In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Edwin Loos. In zijn ‘vorige leven’ kok en nu hoofdredacteur van Culinaire Saisonnier. Edwin wandelt graag met zijn beste vriend Cody en is liefhebber van Duitse wijnen.

Edwin Loos

Hallo Edwin, hoe gaat het met je?
Het gaat eigenlijk wel okay, ondanks de afgelopen periode. Ik had veel tijd om alles te evalueren, omdat het zakelijke leven even on hold stond. We hebben de periode echt gebruikt om goed over onszelf en het blad na te denken.

Goed bezig, Edwin! Voor degene onder ons die de roddelbladen niet lezen, kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben 51 jaar en heb al een heel beroepsleven achter de rug als kok in de top van Nederland. Getrouwd, 3 kids en best een leuk leven. Je kent dat wel huisje, boompje, beestje. Verder sport ik een beetje en wandel ik veel met mijn beste vriend Cody, een eenjarige Border Colli. Best een saai leven eigenlijk, maar naast mijn drukke bestaan als Culinair Uitgever geeft dat wel de juiste balans. 5 jaar geleden heb ik mijn beroep als kok vaarwel gezegd en ben ik gaan schrijven voor Culinaire Saisonnier. 2 jaar geleden, in 2018, heb ik de uitgeverij gekocht en nu reis ik de wereld over om te schrijven over alles gerelateerd aan gastronomie.

Wow, wat een carrière switch van kok naar hoofdredacteur die over de hele wereld mag reizen, super gaaf! Hoe ben je eigenlijk bekend geraakt met EuroCave?
Eurocave stond in ons bestand van Saisonnier en vanuit mijn professionele leven als kok en restaurateur kende ik EuroCave al goed.

Fijn te horen dat je ons al goed kende uit je ‘vorige leven’. Wat is je favoriete EuroCave product?
Ik ben helemaal verzot op hun wijnklimaatkasten. Had er zelf ook een paar in mijn oude restaurant. Het is mooi hoe het spel van temperatuur invloed kan uitoefenen op de wijn-spijs en de spanning daarin.

Ja, precies, het gaat natuurlijk om de perfectie in de wijn-spijs combinatie, en daar is temperatuur een essentieel onderdeel in. Hoe bewaar jij je wijn thuis eigenlijk?
Bij ons staan wit en rosé gewoon in de koelkast en rood achter op een rekje in de schuur.

Ahum, daar moeten we het dan toch echt eens een keer over hebben… Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Mijn favoriete wijn is überhaupt de Riesling, zomer en winter, liefst droog gevinifieerd en ik ben helemaal gek op de wijnen uit de Moezel. Grote namen als Dr. Loosen en Molitor vind ik te gek, maar ook een kleine wijnbouwer als Weingut Sanders is fenomenaal.

Wow! Groot fan van Duitse wijnen, leuk! Wat is je favoriete wijnboek?
Oef, dat is een moeilijke. Lees niet echt wijnboeken. Ben natuurlijk wel verzot op de wijnartikelen die wij maken voor Culinaire Saisonnier.

Dat snappen wij! Jouw magazines zijn boekwerken op zich. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Mijn favoriete restaurant bestaat helaas niet meer. Ik heb ooit, 20 jaar gelden Schloss Hotel Lerbach bezocht met chef Dieter Muller. Dat was op elk gebied mijn beste restaurantervaring ooit, zo compleet en perfect. Ook nu weet ik nog wat ik daar gegeten heb. Maar qua emotie vergeet ik het gerecht van Santiago Torrijos van bloemkool, mosterd en kalfsniertjes nooit meer of de saus van zilveruitjes bij langoustine van Margo Reuten. Beide keren heb ik dit gegeten met tranen in mijn ogen van emotie, letterlijk. Zo fucking goed.

Mjammie, dat klinkt inderdaad heerlijk. En als je zou moeten kiezen uit kaas of chocola?
Dan toch echt kaas, ondanks dat ik een vreselijke zoetekauw ben. Maar zo na het hoofdgerecht toch echt kaas. Liefst uiteraard beide.

Haha, ja beide… dat geloven we wel, wie niet? Even totaal iets anders…kun je overleven zonder social media?
Zeker. Zakelijk gezien helpt het ons toch echt verder en de wereld ligt aan je voeten. Echter mijn leven hangt er niet vanaf, maar bij wie is dat wel zo… Ik vind het nogal een heftige vraag als je letterlijk praat over overleven. Ik ben geen Socialjunk.

Ja, ok, misschien moet je hem niet zo letterlijk lezen, maar je antwoord is duidelijk. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Die levensles draait denk ik om respect voor anderen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel jegens mijn familie, vrienden en medewerkers. Ik ben echt iemand die doet wat hij beloofd, maar dat ook verlangt van anderen. Helaas is dan teleurstelling vaak het resultaat.

Ja, als je verwachtingen te hoog zijn kun je wel eens teleurgesteld worden, maar we vinden wel dat je gelijk hebt: doe wat je belooft! Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Voor het volgende interview zou ik een autoriteit vragen in de restaurantwereld. Een naam als Peter Bruins van de Bokkedoorns of Noel Vanwittenbergh van Ciel Bleu zijn namen die dan al bij mij opdoemen.

Dank je wel! We zullen het eens gaan proberen bij deze autoriteiten.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave
This site is registered on wpml.org as a development site.