In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Frank Donker. Frank is Global Wine Consultant en naast familieman een echte wijnkenner en een expert in het samenstellen van blends.

Frank Donker

Hallo Frank, hoe gaat het met je?
Het gaat prima. 2020 is voor mij een bijzonder jaar. Na ruim 30 jaar in loondienst te hebben gewerkt ben ik sinds vorige maand voor mijzelf begonnen als Global Wine Consultant. Ik ben begin maart gestopt met werken bij LFE, waar ik bijna 20 jaar met veel plezier heb gewerkt. Ik heb helemaal niets gemerkt van de Coronacrisis, behalve dan het feit dat er geen reizen of beurzen mogelijk waren.

Dat is een mooie stap in een bijzondere periode. Kun je iets over jezelf vertellen?
Tijdens mijn studie aan de Hoge Hotelschool in Maastricht ben ik mij direct in wijn gaan interesseren, mijn wijndocent, wijlen Jan Vlasman, heeft mij met dit virus besmet en ik heb al mijn stages op wijngebied doorlopen. Ik ben begonnen in de Bourgogne, in Beaune bij Bouchard Père et Fils. Daarna heb ik stage gelopen bij Okhuysen in Haarlem waar ik na mijn studie nog 2 jaar gewerkt heb. Hier heb ik een klassieke leerschool gehad. Daarna 4 jaar werkzaam geweest voor Walraven & Sax waar ik accountmanager ben geweest voor de Gastronomie en daarna voor de drankenhandels. Maar mijn passie lag toch meer bij inkoop. Bijna 5 jaar heb ik samen met Jacques Thijs de basis mogen leggen voor het mooie assortiment wat Sligro nu heeft, een leerzame tijd. Toen de inkoopfunctie bij LFE vrij   kwam heb ik niet getwijfeld, dit was een droombaan. Met grote wijnhuizen samenwerken om succesvol te zijn op de Nederlandse markt, zowel in At-Home als in Out-of-Home. In die 19 jaar is er veel veranderd, bij gebottelde wijnen heeft er zich een verschuiving voor gedaan naar bulk, waarbij we zelf onze blends samen mochten stellen. Deze expertise wil ik ook in mijn nieuwe baan gaan gebruiken.
Privé ben ik al vanaf de middelbare school samen met mijn vrouw Véronique. Samen hebben wij 3 fantastische dochters die reeds allemaal het huis uit zijn, hun studie hebben afgerond, hard aan het werk zijn en op de jongste na allemaal samenwonen. Een hele leuke tijd… het brengt veel energie en enthousiasme en samen doen we hele leuke dingen. Afgelopen weekend nog allemaal een hele dag in een sloep gevaren, iedereen regelt iets, een groot feest!

Dat is een mooi kijkje in jouw leven. Ken jij EuroCave?
Jazeker, bij LFE lagen de flessen voor de proeverij altijd in de kasten van EuroCave, nooit enig probleem gehad, heel betrouwbaar. Vooral de klimaatzones waren heel handig.
Voor mij waren de klimaatkasten echter niet bedoeld om wijnen te bewaren, maar vooral om de vele tanksamples die dagelijks binnen kwamen goed te bewaren voordat ze geproefd moesten worden. Dit zijn nog niet gestabiliseerde monsters uit de tank die binnen een week beoordeeld moesten worden. Regelmatig hebben we ook voor onze klanten een klimaatkast geregeld, zodat zij ook de monsters in de juiste conditie konden beoordelen.

Heel interessant om te horen! Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Door mijn werk als inkoper ben ik niet echt van de bewaarwijnen, mijn smaak was vooral afgestemd op hele jonge wijnen. Ik heb slechts een kleine voorraad die op de koelste plek in de bijkeuken ligt.
Mijn doel is wel, als mijn bedrijf succesvol wordt, een aantal kasten te kopen en deze vol te leggen met mooie wijnen. Een stimulerend vooruitzicht.

Dat vinden wij nou ook.  Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Witte wijn op basis van Sauvignon Blanc en gekoelde Pinot Noir. Met dit warme weer lekkere salades met fruit of geitenkaas, gegrilde vis en de Oosterse keuken. De tijd die ik vroeger in de auto zat naar kantoor gebruik ik nu om te koken.

Een fantastische tijdsbesteding. Wat is je favoriete wijnboek?
David Bird, Understanding Wine Technology. Een onmisbaar boek voor een wijninkoper, hier staan alle technische aspecten duidelijk en bondig beschreven. Niet alleen voor het werk, maar ook geweldig om onderweg te gebruiken vond ik de Wijn & Reisatlas van Frankrijk (en Spanje) van Hubrecht Duijker. Dit boek is echt versleten, leuke anekdotes, prima tips voor producenten, maar vooral voor de 2 hoogtepunten van de dag, lunch en diner.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Ik heb in vele restaurants gegeten, maar het liefst eet ik bij de mensen thuis. Het gaat om de lokale keuken, familie erbij, wijn en gerechten uit de streek.

Een echte familieman, zo te horen. Kies uit: kaas of chocola?
Kaas! En wat de meeste mensen niet weten, is dat meeste kaas geschikt is om met witte wijn te drinken.

Leuke tip. Kun je zonder social media?
Voor mijn netwerk is LinkedIn heel belangrijk. De rest is meer als luchtig leesvoer.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Afmaken waar je aan begonnen bent. Of het nu om je studie, sport of werk ging, je maakt het af.

Zeker waar, nooit te snel opgeven. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Joep de Man noemde al Klazien Vermeer, opleidingsmanager van de Wijnacademie. Zij is heel belangrijk voor het wijnonderwijs in Nederland, graag geef ik het stokje aan haar door.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Drink wijn die je lekker vindt en die past bij het gezelschap. Verras je vrienden of gasten hiermee.

Zullen we doen. Dank je wel!

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave