In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Edwin Raben van Edwines… hij kan absoluut niet zonder zijn lieve vrouw Esther, zijn beesten en de natuur. Wij kennen Edwin als een allround wijntopper.

Edwin Raben

Hallo Edwin, hoe gaat het met je?
Met mij gaat het goed, hoewel de Corona-tijd wel een rare tijd is. Plotseling worden alle evenementen en boekingen geannuleerd. Mijn consultancytak ligt daardoor helemaal stil. Ja dan stoppen onmiddellijk de inkomsten. Mijn webwinkel loopt gelukkig wel door, maar dat is slechts een klein deel van mijn inkomsten. Ook de lessen op mijn school moest ik pauzeren. 5 klassen konden daardoor niet verder. Met 3 klassen heb ik elke week de lessen online gegeven zodat de studenten de theorie konden bijhouden. Velen werken in de horeca en die zaten plotseling ook thuis. Proeven ging toen niet. Alle lessen ben ik momenteel weer klassikaal aan het herhalen met de wijnen nu gelukkig erbij. Fijn dat we weer verder kunnen. Ik heb de Coronatijd gebruikt om veel in en om het huis te klussen en heb een ecologische moestuin met serre aangelegd. Daar word ik heel gelukkig van.

Corona heeft jou wel hard getroffen, gelukkig ben je wel gezond! Kun je iets over jezelf vertellen?
Ja natuurlijk. Dat wordt wel even een verhaal…Ik ben uit 1969 en komt uit Loerbeek, een piekklein plaatsje in de gemeente Bergh (tegenwoordig Montferland) op 1 kilometer van de Duitse grens. Ik ben de 2e uit een gezin van 4 en mijn ouders hadden een kleine boerderij. Mijn vader had er nog een baan naast en mijn moeder was buitengewoon huisvrouw en manager van ons gezin. Ik wist al vroeg dat ik kok wilde worden, want ik zal altijd tussen de frambozen, bessen, asperges en groenten in de tuin en wilde daarmee koken. Op verjaardagen maakt ik de hapjes, die ook tussendoor geproefd moesten worden -???? en verzorgde ik de drankjes. Vanaf mijn 14e werkte ik elke weekeinde en vakanties in de keuken van een restaurant in het dorp. Naar de LTS in Doetinchem waar men ook koken, serveren, brood & banket doceerde. Daarna was ik nog te jong voor de hotelschool en heb ik een tussenjaar in Arnhem gedaan om daarna op mijn 16e naar de Hotelschool Wageningen te kunnen. Net voor mijn 20e slaagde ik daar en moest in militaire dienst helaas. Ik heb toen mijn baan als souschef in de keuken aangehouden waarin ik net was begonnen. Ik kon namelijk in Arnhem paraat zijn en daar gelukkig ook het ontbijt doen van 6 tot 13 uur. Ik stond dus om 3 uur in de middag in de keuken als souschef te werken. Ook heb ik tijdens de dienstplicht de vinologenopleiding gevolgd (als prijs voor de best geslaagde leerling van 10 middelbare hotelscholen). Toen ik afzwaaide was ik ook geslaagd voor vinoloog. Ik heb nog een tijdje de baan aangehouden in de keuken en besloot met mijn wijnkennis naar de voorkant te verhuizen. Ik ging als chef de rang naar Lauswolt (1992), daarna La Rive (Amstel Hotel) (1993-1996) en de Zwethheul (nu Aan de Zweth). In 2000 begon ik samen met Ton Pinxten Landgoed Wolfslaar in Breda. Wat een heerlijk project, vanuit het niets een horecabedrijf neerzetten. Spijkerhard werken en met veel plezier gedaan tot aan 2008. Toen verkocht ik mijn aandelen aan Ton. Toen ben ik een jaar gaan helpen bij Peter Klosse van de Echoput om daarna te blijven hangen aan de Academie voor Gastronomie tot 2018. In 2009 richtte ik Edwines op met 3 takken. Een consultancytak een school en een webwinkel. Ondertussen zat en zit ik in allerlei commissies en bestuursfuncties (voorzitter Nederlands Gilde van Sommelier, juryvoorzitter Hennessy Gastvrijheidsprijs, lid van examencommissie ASI (Internationale sommelier vereniging), ben lid van Epe Bier collectief). Ik ben heel gelukkig met Esther en we wonen heerlijk half in het bos op de Veluwe.

Wow… dat is inderdaad een heel verhaal, maar zeer boeiend. Hoe ben je bekend geraakt met EuroCave?
Ik kende EuroCave al vrij lang. In de Zwethheultijd werkte ik met deze kasten door bij een verbouwing een mooi meubel te laten ontwerpen waar de kasten in konden. Dat is inmiddels als weer bijna 25 jaar geleden.

Leuk dat je ons al zo lang kent. Wat is je favoriete EuroCave product?
Ik heb al meer dan 10 jaar een INOA50 hangen in mijn wijnopslag. Ik woon in een hallenhuisboerderij en die heeft geen kelder (en ook geen zolder). Ik heb dus een bovengrondse wijnopslag. Dat werkt super overigens. Ook heb ik een complete hoge wand met wijnrekken van jullie waarin elke fles apart ligt, wel zo handig.

Fijn dat je zo tevreden bent. Hoe serveer jij je wijn eigenlijk?
Alle wijnen voor mijn webwinkel edwines.com liggen in de ruimte die in conditie wordt gehouden door de INOA50 en in mijn keuken heb ik een wijnklimaatkast van een ander merk…

Oeps, hopelijk wordt dat een EuroCave als deze aan vervanging toe is. Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik heb heel veel favorieten. Een mooie riesling uit Duitsland, Elzas of Oostenrijk bij een mooie bladsalade uit eigen moestuin met kruidendressing…, heerlijk. Ook een mooie Chenin blanc (dan wel uit een koeler klimaat als de Loire) zoals een Anjou of Saumur, kan ik echt van genieten. Ik ben ook gek op mousserende wijnen, Esther mijn vrouw trouwens ook. Dus die komt regelmatig op tafel bij sushi of zo. Mencía uit Valdeorras als rood of een mooie ambachtelijke Bourgogne of Beaujolais ben ik gek op. Rosé drink ik niet zo heel erg vaak.

Genoeg om van te genieten dus. Wat is je favoriete wijnboek?
Ik lees vaak terug uit Inside Burgundy van Jasper Morrison, The Oxford Companion to Wine van Jancis Robinson en Authentic Wine van Jamie Goode.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Ja, dat is een lastige vraag. Ik heb wel wat wensen. Maar welke te noemen? Er zijn zoveel goede zaken in Nederland. Op mijn lijstje staan wel Tribeca in Heeze en Inter Scaldes in Kruiningen en The Jane in Antwerpen (daar kom ik maar niet binnen). Ook Wolfslaar zou ik weer eens bezoeken, dat is toch weer even geleden.

Keuze genoeg voor een culinaire avond. Kies uit: kaas of chocola
Kaas! Maar ook voor chocolade kun je me ook wakker maken.

Kun je zonder social media?
Jazeker. Ik heb vaak mijn telefoon gewoon stil staan. De volgende dag kijk ik wel, zo nieuwsgiering van aard ben ik nou ook weer niet om te kijken hoe goed een ander het heeft. Ik ben heel slecht in het posten van dingen. Dan doe ik een tijdje veel en dan weer een hele tijd niets. Ik realiseer me dat het zakelijk belangrijk kan zijn, maar ik kan heel goed zonder tv en mobiel. Vaak denk ik ook: men hoeft niet te weten welke wijn ik drink, op welke fijne plek ik nu ben, ik hou ook wel veel dingen privé. Ik kan absoluut niet zonder mijn vrouw Esther, onze beesten en de natuur!

Dat is duidelijk. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Weer eerlijk, respectvol naar anderen en doe je best in het bereiken van je dromen! Met hard werken kun je best een eindje komen. We werkten als kinderen altijd mee, maar hadden ook alle vrijheid.

Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Ik zou graag een dame voordragen, Richelle van Gemert! Een topvrouw die hard heeft gewerkt voor haar erkenning. Zonder anderen tekort te doen overigens.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Ik heb de horeca enorm gemist toen ik eruit ben gestapt, maar met mijn eigen school kan ik toch mijn kennis overbrengen en mijn studenten enthousiast maken voor wijn en gastheerschap. Dat geeft mij op dit moment super veel voldoening. Tot slot wens ik de (internationale) horeca heel, heel veel sterkte met de opstart na Corona!

Dank je wel! We zullen Richelle van Gemert vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave