In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Ed Carper van wijnschool Carper Vinum. Ed is vinoloog van het jaar 2020 geworden, waar we hem natuurlijk van harte mee feliciteren!

Ed Carper

Hallo Ed, hoe gaat het met je?
Met mij nu goed. Na een tijd noodgedwongen te moeten stoppen met het geven van wijncursussen en wijnspijsproeverijen is het nu gelukkig weer op gang aan het komen. Het winnen van de vinoloog van het jaar competitie gaat naar verwachting mijn wijnschool Carper Vinum te Zaandam een boost geven. Ik ben aangesloten bij wijndocenten.nl en daarmee zijn we hard aan het werk om ons zelf op de kaart te zetten qua bekendheid, maar ook zeker qua kwaliteit.

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben altijd al wijnliefhebber geweest. Ging vaak naar Frankrijk op vakantie en langzamerhand raakte ik steeds meer gefascineerd door de wijn en hoe het gemaakt wordt. Het begon allemaal bij de Bordeaux wijnen en stapje voor stapje ging dat zich uitbreiden. Zo ben ik uiteindelijk uit nieuwsgierigheid een wijncursus gaan volgen. Zo begon ik te ontdekken dat ze niet alleen in Frankrijk mooie wijnen maken. In andere landen maken ze nog meer fantastische en bijzondere wijnen! Inmiddels mag ik mijzelf “Register Vinoloog” noemen. Het zit ook al in de naam: Carper staat niet voor de zoetwatervis, maar komt van het Latijnse “plukken”, van “carpe diem” of te wel “pluk de dag”. Ja, druivenplukker en vandaar Carper Vinum.

Jarenlang heb ik in de ICT gewerkt. Wat ik altijd verreweg het leukste vond om te doen is een groep collega’s coachen om met z’n allen succesvol een einddoel te halen. Het heeft mij altijd veel voldoening gegeven om anderen in hun kracht te zetten en zich “thuis” te laten voelen in een team. En zo doe ik dat ook als ik een wijncursus geef. Het is mijn passie om mensen kennis te laten maken met al die geweldige wijnen die er over de hele wereld worden gemaakt. En hoe dat combineert met mooie gerechten. Voor dat laatste heb ik daarom de gastronomieopleiding gevolgd bij de Academie voor gastronomie van Peter Klosse. Iedereen die bij mij een cursus volgt of een wijnspijsproeverij meemaakt,  leert nog meer te genieten van wijn, en het doet me dan ook werkelijk goed dat uit de evaluaties blijkt dat dat ook daadwerkelijk lukt!

Ook vind ik het heel belangrijk om je te blijven ontwikkelen, zo ben ik een internationale wijnstudie begonnen in Oostenrijk om “Weinakadimiker” te worden, volg ik diverse masterclasses en doe ik mee aan competities zoals “Vinoloog van het Jaar” van de Verenigde Vinologen Nederland. Na al eerder eens in de finale te hebben gestaan heb ik dan nu de titel “Vinoloog van het jaar 2020” bemachtigd! Naast een fraaie wisselbeker zit hier ook het Lafite Laureaat aan vast gesponsord door de Monnik Dranken: goed voor een geheel verzorgd weekeinde naar Bordeaux alwaar mijn vrouw en ik zullen worden ontvangen in het prestigieuze Chateaux Lafite in het wijngebied Pauillac alwaar een rondleiding en een verzorgde lunch op ons staat te wachten. Maar er is natuurlijk meer dan alleen wijn: naast de passie voor wijn heb ik ook een passie voor mijn gezin, mijn vrouw, dochter, zoon schoonzoon en kleinkind,  passie voor muziek als drummer in een band, hou van kunst en mag graag een balletvoorstelling bezoeken en tenslotte zit ik nog in diverse besturen van stichtingen en verenigingen.

We hebben het gevoel dat we je al heel lang kennen, met al deze informatie. Super! Ken jij EuroCave?
EuroCave ken ik als een bedrijf dat allerlei klimaatkasten/ruimtes voor wijn verkoopt.

Dat klopt inderdaad. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Ik heb 2 grote bewaarkasten staan en 1 klimaatkast om de wijn direct op de goede temperatuur te kunnen schenken. En de rest staat her en der.

Heel goed, op die “her en der” plekjes na, natuurlijk. Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Het is een wat wisselvallige zomer ik ga daarom voor een Tavel. Een rosé die meer dan gemiddeld smaak en structuur heeft, zodat hij zelfs bij een barbecue past zeker als het vis en witvlees betreft.

Goede keus. Wat is je favoriete wijnboek?
World Atlas of Wine 8th Edition van Hugh Johnson en Jancis Robinson, een mooi volledig naslagwerk. En het boek Champagne le réveil des terroirs van Gert Crum heb ik erg van genoten. Ik ben ook nieuwsgierig naar het nieuwe proefboek van Cees van Casteren MW.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
De Librije in Zwolle, omdat als ik mijn studiegenoot van de wijnacademie mag geloven daar alles bij elkaar komt: mooie spannende gerechten met echt bijpassende wijnen. Ik bezoek allerlei restaurants en wordt regelmatig teleurgesteld als ik het wijnarrangement neem, zelfs bij sterrenrestaurants. Wat ik een leuk restaurant vind, waar ze erg hun best doen om alles te laten slagen is restaurant Ace in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Overigens organiseert mijn studiegenoot Stefan Boer twee keer per jaar wijnspijsavonden en er zijn maar weinig restaurants die daar aan kunnen tippen.

Leuk om te weten. Kies uit: kaas of chocola
Kaas en vooral omdat er zoveel verschrikkelijk lekkere variëteiten in smaak zijn, maar chocola sla ik ook niet af. Beiden, maar vooral kaas geeft vele mogelijkheden om te matchen met wijn wat je ervaart als een feestje omdat 1+1=3.

Helemaal waar. Kun je zonder social media?
Ik doe mijn best om hier mezelf te presenteren. Het is tegenwoordig een platvorm waar je zichtbaar moet zijn om je bedrijf te presenteren. Maar uiteindelijk werkt mond-tot-mondreclame het beste.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Je moet niet bang zijn om in jezelf te investeren en dat je fouten mag maken zolang je er maar van leert.

Mooie wijsheid. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Anja Vondenhoff, zij is vice president van de Weinakademiker alumni vereniging, Champagne ambassadeur, wijndocent en genomineerd voor wijnvrouw van het jaar en ik hoop dat zij het wordt.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Nee, behalve dat ik het leuk vind dat ben gevraagd om voor dit interview

Dank je wel! En we zullen Anja Vondenhoff vragen voor ons volgende interview. 

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave