In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Jan-Jaap Altenburg van restaurant Maeve. We vonden het heel bijzonder dat er 45 Nederlandse wijnen op de wijnkaart staan, en dus ook naar Jan-Jaaps’ gedachten daarover…

Jan-Jaap Altenburg

Hallo Jan-Jaap, hoe gaat het met je?
Op het moment van schrijven fantastisch. Ik ben al zeilend op weg naar een huwelijk in Bergen (Noorwegen). De zeilboot waarmee we deze trip ondernemen is tevens ook mijn huis, want ja ik woon op een zeilboot. Normaal gesproken is onze vaste ligplaats Amsterdam, maar hoe gaaf is het om met je ‘huis’ op pad te gaan. En het is ruimer dan de meeste mensen denken. Kortom lekker avontuurlijk.

Dat is inderdaad heel bijzonder. Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Jan-Jaap Altenburg, 29 jaar en geboren en getogen in Friesland. Ik heb de Hogere Hotelschool in Leeuwarden gedaan, en heb gedurende mijn studententijd een half jaar in Zuid-Afrika gewoond waar o.a. mijn liefde is ontstaan voor Zuid-Afrikaanse wijnen. De wereld van wijn is mij altijd blijven fascineren. Al tijdens mijn studietijd kwamen mijn huisgenoten naar mij om lekkere wijn(en) te drinken. En de dorst naar meer kennis in wijn is eigenlijk nooit weggegaan. Na mijn studie ben ik doorgegaan met WSET3 aan de academie voor de Gastronomie van Peter Klosse, waar er ook uitgebreid aandacht werd besteed aan wijn-spijs en sommeliers skills. Iets wat ik iedereen kan aanraden. Dit heeft de basis gelegd en ook de motivatie aangewakkerd om door te gaan voor mijn WSET4 Diploma Course, waar ik op het moment van schrijven nog een onderdeel voor moet afronden. Ook heb ik afgelopen jaar mijn ASI (Association de la Sommellerie Internationale) behaald. Iets wat maar 480 mensen ter wereld hebben. Kortom als je eenmaal begint, dan kan je eigenlijk niet meer stoppen. Hieruit is ook mijn Podcast over wijn ontstaan samen met mijn Partner in Wine Nadien de Visser. Samen maken we Leclub & SommelJJ de podcast waarin we de wereld van wijn een stukje begrijpelijker maken en soms juist ook weer nodeloos ingewikkeld.

Op het moment ben ik werkzaam (je zou bijna vergeten dat ik ook nog een normale baan heb) als hoofd Sommelier bij Restaurant Maeve in Utrecht. Een gave nieuwe zaak die pas een jaar bestaat. Ik ben vanaf de opening betrokken geweest bij het opzetten van het bedrijf en dat is zo ontzettend gaaf. Een wijnkaart die je volledig naar je eigen hand kan zetten, vallen en opstaan. Hier leer je ontzettend veel van en is vooral ontzettend leuk om te doen. En vooral ook Utrecht gastronomisch weer op de kaart te zetten.

Geweldig! Wat zegt EuroCave jou?
De plek waar je moet zijn voor de mooiste bewaar systemen waar alles mogelijk is, en waar maatwerk geleverd kan worden. Hier komen al je dromen uit op het gebied van het bewaren van wijn en design. Wellicht zijn er ook mogelijkheden voor zeilschepen?

Jazeker, we hebben er ervaring mee! Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Ik wou dat ik een EuroCave systeem had, maar op een zeilschip is hier weinig ruimte voor. Dus eigenlijk ben ik een barbaar op het gebied van wijnen bewaren, ze staan of buiten de koelkast of in de koelkast. Maar niet getreurd, bij mij hebben de wijnen vaak een dermate hoge doorloopsnelheid, dat het vaak privé niet nodig is om ze goed te bewaren. En de mooie bewaarwijnen liggen in de loods van mijn Partner in Wine of in de wijnkelder van het vakantiehuisje in de Bourgogne.

Mogelijkheden te over, top! Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Altijd één van de moeilijkste vragen. Dit is voor mij, en voor heel veel andere sommeliers en wijndrinkers vaak echt afhankelijk van het moment. Champagne is iets wat je “all day every day” kan drinken vanwege het mateloos complexe karakter, maar ook de finesse. En champagne drinken alleen als je wat te vieren hebt is ook zo’n onzin, champagne mag altijd ook als je niks te vieren hebt. Qua combinatie heb ik bij Maeve nu een English Sparkling Rosé in de wijn-spijs bij een dessert op basis van Ruby Chocolate, aardbei en rabarber. Een droge, complexe mousserende wijn die op dezelfde wijze wordt gemaakt als champagne, met hetzelfde terroir en in veel opzichten hetzelfde klimaat. Juist hiermee verras je je gasten veel meer dan de zoveelste zoete moscato uit Italië. En het werkt vooral ook geweldig in de wijn-spijs. Als we logisch nadenken gaan we allemaal minder zoet eten, en ook minder zoet drinken. Waarom kan dit in de wereld van wijn-spijs dan niet vraag ik me dan af. Durf de grenzen wat meer op te zoeken is mijn devies.

Maar ook een goed glas droge sherry een Fino of een Manzanilla kan ik ontzettend waarderen. De puurheid, het zilte is waanzinnig lekker op een warme zomerse dag, maar ook ontzettend breed inzetbaar op gastronomisch gebied. Qua combinatie, het is niet spannend, maar olijven of manchego kaas in combinatie met een Manzanilla sherry…je kan mij wegdragen. #makesherrygreatagain

Wow, ideeën te over. Wat is je favoriete wijnboek?
12x Wijnweekendje weg (Peetra van der Knaap) of Wijnroutes door Nederland & België. (Barbera Haverkamp). Juist deze boeken vind ik zo tof omdat het gaat over Nederlandse wijn. Hollands glorie in het glas. Deze boeken laten zien dat we niet altijd maar naar het buitenland hoeven te kijken als het gaat over wijn. Maar dat we juist ook dicht bij huis zoveel moois hebben. En geloof mij de Nederlandse wijnbouw heeft de afgelopen jaren echt stappen gemaakt. De kwaliteit is en zal alleen maar toenemen de aankomende jaren.

Dat is wat jij wil laten zien in je restaurant, natuurlijk. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Er is één restaurant wat mij fantastisch lijkt, maar wat me tot op heden nog niet gelukt is. Dit is een Noors restaurant en heet UNDER lines. Een restaurant waarin je alleen lokaal en seizoensgebonden producten eet. Maar het mooiste komt nog, het restaurant ligt onder de zeespiegel. Je dineert hier dus letterlijk tussen de vissen.

Heel bijzonder! Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Kaas, omdat je hier veel diverser mee kan combineren en los kan gaan met allerhande verschillende stijlen wijn. Er is namelijk niet één perfecte wijn voor bij een kaasplank. Elke kaas vraagt weer om een ander type wijn. En dat maakt het combineren van kaas en wijn zo ontzettend interessant. Port is namelijk een geweldig mooi product, maar soms toch wel een beetje afgezaagd om bij kaas te serveren. En port met een zachte romige geitenkaas zorgt er in mijn optiek voor dat je de geitenkaas niet proeft. Kijk bijvoorbeeld eens naar een mooi glas champagne om mee af te sluiten, of Ratafia de Champenois een bijproduct uit de champagne regio wat super divers is en geweldig te combineren met juist ook verschillende kazen.

Wil je echt iets bijzonders, ga dan voor Såv, een mousserende berkenwijn uit Zweden, verkrijgbaar bij Disdonc. Iets unieks, nootachtigs en echt wat anders.

Heel interessant, dank je wel! Kun je zonder social media?
Ik zou willen dat ik het kon, maar merk dat ik er toch veel mee bezig ben. Ik gebruik het dan ook als een verlengstuk van alles wat ik doe en waar ik mee bezig bent. Dat zorgt er ook voor dat je meer zichtbaar bent, en leidt in veel gevallen ook tot nieuwe ontmoetingen en projecten.

Dat is waar. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Leef vandaag, want morgen kan het zomaar over zijn. Heel vaak denken we had ik het toch maar gedaan. Ik ben vooral van het gewoon doen. De gevolgen zien we later wel weer. Is dit de meest verstandige keuze? Nee, maar wel de spannendste.

Absoluut! Wat is je toekomstdroom?
Nog meer projecten door ontwikkelen op het gebied van wijn. Dus cursussen geven, en zelf ontwikkelen, maar ook een wijnzaak lijken me ontzettend tof. Maar voor nu eerst Utrecht nog meer culinair op de kaart zetten met Restaurant Maeve.

Jan-Jaap, we danken je hartelijk voor dit hele leuke interview en wensen je alle goeds met alle leuke plannen die je nog wilt verwezenlijken.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave