In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Heleen Loopstra van Vinolo. Heleen heeft uiteraard een grote liefde en passie voor wijn en grootse plannen voor het najaar, waar je hieronder al één en ander kunt lezen.

Heleen Loopstra

Hallo Heleen, hoe gaat het met je?
Goed! Naast de wijnhandel ben ik momenteel druk aan het werk in het vaccinatieteam van de GGD Zuid-Limburg. Als (oud)verpleegkundige draag ik graag een steentje bij in de strijd tegen Covid-19.
Zo langzamerhand snak ik wel, zoals velen met mij, naar wat meer gezelligheid en evenementen, wijnbeurzen en proeverijen… Gelukkig gaat het de goede kant op met de versoepelingen!

Gelukkig wel. Kan je iets over jezelf vertellen?
Ik ben 58 jaar oud, geboren in Den Haag, getrouwd met Harm, en samen hebben wij vier zonen, die inmiddels het ouderlijk huis hebben verlaten. Sinds 2001 wonen we in Zuid-Limburg. Ik heb een grote liefde en passie voor wijn, en die liefde gaat ver terug. In onze jongvolwassen jaren gingen we in vakanties (meestal in Frankrijk) altijd langs wijnboeren om te proeven en kwamen vervolgens met een hele verzameling flessen thuis. Geweldig!
Ongeveer 11 jaar geleden zijn we gestart met onze eigen (kleine) wijnimport: Vinolo. Uit hobby ontstaan, met aanvankelijk alleen Franse wijnen. Altijd direct van de wijnboer, van kleinere familiebedrijven met mooie wijnen én een goede prijs/kwaliteit verhouding. Inmiddels importeren we ook wijnen uit Duitsland, Zuid-Afrika en een enkele uit Spanje.
We hebben een geklimatiseerde loods in onze woonplaats Voerendaal, een proeflokaal, en een website met een webshop. Na mijn Wijnbrevet, diverse masterclasses, de Wine2Move opleiding bij Claudia van Dongen en een aantal wijnreizen, heb ik vorig jaar de Vinologenopleiding afgerond aan de Wijnacademie, en mijn diploma gehaald. Mijn bedoeling was om meteen daarna aan de slag te gaan met het houden van proeverijen voor kleine groepjes in ons Proeflokaal, maar helaas gooide Covid-19 roet in het eten. Hopelijk kan ik er binnenkort meer invulling aan geven.
Niet dat ik me heb verveeld, want we zijn een tijdje geleden, samen met een drietal investeerders, een heel leuk project gestart! We hebben met elkaar een kerkje gekocht in de Plenkertstraat in Valkenburg. Het is een Rijksmonument dat, na een brand in 2018 momenteel gerestaureerd wordt en verbouwd tot restaurant, en waar ik/wij/Vinolo de wijn gaan verzorgen. We hopen in november open te gaan. Sven en Joëlle Nijenhuis hebben de leiding over het restaurant, Sven als chef-kok en Joëlle als gastvrouw en maître. Het wordt een fine-dining restaurant met een prachtige open keuken in het midden van de kerk. Concept “Chef’s table” met twee verdiepingen, inclusief een wijnbar, een terras en veel mooie open wijnen. Wijnen die bijzonder zijn, niet standaard én wijnen waarvan het smaakprofiel perfect aansluit bij de menu’s op de kaart. Heel leuk om daarmee bezig te zijn!  Binnenkort maken we de naam van het restaurant bekend. Spannend!

Zeker spannend, leuk om te horen! Ken jij Eurocave?
Ja hoor, zéker! Prachtige klimaatkasten voor wijn.

Dank je wel. Hoe bewaar jij thuis de wijn?
We hebben de meeste wijn in onze loods liggen, maar beschikken thuis ook over een ruime kelder waar het een en ander ligt. In het Proeflokaal hebben we een kleine klimaatkast staan.

Top. Wat is je favoriete voorjaar wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik heb niet echt een favoriete wijn, ik vind juist de afwisseling heerlijk. Elke keer weer kiezen voor een wijn voor een specifiek moment. Maar… ik ben een groot fan van een mooie witte bourgogne, hoeft niet houtgerijpt te zijn maar wel rond, aromatisch en met een zekere mineraliteit. Een Maçon-Solutré of een Pouilly Fuissé  bijvoorbeeld, en dan geserveerd met zalm.

Lekker hoor. Wat is je favoriete wijnboek?
Heb ik niet. Als ik iets wil weten zoek ik het overal en nergens op; mijn vinologen-naslagwerk, een atlas, etc. Ik heb wél een favoriete wijnfilm; Sideways J Moet iedereen een keer zien!

Bedankt voor de tip. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Voor mij is, uiteraard naast de kwaliteit van het eten en de wijn, de sfeer het allerbelangrijkste. En het gezelschap! Eén restaurant springt eruit. We wonen hier in Voerendaal dicht bij De Leuf in Übachsberg. We hebben daar in de afgelopen 20 jaar regelmatig gegeten en heel mooie herinneringen opgebouwd. Een mooie keuken en lieve mensen. We verwennen onszelf zo nu en dan met daar heerlijk avondvullend te dineren.

Groot gelijk. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Absoluut chocola! Een droomdessert is voor mij chocola met karamel en zeezout en daarbij een glas Sauternes of Muscat de Frontignan, mooi zoet en rond, en tóch wat fris, perfect in combinatie met de volle smaak van chocola.

Heerlijke combi. Kun je zonder social media?
Ik ben bang van niet… Ik ben niet heel actief, maar ik vind het wél leuk om via deze weg (een beetje) in contact te zijn met mensen. Het brengt me wel iets, eerlijk is eerlijk. Ik lees veel over wijn, evenementen, beurzen, masterclasses, etc. Zo blijf ik op de hoogte van wat er zoal speelt.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Gastvrij zijn en altijd blijven genieten van kleine dingen!

Heel belangrijk inderdaad. Wat is je toekomstdroom?
Heel cliché; gelukkig en gezond oud worden!

Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Marianne van den Hurk van La Sonnerie in Son en Meriam Wollerich van restaurant Wollerich in Sint-Oedenrode. Beiden wijnvriendinnen van diverse wijnreizen en zeer succesvolle ondernemers met een enorme passie voor wijn!

Bedankt voor het uitgebreide interview, we zijn veel over jou en Vinolo te weten gekomen. We zullen Marianne van den Hurk en Meriam Wollerich vragen voor het volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave