In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Gijs van Bilsen van Scott Bilsen Travel… levensgenieter in hart en ziel en na 20 jaar “in de wijnen gezeten” te hebben nu al jaren werkzaam in de (wijn)reizen.

Gijs Van Bilsen

Hallo Gijs, hoe gaat het met je?
Privé gaat het uitstekend met me, zakelijk is het niet fantastisch als je in de reis business zit en dan met name Afrikareizen en safari’s organiseert. Mensen zijn nog erg voorzichtig om te vliegen maar dat zal gaandeweg weer bijtrekken, naar verwachting.

We zijn in ieder geval op de goede weg. Kun je iets over jezelf vertellen?
Zakelijk en privé loopt in mijn geval mijn hele leven al door elkaar. Dat kan ook haast niet anders want eerst heb ik twintig jaar een wijnhandel gerund. Daarna ben ik doorgegaan met de reeds in die periode ontwikkelde belangstelling voor mooie reizen en bestemmingen professioneel uit te werken. Niet voor niets luidt mijn slogan dan ook: “genieten van het goede der aarde en de geneugten des levens in een stijlvolle ambiance en met gelijkgestemde mensen, die elkaars gezelschap appreciëren”. Een hele volzin maar die vat het eigenlijk perfect samen en alles zit erin: vrienden en vriendschappelijke relaties zijn belangrijk, delen van je kennis, voorliefde en interesses is van belang, appreciëren wat er aan moois op je pad komt of waarvoor je doelgericht hebt gewerkt.

Dat heb je prachtig gezegd! Hoe en wanneer ben je bekend geraakt met EuroCave?
In mijn periode als directeur/eigenaar van Wijnkoperij Van Bilsen – ik was derde generatie – heb ik EuroCave leren kennen. Zal dus eind tachtiger jaren zijn geweest, denk ik.

Wow, 30 jaar geleden alweer. Wat is je favoriete EuroCave product?
Mijn serveerkast die maar liefst zes verschillende temperatuurniveaus heeft om mijn wijnen op exact de juiste wijze te serveren.

Precies zoals het hoort… maar hoe bewaar jij je wijn eigenlijk?
Ik bewaar mijn wijn in een grote kelderkast en in genoemde serveerkast.

Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Oh jee…… mag ik er maar één noemen. Na alle omzwervingen ter wereld – grotendeels zelf letterlijk – ben ik weer helemaal terug in Frankrijk en een groot liefhebber van witte Bourgognewijnen en trouwens de rode ook. Het antwoord luidt dus Montrachet, Chassagne of Puligny en dan het liefst met slechts heel lichte houttonen. Iets zuidelijker mag je me voor een mooie Pouilly Fuissé ook wakker maken. Wat ik erbij eet: de onovertroffen “saumon minute” van Loes, mijn partner. Met een heel lichtromige mosterd-dragon sausje. En een zelfgemaakt spaghettini met “wat groentjes”, zoals de Belg zo mooi zegt.

Het water loopt ons in de mond. Wat is je favoriete wijnboek?
Kan haast niet anders: hét standaardwerk van de Bourgogne, van Gert Crum, DRC.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Ik ga je verbazen, want met bijna veertig jaar restaurantervaring -vergeef me- all over the world, noem ik meteen: restaurant Sfeerlijk in Sprang-Capelle. Daar heb ik begin dit jaar voor het eerst een keertje gegeten en wat mij betreft mocht de hele avond, de bediening, entourage, gezelligheid, vakbekwaamheid van personeel en aandacht, productkennis, presentatie, kwaliteit van het gebodene en de werkelijk subliem bijpassende wijnen een volle 100 punten krijgen. Dat heb ik ook tegen de eigenaars gezegd; dit was in één woord helemaal AF. Heel grote klasse! En dan hoeft het dus geen Michelinniveau te zijn.
In dezelfde adem noem ik toch gauw een tweede, en dan in België, Lichtaart om precies te zijn, restaurant De Pastorie. Misschien wel om de aimabele gewoonte daar om nog eens extra “groentjes” uit te serveren of nog een extra stukje heilbot of zo. Je wordt er, zonder opsmuk, heel ontspannen volledig in de watten gelegd. Maakt zijn ster meer dan waard en zou strikt genomen in mijn geval best de tweede – die van de omweg waard – erbij mogen hebben.

Wat een geweldig compliment voor deze culinaire hoogvliegers. Kies uit: kaas of chocola
Kaas.

Kort maar krachtig. Kun je zonder social media?
Ik denk het wel, maar zou het wel gaan missen.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Bescheidenheid siert de mens. Heus, ik hoop dat je dat gelooft na bovenstaande. En, van mijn oma: “luister eerst goed naar een afwijkende mening, slaap er een nachtje over en oordeel dan pas”.

Haha, we geloven je! Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Marcel Donders, directeur Robbers & Van den Hoogen of Joep de Man, tegenwoordig werkzaam bij LFE en voordien Wijn Verlinden, uit welke periode ik hem ken en bijzonder prettig mee heb samengewerkt.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Tikje belerend: laten we in godsnaam iets leren van de crisis die ons allen – en sommigen in heviger mate – persoonlijk dan wel zakelijk of wellicht in beider opzicht heeft getroffen. Het lijkt er wel eens op dat je eerst 60+ moet worden voordat je in de gaten hebt dat je af en toe eens op de rem moet trappen, om je heen kijken en waarderen wat je hebt!

Dank je wel! We zullen Marcel Donders en Joep de Man eens vragen of ze net zo enthousiast zijn als jij!

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave