In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Jiri Penders van J.W. Penders Wijnimport. Jiri is ereburger van het dorp Pouzols-Minervois, ambassadeur van het wijngilde Minervois, ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou en lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers).

Jiri Penders

Hallo Jiri, hoe gaat het met je?
Met wijn werken, er over schrijven en ook over alles dat met eten te maken heeft, maakt mij vrolijk. Ik kan gerust zeggen dat ik me daardoor prettig voel. Tijdens de afgelopen coronapandemie was dat wel wat minder omdat bijna niks mogelijk was.

Dat snappen we. Kun je iets over jezelf vertellen?
Via mijn familie ben ik in aanraking gekomen met wijn. Mijn grootvader verzamelde voornamelijk wijnen uit Bordeaux en Italië. Via vrienden in Frankrijk heb ik ook andere mooie wijnen leren proeven en waarderen. Op een gegeven moment ga je een eigen stijl en smaak ontwikkelen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar wijnen uit de Bordeaux, Champagne, Jura en uit Zuid-Frankrijk. Italië en Nederland horen daar tegenwoordig ook bij.
Ik studeerde in Nederland Duits, Italiaans (ook in Italië zelf) en ik kreeg privélessen Frans van een vrouw uit Bordeaux.
Daarnaast heb ik in een wijnhuis in Duitsland, waar een vriend de directeur was, stagegelopen.
Ik heb op een hotelschool in Zwitserland (Luzern) een basisopleiding gevolgd voor koken. Verder heb ik op de Universiteit van Suze-la-Rousse in Frankrijk les gekregen in het proeven van wijn. Tijdens verschillende wijnreizen in Frankrijk heb ik me meer kunnen verdiepen en bekwamen in het proeven van wijn. Omdat ik voor een aantal bladen verhalen over wijn en eten heb mogen schrijven ben ik daardoor een aantal zeer toonaangevende mensen tegengekomen uit de wijnwereld en de gastronomie. Eén van de bekendste wijnkenners uit Engeland, Oz Clark, heeft aan mij verteld dat je door veel te proeven het meeste leert en wijn beter kunt begrijpen. Door mijn vak heb ik veel exclusieve wijnhuizen in Frankrijk mogen bezoeken en ben ik later ook vaak uitgenodigd. Wat mij altijd zal bijblijven is dat ik ’s morgen om 10.00 uur in de wijnbeurs Vinexpo (te Bordeaux) 100 jaar oude cognac mocht proeven.
Het vak als journalist heb ik van mijn ouders geleerd omdat die dat beiden zijn.
Voor mijn werkzaamheden als culinair-journalist ben ik in het wijngebied Minervois (Zuid-Frankrijk) tot Ambassadeur en in het wijngebied Fitou (ook in Zuid-Frankrijk) tot ridder geslagen.

Indrukwekkend. Wat zegt EuroCave jou?
Natuurlijk kende ik EuroCave al vrij lang. Het is altijd mijn droom geweest een wijnkast te hebben.
Er zijn veel bedrijven die ze verkopen maar die van EuroCave zijn voor mij wel de mooiste die ik gezien heb. Daarnaast vind ik het bijzonder dat ik ook voor EuroCave mag schrijven.

Bedankt voor het compliment. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Uit een boedel ben ik in het bezit gekomen van ongeveer 60 flessen bijzondere wijnen en een paar flessen sterke drank. Dan kun je bijna niet zonder een wijnkast. In november van vorig is hij er dan uiteindelijk gekomen. Ik heb er zeker geen spijt van.

Super. Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Mijn voorkeur gaat uit naar wijnen uit Franrijk. Eén van mijn favoriete wijnen komt uit de wijnstreek rond het schilderachtige plaatsje Saint-Emilion. Château Angélus Grand Cru (Prémier Grand Cru Classé A). Gegrild vlees of wild past daar het beste bij.

Lekker. Wat is je favoriete wijnboek?
Aangezien ik goed Frans spreek en het ook kan lezen hoef ik me niet te beperken tot Nederlandse wijnboeken. Mijn favoriete boek is ‘Comment goûter un vin’ (‘Hoe proef je een wijn’) van Sommelier Philippe Faure-Brac. In 1992 werd hij in Rio de Janeiro de beste sommelier van de wereld.

Bedankt voor de tip. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Ook daarin heb ik geluk gehad doordat ik met mijn ouders en later voor mijn vak in veel goede restaurants heb mogen eten. Restaurant ‘La Cambuse du Saunier’ in Gruissan (Zuid-Frankrijk) is een openlucht restaurant aan een zoutmeer. Mijn adres voor uitstekende zeevruchten, krab en andere visgerechten. Met een geweldig uitzicht. Het chicste restaurant waar ik graag naar terug wil, vanwege de  betoverende gerechten die ik er kreeg is ‘Auberge du Vieux Puits’ van chef-kok Gilles Goujon in Fontjoncouse (Zuid-Frankrijk).

Klinkt veelbelovend. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
De keuze is moeilijk omdat ik aan beide tamelijk verslaafd ben. Ik ga voor de chocola en ik zou daar de dessertwijn Banyuls Grand Cru bij serveren.

Mooie combi. Kun je zonder sociale media?
Nee, omdat ik met veel wijnhuizen, chef-koks, patissiers enzovoort contact heb. Ik kan zo zien wat ze doen en maken.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Voor mijn vak als culinair-journalist: ‘Je mag van iemand wel iets aannemen (wijn of korting krijgen bij een restaurant) maar je moet dan ook wel iets voor de mensen terug doen. Er over schrijven in dit geval.

Dat is wel zo netjes. Wat is je toekomstdroom?
Nog veel wijnhuizen te mogen bezoeken met een toekomstige partner die ook van  wijn houdt

Hopelijk komt je wens uit. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Chef-kok Joris Bijdendijk van restaurant Rijks te Amsterdam

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Denk dat ik een glazenfreak ben. Ik probeer veel verschillende soorten glazen uit omdat ik denk dat het veel toevoegt aan de geur en kwaliteit van de wijn. In de loop der jaren is bijvoorbeeld het champagneglas ook sterk veranderd. Dat is deze mousserende wijn ook zeer ten goede gekomen.

Dank je wel Jiri voor dit uitgebreide interview. We gaan Joris vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave