In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Jules Nijst van Domein de Wijngaardsberg. Het wijndomein in Ulestraten staat op de oudste wijngronden van Nederland. Jules geeft ons een ‘kijkje in de keuken’.

Jules Nijst

Hallo Jules, hoe gaat het met je?
Rare tijden nu, met bijzondere uitdagingen. Maar daar gaan we niet over mopperen, er zijn ondernemers voor wie dit veel lastiger is. Dit gaat ook wel weer over, we hebben een mooie oogst achter de rug en met ons privé gaat het goed, dat telt.
Voor ons staat het nieuwe seizoen alweer voor de deur, we beginnen met snoeien en dat vind ik een heerlijke tijd. In de zomer is de wijngaard de baas en bepaalt van dag tot dag wat ik te doen heb.  Dan zijn er periodes dat het écht strak staat om alles op tijd gedaan te krijgen. De wintersnoei is ook een forse klus, we moeten 12.000 planten snoeien, maar we zijn dan veel vrijer om zelf onze tijd in te delen. Zolang het maar wel klaar is voor 1 april. En ’s winters veel daglicht tanken is natuurlijk ook niet verkeerd.

Heel interessant om te horen. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben wat men in Duitsland heel mooi een “Quereinsteiger” noemt, een zij-instromer. Ik heb lang in het bedrijfsleven gewerkt, voor Philips en Vodafone. Toen mijn werk bij Philips naar Hongkong verhuisde ben ik gaan nadenken  over wat ik wilde met de rest van mijn leven. Dat is wijnboer geworden, twaalf jaar geleden heb ik Domein de Wijngaardsberg overgenomen en daar heb ik tot op de dag van vandaag nooit spijt van gehad. Toen ik het bedrijf kocht was het een kleine, beginnende wijngaard van een halve hectare. Intussen is het Domein gegroeid naar 3,5 hectare, hebben we een mooie klantenkring verworven en toch ook een zekere renommée. Daar zijn we als gezin best trots op.

Daar mogen jullie zeker trots op zijn! Ken jij EuroCave?
Jawel. Ik gebruik zelf geen klimaatkast, maar jullie hebben natuurlijk een uitstekende reputatie onder professionals.

Fijn om te horen. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In de kelder, die hebben wij gelukkig. De temperatuur is daar redelijk constant, ’s zomers niet te warm en ’s winters niet te koud. Écht lang blijven wijnen bij ons eigenlijk nooit liggen, we zijn niet zulke liefhebbers van lang geouderde wijn.

Duidelijk en mooi om een natuurlijke wijnkelder te hebben. Wat is je favoriete najaarswijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik heb dat niet echt, dat ik in het najaar heel andere wijnen drink dan in de rest van het jaar. Misschien wat vollere, rondere wijnen. Het hele jaar door ben ik een groot pinot noir liefhebber, met een zwak voor Duitse Spätburgunders. Hoe mooi rode Bourgognes ook zijn kunnen, er staan hier gewoon veel vaker Duitse flessen op tafel. En wat je daarbij eet? Zwezerik, what else?

Haha, goed klaargemaakt een delicatesse. Wat is je favoriete wijnboek?
De meeste van mijn wijnboeken zijn technisch, boeken over de teelt en de vinificatie. Wat ik met heel veel plezier gelezen heb  is “Champagne – le réveil des terroirs” van Gert Crum. Een compleet, doorwrocht overzichtsboek dat ook nog eens heel prettig geschreven is.

Bedankt voor de tip. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Restaurants zijn onze belangrijkste afzetmarkt en we hebben zó veel mooie zaken waar we aan leveren, daar wil ik er niet één in het bijzonder uitlichten. Ik hoop vooral dat het niet meer te lang duurt voor we überhaupt weer kunnen aanschuiven. Voor onszelf, want ik mis het heel erg, maar nog veel meer voor onze klanten. Zij hebben zulke zware tijden nu, dat verdienen ze niet!

Helemaal waar. Fingers crossed voor de horeca. Kies uit: kaas of chocola
Kaas, uiteraard. Zéker ook onze regionale trots: de rommedoe!

Mooi, we gaan hem ook eens uit proberen. Kun je zonder social media?
Nee, dat kan ik me niet meer voorstellen. Facebook met name is voor ons een belangrijk marketing tool. Maar ik vind het ook gewoon leuk. Als wijnboer heb je geen koffie-automaat om even bij te praten met collega’s. Social media zijn dan een leuk alternatief om met iedereen in contact te blijven, zeker ook met andere wijnliefhebbers.

Zeker in deze tijden. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Dat was niet echt van thuis maar van een baas die ik lang geleden had. “Wind je alleen op over de dingen die je wél kunt veranderen”.  Het valt niet altijd mee, maar ik probeer het wel: mijn energie te besteden aan de dingen die ik wél kan beïnvloeden. En dat is eigenlijk al meer dan waar ik tijd voor heb.

Een verstandige uitspraak. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Daan en Elvire van Dijkman van Domaine de Marotte. Een Nederlands stel dat al zo’n twintig jaar wijn maakt in Frankrijk en mij  de eerste stappen hielp zetten op weg naar waar ik nu ben.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Een leuk concept, dit. Veel succes met jullie onderneming!

Dank je wel! Het is een leuk interview geworden. En we zullen Daan en Elvire van Dijkman van Domaine de Marotte vragen voor ons volgende interview. 

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave