In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Bowy Aartsen van Wijnkoperij van Bilsen. Bowy weet het zeker. Zijn toekomst zit in de wijn, bij het familiebedrijf, maar misschien zit een uitstapje naar Zuid Afrika (voor even) er ook ooit nog in.

Bowy Aartsen

Hallo Bowy, hoe gaat het met je?
Het gaat allemaal goed. Ondanks COVID loopt het zakelijk gelukkig allemaal door. Langzaam komen er steeds meer versoepelingen en ik kan ook niet wachten om weer fysieke proeverijen te geven! Zin in!

Jaah! Wij allemaal! Kun je iets over jezelf vertellen?
Ja hoor, ik ben 27 jaar en woon in Breda. Samen met mijn vader en bonus moeder hebben wij een prachtig bedrijf in Tilburg, Wijnkoperij van Bilsen. Inmiddels ben ik nu 7 jaar werkzaam en heb ik de ambitie om uiteindelijk een keer het stokje over te nemen. Binnenkort (2023) hebben we een mooi feestje, want dan bestaat de zaak 100 jaar. Dat belooft een feestjaar te worden met allerlei festiviteiten. Mijn passie voor wijn is natuurlijk met de paplepel ingegoten, maar in mei 2012 is mijn wijnhart sneller gaan kloppen. Toen ben ik tijdens mijn vakantie met de trein naar de zuidelijke Bourgogne gegaan. Hier heb ik twee weken stage gelopen in Fuisse. Veel wijngaard werk gedaan, maar ik vond het helemaal geweldig. Eenmaal klaar met mijn opleiding heb ik twee oogsten meegemaakt in één jaar: één in Italië en één in Zuid-Afrika. Toen wist ik zeker wat ik wilde gaan doen de rest van mijn leven, wijn!  Vervolgens de opleidingen ‘’wijnproefkunde’’ gedaan bij Gerhard Horstink en Wine2Move bij Claudia van Dongen. In de toekomst wil ik wel weer een wijnopleiding gaan doen, maar zoals je al gemerkt hebt, ben ik meer praktijk gericht, haha.

En daar is helemaal niets mis mee. Hoe ken jij EuroCave?
Ooit hebben wij samen met jullie een super toffe proeverij gegeven in Oisterwijk. Kwaliteitswijnen horen in een kwaliteit bewaarkast en voor kwalitatieve bewaarkasten moet je bij jullie zijn.

Dank je wel! Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Thuis heb ik geen goede bewaarplaats. Bij onze zaak hebben we een mooie kelder waar ik mijn wijnen bewaar. Dat is dus ideaal.

Zeker. Wat is je favoriete voorjaar wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Zelf ben ik een enorme liefhebber van Chenin Blanc. Vooral Zuid-Afrika. Ook drink ik graag Noord-Spaanse witte wijnen zoals Godello, Albariño en Treixadura. Een lekker gebakken visje zoals zeebaars van de BBQ. Smullen maar!

Zeker, altijd lekker. Wat is je favoriete wijnboek?
Een echte favoriet wijnboek heb ik niet. Ik lees graag artikelen, tijdschriften en blogs over bepaalde thema’s. De laatste tijd lees ik graag de artikelen van Lars Daniels in Perswijn. Zijn technische manier van schrijven vind ik erg interessant.

Bedankt voor de tip. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Samen met mijn broer spaar ik elke maand een bedrag om lekker uit eten te gaan. Door COVID hebben we inmiddels een mooi bedrag kunnen sparen. We hebben een groot aantal restaurants op onze verlanglijst staan, dus we gaan binnenkort er één van kiezen. Al kan ik een vers gebakken frietje ook enorm waarderen.

Ook daar is niets mis mee. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
KAAS! Er is niks lekkerder dan een aantal mooie kazen op tafel te zetten. Bij elke kaas is er een goede wijn/spijs combinatie. Zelf drink ik het liefst een volle, krachtige rode wijn bij mijn kaasplateau.
En als ik toch mag kiezen, dan een mooie Amarone della Valcoliccela Classico.

Lekker. Kun je zonder social media?
Social media is wel een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Ik probeer wel steeds vaker mijn telefoon weg te leggen en dat geeft rust. Maar niet te lang, natuurlijk.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Doe dingen waar jij zelf 100% achter staat en geniet van het leven. Het kan namelijk zo voorbij zijn.

Helemaal waar. Wat is je toekomstdroom?
Onze mooie wijnwinkel/groothandel voortzetten en door te groeien tot een gevestigde naam in Nederland. Wellicht met meerdere locaties. Al droom ik er ook nog steeds van om weer een tijdje wijn te gaan maken in Zuid-Afrika. Daar heb ik toch echt zo’n fantastische tijd gehad.

Hopelijk gaan beide je lukken. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Mijn bevriende collega uit Dordrecht; Jerry Heezen. Een jonge ondernemer met heel veel kennis en een duidelijke visie!

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Bedankt voor het interview en ik vond het erg leuk om er aan deel te nemen!

Heel graag gedaan, wij vonden het ook leuk je weer een keer te spreken. We gaan Jerry Heezen vragen voor ons volgende interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave