In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Gabrielle Salvatore, een echte Italië kenner. Gabrielle deelt haar passie voor Italië graag met iedereen die het horen wil.

Gabrielle Salvatore

Hallo Gabrielle, hoe gaat het met je?
Het was een bijzonder tijd voor velen. Na de lockdown stopte ook grotendeels mijn wijncursussen. Af en toe een online les. Je mist de interactie dan wel. Ik heb wel verschillende wijnkaarten van restaurants onder de loep genomen, in opdracht. Conceptueel anders, andere opbouw van de wijnen qua gebieden, smaak en prijs. En herschrijven, dat doe ik graag. Dat schrijven heb ik geleerd van wijnjournaliste Esmee Langereis, samen hebben we jaren de wijnrubriek in de Smaak van Italië gedaan.
Tijdens de lockdown vroeg mijn andere werkgever, Scotch Whisky Investments, meer te komen werken. Daar was ik erg blij mee. Ik ben manager customer experience. Met Style in Travel (ANVR) doe ik wijn(spijs) reizen, we gaan in november weer naar Barolo. Ga je mee?

Super leuk! Kun je iets over jezelf vertellen?
Geboren in Utrecht, gestudeerd in Breda (NHTV) en daarna gewerkt in de reisbranche. Eerst in Spanje, toen Israël en bijna 5 jaar in Portugal. Daarna als hoofd reisleiding in Amsterdam.
Toen de kinderen (2 zonen en 2 dochters) klein waren ben ik naar de Wijnacademie gegaan. Ik werkte toen parttime bij Wijnkoperij Okhuysen. In 2002 werd ik Vinoloog en startte meteen met lesgeven. In de grote bollenschuur aan ons huis in hartje Haarlem. Zat ik om 1900 uur nog aan tafel met het gezin, om 20.00 uur was de zelfde ruimte omgetoverd tot cursus ruimte. Overigens kunnen mijn kinderen goed proeven én lekker koken. De bekende paplepel speelt hier een duidelijke rol. Of het door mijn achternaam komt of niet, mijn overgrootouders zijn Italianen, ik viel ik al snel voor Italiaanse wijn. In 2008 werd ik Italiaans sommelier (AIS) en in 2011 opende ik een Italiaanse wijnwinkel in hartje Haarlem.
Naast de SDEN 1, 2 en SDEN 3 ging ik ook steeds meer cursussen geven over Italiaanse wijn. In die tijd ontwikkelde ik al een Wijndoos met elk kwartaal andere Italiaanse wijnen en bijpassende gerechten. Dat heb ik 15 jaar met heel veel plezier gedaan. Mijn lievelingsdruif werd al snel de nebbiolo. Best een lastpak voor de cursisten; zuurtje, tannines en dan ook nog redelijk licht van kleur. Barolo voor Beginners ben ik toen gestart. Dat was een voltreffer. Daarna volgde de Langhe Wine Ambassador opleiding in Barolo. Met Nicolaas Schot, wijnimporteur, ontwikkelde ik ter plekke de Barolo reis. Te boeken bij Style in Travel. We gaan weer in november. Als je mee wil, kijk even bij gabriellesalvatore.nl
Mijn allergrootste liefde zijn mijn kinderen. Ik ben apetrots op ze en zie ze vaak. Ze zijn ook alle vier bevriend met elkaar. In mijn vrije tijd trek ik er graag op uit en maak graag lange wandelingen. Koken doe ik heel graag, daar word ik echt rustig van. Niet te ingewikkeld allemaal hoor. Het is zo fijn om aan tafel te zitten met z’n allen. Ik lees graag, kijk geen tv en ben weer begonnen met Italiaanse conversatie.

Jij bent echt een (Italiaanse)duizendpoot. Heel interessant. Ken jij EuroCave?
Ja, ik ben jullie in mijn werk veel tegen gekomen.

Top. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Vlak bij mijn huis huur ik een stukje in een loods. Daar is het redelijk koel en constant van temperatuur. Daar liggen mijn Barolo’s. Thuis loop ik altijd naar boven voor een fles wijn; op de  eerste etage aan de koele kant van het huis heb ik de dozen staan.    

Uhh, dat kan beter volgens ons… Wat is je favoriete voorjaar wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik drink graag de Langhe Arneis van Oreste Stefano en de Albariño van Pazo de Rubianes (juichwijnen.nl) afgewisseld met Langhe Nebbiolo van Anselma, de 2016 dan wel. In deze tijd eet ik veel maaltijdsalades, vis van de grill of groente van de bakplaat vaak met ricotta met citroen en groene kruiden.

Bedankt voor de tips. Wat is je favoriete wijnboek?
Daar hoef ik niet lang over na te denken: Wine Grapes van Julia Harding, Jancis Robinson, Jose Vouillamoz. Alles maar dan ook alles over zoveel verschillende druivenrassen. Ik zoek zo vaak iets op.

Jaah, geweldig boek. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Er zijn er velen, als eerste schiet me ‘Ristorante Ciro a Mergellina in Napels’ te binnen. Na een lange reis voelde ik me erg beroerd, maar moest en zou mee aan tafel. Met verbazing heb ik naar die Napolitanen gekeken die daar hele grote buffelmozzarella bollen op hun bord hadden. Het leken wel van die waarzeggersbollen. Meer dan een glas water ging er bij mij niet in die avond.

Super jammer, volgende keer beter. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Kaas! Ik heb zoveel Wijn en Kaas gegeven dat het lastig kiezen is. Vooruit, een Barolo met gebrokkelde Occelli al Barolo of een La Tur kaasje met een Gavi di Gavi.

Ok, thanks. Kun je zonder social media?
Steeds meer.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Als je gewoon doet, dan doe je gek genoeg; voor elke waarom is een daarom; blij zijn met wat je hebt; afmaken waar je mee begonnen bent; niet praten over anderen.

Veel waarheden in twee regels. Wat is je toekomstdroom?
Het gekke is dat ik niet zo druk bezig ben met de toekomst. Het leven is nu al vaak een droom.

Wat mooi om te horen. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Esmee Langereis (wijnjournaliste die ook alles weet van non-alcoholic) en Nicolaas Schot, bevlogen Barolo importeur van kleine ambachtelijke wijnboeren.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Leuk om uitgenodigd te zijn door Claudia van Dongen en dat ik het stokje weer over mag geven aan twee wijnmensen die ik bewonder. Succes met jullie interviews.

Dank je wel, Gabrielle voor dit hele leuke inkijkje in jouw leven. We wensen jou veel succes met alles waar je mee bezig bent en zien je wellicht op een toekomstige Barolo reis. We gaan Esmee en Nicolaas vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave