkel, wijnwinkel of restaurant is… eigenlijk heb ik dat met alles wat je kan eten of drinken.

Daar gaat EuroCave ook voor. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Kaas voor mij en dan heb ik het liefst 1 soort kaas met daarbij een passende wijn. Bijvoorbeeld een mooi stuk Münster kaas met een gewurztraminer uit de Elzas van het huis Trimbach. Geen kaasplank met 5 verschillende kazen en 1 wijn, want dat vind ik een moeilijk verhaal. Bij chocolade drink ik graag een montepulciano D’ Abruzzen, die kunnen ook zoet zijn en dat is heerlijk bij chocolade.

Bedankt voor de tips. Kun je zonder social media?
Nee, ik zoek alles op en vind op social media vaak wat ik wil weten. Social media heeft mij in de coronatijd echt geholpen. Wat heb ik veel online proeverijen gedaan, podcasts geluisterd en noem maar op.

Fijn te horen. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
De levensles die ik meegekregen heb, is dat je altijd rekening moet houden met een ander en gastvrij moet zijn. Maar ook zorgen voor gezelligheid zodat ze graag bij je komen.

Een gouden tip geweest blijkbaar. Wat is je toekomstdroom?
Dat mijn kinderen allemaal zijn of haar weg vinden in de toekomst en dat ik ze daar zoveel mogelijk bij kan helpen. Ik zelf advies kan (blijven) geven, waar nodig, over gastvrijheid, wijn spijs combinaties en zoveel mogelijk mensen kan mee nemen, mensen die geïnteresseerd zijn, in de wereld over wijn.

Mooi om te horen. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Yusuf Yildirim, hij is een Turkse jongeman die hier in Nederland zijn cursus vinoloog heeft afgerond (hoe knap!) en pas zijn eigen bedrijfje is gestart, Vinevca. En Varna Archer, een geweldige onderneemster in Eindhoven, die daar haar wijnwinkel met wijnbar heeft en prachtige wijnen verkoopt.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Dat ik jullie succes wens en het ook een geweldig leuk initiatief vind. Ga zo door!

Dank je wel, Marianne. We wensen je alle goeds voor la Sonnerie en zullen Yusuf en Varna vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave