In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Joep de Man van LFE. Joep is een echte vakman en probeert iedere dag bewust te genieten van de dingen die er écht toe doen.

Joep De Man

Hallo Joep, hoe gaat het met je?
Met mij gaat het goed! Dat wil zeggen privé heel goed, zakelijk toch wat minder. Het zijn bizarre tijden… Onze horecaklanten worden hard geraakt en maken heel zware tijden door. We draaiden als een tierelier en opeens was het er: corona. Alles kwam in één klap tot stilstand. In die periode overleed ook nog m’n schoonmoeder (na enkele jaren van kwakkelen) toch nog onverwacht en een heel goede vriend van me -kerngezond, energiek- werd getroffen door corona. Zijn vechtlust en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat hij aan het terugkrabbelen is. Ik word daar nederig van en het brengt je tot de kern van wat écht belangrijk is in het leven.

Oh, heftig! Kun je iets over jezelf vertellen?
Na de hotelschool succesvol te hebben afgerond ben ik in de hotellerie gestart en via mijn eerste werkgever Martin Lindelauf van Golden Tulip Barbizon Schiphol, op het Caribische eiland St. Maarten beland om daar eveneens voor Golden Tulip te werken. Daar kreeg ik een relatie met Johanna. Wij hadden daar een geweldige tijd van heel hard werken en ook heel hard ontspannen. Onze droom kwam onverwacht ten einde door orkaan Luis (1995) die het eiland bijna volledig verwoestte. Terug in Nederland lagen de banen niet voor het oprapen, maar gelukkig vonden wij weer snel werk. Tot 2000 ben ik werkzaam geweest als F&B Manager en in die tijd ontwikkelde ik m’n interesse voor het wijn- & sales vak. Ik ben begonnen bij Wijn Verlinden als wijnadviseur, met als werk gebied Noord Holland en na verschillende functies te hebben vervuld de laatste 8 jaar die van commercieel directeur.

Mooie en bijzondere loopbaan. Hoe ben je bekend geraakt met EuroCave?
Vanuit het vak. De belangstelling voor een goede wijnopslag in de horeca heeft de laatste 15 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Veel gerenommeerde restaurants hadden wijn serveer- & wijnklimaatkasten van EuroCave. Kwalitatief een erg goed product en het ziet er ook echt mooi uit.

Bedankt voor het mooie compliment. Wat is je favoriete EuroCave product?
De professionele serie met rookglazen deur, waarbij je de flessen schuin kunt zetten als presentatie.
Een sieraad in het horecabedrijf.

Hoe bewaar jij je wijn?
Ik ben niet zo’n bewaarder. Van de geboortejaren van mijn kinderen kocht ik Bordeaux (Palmer, Malescot en Belgrave) in magnum (1998-2001-2005). Daarnaast een kleine 40 bijzondere wijnen, allemaal Frans, en champagnes. Deze bewaar ik in m’n EuroCave wijnbewaarkast (één zone).

Dat horen we heel graag! Wat is je favoriete zomerwijn?
Een heerlijk glas zomerse rosé, type Provence, licht van kleur.

Wat is je favoriete wijnboek?
Ik heb er twee. De Wijnatlas van Hugh Johnson & Jancis Robinson en Champagne; Le Réveil des Terroirs van Gert Crum.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Dat zijn er ook twee: Kontiki Beach Club & Grill aan de Franse kant van Sint Maarten. Onbeschrijflijk heerlijke plek met heel goede keuken. Vorig jaar at ik met onze oudste zoon (18) in Cañete in Barcelona. Dat was met afstand de beste restaurant ervaring van 2019: ge-wel-dig. Een heksenketel van een zaak, het swingt de pan uit. Voortreffelijk gegeten, zó goed dat we de avond erop wéér zijn gegaan, ik wilde de hele kaart proberen.

Haha, heerlijk positief! Kies uit: kaas of chocola
Kaas! Ik ben dol op kaas. Kaas is een geweldig product, zalig.

Kun je zonder social media?
Nee, al staat het me soms wel tegen. Voor m’n werk is het wel handig, vooral LinkedIn, dat is toch wel een uitkomst, vind ik. Op Facebook ben ik veel minder actief dan voorheen. Voor mij geen Instagram of TikTok. Als ik geen commerciële baan zou hebben, zou ik zonder kunnen.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Mijn ouders stierven beide op veel te jonge leeftijd. Ik probeer echt iedere dag bewust te genieten van de dingen die er écht toe doen. Dat vind ik echt belangrijk. Daarnaast: afspraak=afspraak.

Gelijk heb je. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Frank Donker, oud collega van Groupe LFE BV en daar jarenlang gewerkt als hoofd inkoper.
Frank is sinds kort zelfstandig werkzaam als Global Wine Consultant. Of Klazien Vermeer, Opleidingsmanager Wijnacademie Vinologenopleiding en eigenaresse van deWijnschool.nl

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Ja, de lijfspreuk van Dominique Beau; Santé Bonheur tijdens het proosten met mooie (Bourgogne) wijnen. Beau is de voormalig commercieel directeur van Domaine Chanson. Markante kerel, vol met verhalen en anekdotes. Tijdens de vele mooie lunches en diners die ik zijn gezelschap mocht ervaren was het steevast: ‘Santé Bonheur’ tijdens het proosten en klonken de glazen….

Prachtig, dank je wel! We zullen eens vragen of Frank Donker en Klazien Vermeer met net zoveel enthousiasme als jij ons vragen willen beantwoorden.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave