In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Glen Ramaekers van HUMPHREY [CHEZ PIAS] te Brussel. Glen kennen we als een geweldige sommelier met een enorme passie voor eten én vol met ideeën.

Glen Ramaekers

Hallo Glen, hoe gaat het met u?
Prima, dank u. Ik ben druk voor het moment. In mijn Restaurant Humphrey Chez Pias draait het anders dan gewoonlijk nu met de Omnicron, zo ondervinden we hinder van last minute annulaties. Aan de andere kant heb ik veel andere projecten; een collab in de Food Market Gare Martime,   Fishheads in samenwerking met Bia Mara, super tof, alles rond vis streetfood style en een Don Papa Rum bar Sugarlandia. Zodoende kan ik mijn personeel houden en andere ervaringen geven.

Dat is geweldig om te horen! Kunt u iets over uzelf vertellen?
Ik heb Filipijnse roots langs mama’s kant, dewelke me inspireert voor mijn restaurant en uiteraard de Rum Don Papa waar ik de culinaire ambassadeur voor ben. Ik heb een Belgische vader die een bekende traiteur zaak had in het Mechelse, die mij van begin overal mee nam naar top restaurants over de hele wereld, en mijn inspiratie was in de gastronomie.

Hij stuurde me naar Hotelschool Ter Duinen waar ik een top keuken en zaal opleiding heb genoten met stages in buitenlandse sterrenzaken. In het 7e  jaar sommelerie, was mijn eerste wedstrijd in de Loire, waar we beste buitenlandse school waren. Verder gewerkt bij Roger Souvereyns in restaurant Scholteshof toen 2 sterren en daarna bij Yves Mattagne in restaurant Seagrill.

Ik ben twee keer finalist geweest bij de Beste Sommelier van België en ben één keer derde en één keer tweede geworden.  En ik heb de meesterschapswedstrijd Eerste Kok van België Prosper Montagnée in 2001/2002 gewonnen.  Vervolgens ben ik jarenlang leverancier geweest aan de top gastronomie en vandaag ben ik chef/eigenaar van Humphrey Chez Pias te Brussel.

Wow, zeer indrukwekkend. Kent u EuroCave?
Ja, zeker.

Mooi! Hoe bewaart u uw wijn thuis?
Ik heb een mini EuroCave en een hele goede, droge kelder.

Fijn te horen. Wat is uw favoriete wijn en wat eet u daar het liefste bij?
Naargelang mijn gemoedsrust, timing, companie, … Ik drink niet graag hetzelfde, maar als ik dan toch moet kiezen: fijne pinot noir style in rood en in wit graag ziltige minerale wijnen.

In mijn restaurant serveren we vele kleine gerechten en sharing plates om te snacken. Wanneer ik dan in de weinige tijd die ik heb kan eten op restaurant of bij vrienden dan eet ik zeer traag en lang.

Dat is begrijpelijk. Wat is uw favoriete wijnboek?
A Short History of Wine van Rodney Phillips.

Welk restaurant zou u graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Cuchara te Lommel van Jan Tournier. Ik vind hem een interessante kerel en vind dat hij heel anders werkt als de andere Belgische chefs, interessante stijl. Top van België!

Kies uit: kaas of chocola. En wat drinkt u daar het liefst bij?
Kaas én chocolade!

Bij de kaas: witte jura van Buronfosse eender welke in wit, of een oude Vin Jaune.

Bij chocolade: rosé champagne met een lichte dosage van mijn vriendin Florence Duchene (een Filipijnse getrouwd met een Champenois), Bathala (God van de Creatie in de Filippijnen) gemaakt van  45% Chardonnay, 43% Pinot noir (blanc), 4% Pinot Meunier (Blanc) en 8% Rouge Pinot noir Cumières.

Mooie keuze. Kunt u zonder social media?
Dat weet ik niet!?

Haha, ok… Wat is de beste levensles die u van huis uit hebt meegekregen?
Doe wat je graag doet en heb geen spijt om iets waarvan je de kans hebt gekregen om het te doen en toch niet gedaan hebt.

Wat is uw toekomstdroom?
Om aan niets te moeten denken en vrij te zijn.

We hopen dat uw droom in vervulling komt. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Fabrice Hulster (Maître d’hotel van Villa Lorraine). Ik noem hem mijn papa, want ik was in 1997 de 1ste assistent sommelier van Restaurant Seagrill, en hij was de sommelier.

Bedankt, Glen!

We gaan Fabrice vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave
This site is registered on wpml.org as a development site.