In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Claudia van Dongen, genomineerd tot Wijnvrouw van het jaar 2021 en een echte duizendpoot als het om wijn gaat. Ontdek ‘alles’ over Claudia in ons interview.

Claudia Van Dongen

Hallo Claudia, hoe gaat het met je?
Het gaat goed met me! COVID en de lockdowns hebben me de ‘ruimte’ gegeven om niet alleen zakelijk andere stappen te maken, maar ook om overdag met regelmaat te wandelen en ’s avonds eens vaker naar een serie of film te kijken. Dat komt er normaal bijna nooit van… Maar ben wel heel blij dat er nu meer vrijheden komen en dat ik hopelijk snel weer met groepen aan de slag kan.

Klinkt heerlijk, rust… Kun je iets over jezelf vertellen?
Jazeker! Ik kom uit Breda, maar woon al 30 jaar met veel plezier in Eindhoven, hartje stad. In 1989 ben ik in de wijnbranche gestart en sindsdien ben ik altijd meer dan fulltime met wijn bezig geweest: als adviseur, inkoper, trainer/docent, organisator van wijnreizen, etc. Zowel in dienst van importeurs, maar ook als zelfstandige. Momenteel heb ik 3 bedrijven: Mijn wijnadviesbureau waar vanuit ik cursussen, workshops en wijnreizen organiseer, maar ook advies en training op maat geef. Tegenwoordig werk ik veel vanuit mijn eigen Proeflokaal Ruysdaelhof, maar ook nog steeds op locatie (bij importeurs of horecaklanten). Begin 2020 ben ik samen met een compagnon (Mark Haans) Vinexion.com gestart. Dit is een wereldwijd B2B wijnplatform waar producenten en importeurs via een uitgebreide search & match tool, zonder taalbarrière, met elkaar in contact kunnen komen. En in de lockdown van het voorjaar 2020 ben ik samen met mijn wijnvriend Jeroen Verdonk van WayofWine een wijnclub begonnen, Juichwijnen. Juichwijnen biedt elk seizoen (dus 4x per jaar) een mooie selectie van bijzondere wijnen die we speciaal voor liefhebbers naar Nederland halen. Wij doen de selectie, maar onze leden kopen samen met ons rechtstreeks in bij het wijnhuis. Juichwijnen komen over het algemeen van familiebedrijven met een beperkte productie, aan het roer staat de nieuwe generatie en duurzaamheid is een pre. Verder geef ik de les Midden en Zuid-Italië op de Wijnacademie en ben ik lid van de examencommissie van de Vinologenopleiding.

Wow, jij bent echt van alle (wijn-)markten thuis. Ken jij EuroCave?
Ja, daar kan je niet omheen als je het over wijnbewaarsystemen hebt!

Dank je, hoe bewaar jij je wijn thuis?
Ik heb een niet al te grote kelder, maar het probleem is dat mijn wijn altijd heel snel op gaat, zelfs als ik hem koop om te bewaren… Ik neem tegenwoordig niet eens meer de moeite om de dozen/kisten/flessen in de kelder te leggen. Als ik enthousiast ben over wijnen die ik gekocht heb dan wil ik ze per se laten proeven aan mensen die er net zo van kunnen genieten als ik. Dat kunnen cursisten zijn, maar uiteraard ook vrienden en familie.

Fantastisch! Wat is je favoriete voorjaar wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Pfffff, zoveel keuze! Vorige week nog A Telleira Godello 2019 (Ribeiro) gedronken bij een op de huid gebakken zalmzijde met een vers gemaakte remouladesaus. Heerlijk! En denkend aan onze voorjaarsselectie van Juichwijnen: Eimermann Riesling Roter Hang 2020, Rheinhessen en Brachmann Grüner Veltliner Ried Rosengarten 2020 uit Traisental. Maar je mag me ook wakker maken voor een gave Champagne.

Lekkere keuzes. Wat is je favoriete wijnboek?
Authentic Wine van Jamie Goode and Sam Harrop

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Enoteca della Valpolicella in Fumane. Heerlijk plek waar de mama’s in de zaak vers de pasta’s rollen en vullen en waar je tussen de wijnproducenten heerlijk eet en drinkt en waar iedereen zich op z’n gemak voelt. Maar eerst moeten we weer kunnen reizen.

Dat gaat binnenkort hopelijk weer lukken. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Kaas! Oude geit met Verdelho Madeira, of een mooie blauwschimmel met Coteaux du Layon (Quarts de Chaume of Bonnezeaux mag natuurlijk ook…).

Heerlijk genieten. Kun je zonder social media?
Ja. Ben niet heel actief, maar we zetten het wel in voor Vinexion en Juichwijnen. Als ik met pensioen ga stop ik ermee;-)

Hopelijk kunnen we nog lang van jouw inzet in de wijn genieten. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Met iedereen om kunnen gaan en elkaar iets gunnen!

Als we dat met z’n allen doen, krijgen we een mooiere wereld. Wat is je toekomstdroom?
Een kampeerautootje waarmee ik regelmatig in m’n eentje door wijngebieden tuf en dat ik dan de tijd heb voor veel ontmoetingen en om uitgebreid te fotograferen.

We hopen dat je droom uit gaat komen. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Heleen Loopstra van Vinolo. Heel leergierig en is een hele leuke zaak aan het opstarten!
Bowy Aartsen van Wijnkoperij Van Bilsen. Leuke jonge vent met veel talent!
Gabrielle Salvatore. Goede vriendin en groot Barolo-kenner!

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Dankjewel voor de uitnodiging!

Graag gedaan! En jij heel erg bedankt voor je deelname. We gaan Heleen,  Bowy en Gabrielle vragen of ze het leuk vinden om mee te doen aan ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave